Nogomet

Budućnost pala, čeka se UEFA

Bernard Jurišić • četvrtak, 02.08.2007.

Iako se po rezultatu možda ne bi reklo, Hajduk je u uzvratnoj utakmici 1. pretkola Kupa Uefe potpuno nadigrao podgoričku Budućnost i potpuno zasluženo osigurao rezultatski prolaz u 2. pretkolo. Hoće li zaista tamo i biti, presudit će Uefina Disciplinska komisija koja će odlučivati o rezultatu podgoričkog susreta...

Hajduk je ostvario željeno, nadigrao je i pobijedio Budućnost i na terenu osigurao plasman u 2. pretkolo Kupa Uefe. Iako su Hajdukovci zajedno s navijačima proslavili minimalnu pobjedu, službena potvrda plasmana u naredno kolo dat će Uefina Disciplinska komisija 7. kolovoza. Šteta je što "bijeli" nisu već u ovom susretu pobijedili i s 4:0, jer su po prigodama to i mogli i trebali.

Slika 1 od 1.

Početak utakmice uljepšala je prekrasna koreografija Torcide i uglas otpjevana Lijepa naša. Preko 30.000 gledatelja ispunilo je poljudske tribine i napravile fantastičan ugođaj, kojeg je tek malo narušila nekolicina neodgovornih "piromana".

Izostao je početni pritisak "bilih" koji se očekivao na samom startu. Budućnost je dobro držala sve linije u početnom periodu i bilo je vidljivo da su se dobro pripremili kako bi otupjeli oštricu napada domaćina koju je bilo za očekivati.

Već u 8. minuti gosti su morali izvršiti prvu zamjenu, a u 16. su prvi zaprijetili. Ubacio je visoki Milić na glavu Đurišića na vrhu peterca, no srećom ovaj ne zahvaća loptu dovoljno dobro da bi ozbiljnije ugrozio Balića. Uzvraćaju Hrgović i Damjanović na drugoj strani, s istim ishodom.

Slika 2 od 2.

Tek oko 20. minute težište igre prenijelo se na prostor između centra i šesnaesterca gostiju. Hajduk je stisnuo, ali bez prave zadnje lopte kroz čvrsti crnogorski blok.

Kalinić se u 25. minuti izborio za malo prostora na 18 metara i pucao, no gostujući vratar kupi. Cernat je prvu pravu loptu prema Rukavini poslao u 31. minuti, dobio ju je natrag i pucao, Vujadinović boksa u korner. Nakon njega, Andrićeva bomba završava malo pored desne vratnice.

Kratkotrajna erupcija oduševljenja dogodila se u 34. minuti. Kalinić je srušen na 16 metara, u idealnoj poziciji iz koje je Cernat Interu zabio prošle subote. Rumunj je ovog puta pogodio "živi zid", no lopta mu se vratila i on ju je snažnim udarcem s 20 metara poslao u mrežu. No, netko je na putu do mreže zasmetao gostujućem vrataru, što je spasilo Budućnost rezultatskog deficita na Poljudu.

Slika 3 od 4.

Drugi dio otvoren je na najbolji mogući način. Brzo izveden korner Cernat je poslao na drugu vratnicu, gdje ju je dočekao Dario Damjanović i "unio" u mrežu. 1:0, igrala se tek 35. sekunda drugog dijela.

Budućnost se brzo trgnula i prijeti preko Vlahovića u 48. minuti, Balić je spreman. Cernat u 52. minuti iz slobodnog udarca gotovo pogađa suprotne "rašlje", a dvije minute kasnije Hajdukova "desetka" odličnom loptom izbacuje Kalinića u idealnu situaciji "jedan na jedan". Mladi napadač s jednim igračem na leđima ipak promašuje vrata gostiju.

U 62. minuti Rukavina je neodlučan u šesnaestercu, nakon čega slijedi kratak period u kojemu je Budućnost bila bolja. Najbolju su prigodu gosti imali u 69. minuti, kad je nakon duge akcije Šćepanović u zadnji tren blokiran na udarcu iz šesnaesterca.

Slika 4 od 5.

Posljednji dio igre obilježio je još jedan "festival promašaja" Hajdukovih napadača. Odlične lopte Andrića i Cernata Kalinić, Rukavina i Bartolović uredno su slali pored, umjesto između vratnica.

Hajduk je na kraju proslavio minimalnu, ali zasluženu pobjedu i u 180 minuta ipak dokazao da je mnogo bolja momčad od Budućnosti. Sutrašnji ždrijeb 2. pretkola donijet će novo veliko iščekivanje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

  • Hey Jude...

    Piše: Petar Jenjić

    Hey Jude...

    Engleska i Španjolska prošle su u četvrtfinale Europskog prvenstva. Ishod je to koji se očekivao u najavama, ali ni jednima ni drugima nije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!