Nogomet

Europa ne oprašta

Bernard Jurišić • četvrtak, 16.08.2007.

Drugorazredna talijanska momčad bila je dovoljna da sruši iluzije Hajdukovaca u nešto duži europski život ove sezone. Disciplinirana i čvrsta momčad Sampdorije kaznila je Hajdukove "dječje bolesti" i na uzvrat nosi minimalnu, ali zapravo ogromnu prednost. Svu priču može se sažeti u jednu rečenicu. Najbolji Hajdukov igrač bila je – publika...

Hajdukove europske iluzije srušene su u samo 90 minuta nadmetanja s kvalitetom i uglednom drugorazrednom talijanskom Sampdorijom. Momčad iz Genove danas je djelovala puno "europskije" od Hajduka i znala je izvući povoljan rezultat koji im daje prigodu za miran uzvrat.

Slika 3 od 4.
Foto: Bruno Karadža

Vezane vijesti

Utakmica je započela još jednom prekrasnom koreografijom Torcide, sa stotinama zastava na sjevernoj tribini. Tribine su i ovog puta bile fantastične, praktično bez ijedne baklje i petarde u terenu. Talijanskih navijača na jugozapadnom sektoru bilo je oko 400 i svih 90 minuta pokušavali su se nadmetati s domaćim navijačima grlima i dlanovima.

Prvu prijetnju složio je Rubil solo-prodorom u 8. minuti. Ni udarac nije bio loš s desne strane kaznenog prostora, no lopta je ipak otišla malo pored desne vratnice.

U narednoj minuti Poljud je dvaput "ključao". Vraćanje lopte vrataru Castellazziju završilo je indirektom za Hajdukovce, na samoj linij peterca. Cernat je pucao i zabio loptu u gredu, ona se odbila do Andrića na 25 metara, koji sjajnim udarcem prisiljava Castellazzija na odličnu intervenciju, a lopta još jednom odsjeda na gredi talijanskih vratiju.

Slika 4 od 5.
Foto: Bruno Karadža

Sampdoria uzvraća u 12. minuti. Kapetan Volpi ubacuje iz slobodnog udarca, Delvecchio je sam u sredini i puca glavom malo pored Balićevih vratiju.

U 14. minuti Hajdukova lopta i treći put se "lijepi" na okvir vrata. Cernat sjajnim udarcem ljevicom gađa sa 16 metara, a lopta se od desne vratnice odbija u gol-aut. Talijani uzvraćaju u protunapadu, Bellucci na prvoj vratnici loše puca, a Delvecchio na drugoj malo kasni.

U 29. minuti Volpi snažno puca iz slobodnog udarca s 25 metara, Balić boksa. Četiri minute kasnije Bellucci je sam u sredini na ubačaj s desne strane, srećom i on loše cilja. No, Hajdukova je obrana u nekoliko navrata zakazala.

Slika 1 od 2.
Foto: Bruno Karadža

Konačno, kad se čekao odmor, Talijani stižu do prednosti. Samo dvije minute nakon što je zamijenio ozlijeđenog Accardija Argentinac Hugo Armando Campagnaro pogađa za 0:1. Volpi je izveo okomiti slobodan udarac s 25 metara, a Argentinac dodirnuo loptu dovoljno da prevari Balića i odsjedne u mreži.

Drugo poluvrijeme otvara snažan slobodan udarac Belluccija, koji je prohujao pored lijeve Balićeve vratnice. Uskoro je Pudar uvođenjem Bartolovića umjesto Rubila pokušao ojačati Hajdukove ofanzivne akcije.

Već u 66. minuti Bartolović je mogao, zapravo i morao izjednačiti. Dvaput mu je Andrić idealno asistirao s desnog boka, no reprezentativac BiH u drugom je pokušaju poslao loptu nebu pod oblake.

Slika 2 od 3.
Foto: Bruno Karadža

Najzvučnije Sampdorijino ime, Vincenzo Montella, svoj je ulazak objavio krađom lopte Živkoviću i udarcem kojeg je Balić ukrotio. Hajduovci su fizički pali, bili su bez ideje, no publika ih je upornim navijanjem pokušavala dignuti.

I uslijedila je posljednja serija napada domaćina od 75. do 81. minute, koja nije donijela rezultata. Najprije je Bartolović pucao s 20 metara u Castellazzija, a zatim Cernat iz slobodnog udarca šalje loptu na prvu vratnicu, Andrić prenosi, no Rukavina i Bartolović kasne na drugoj vratnici. U 78. minuti Rukavina je prodorom zakuhao gužvu pred gol-linijom, no Castellazzi i Sala čiste. Još je pokušao Hrgović s lijeve strane, no talijanski vratar bio je spreman.

Slika 5 od 6.
Foto: Bruno Karadža

Sažetak cijele priče – Hajduka je "prizemljila" jedna sasvim prosječna talijanska momčad, koja osim discipline i trke ništa nije pokazala. Sampdorijini igrači koristili su strpljivost portugalskog suca i izležavanjem "ukrali" puno vremena, no i bez toga je ostao dojam da Hajduk gol ne bi zabio do prekosutra. Borbenosti i trke nije manjkalo splitskim igračima, no lucidnosti i ideje – svakako.

Za razliku od sjajnih navijača, koji su ovog puta pokazali i kvalitetu i disciplinu, Hajdukovi igrači, posebno napadači, pokazali su da nisu zreli za Europu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!