Košarka

Pobjedom otvoriti Eurobasket

Branimir Korać • ponedjeljak, 07.09.2009.
Pobjedom otvoriti Eurobasket
Foto: Nikola Movrić

Prvog dana Eurobasketa u Poljskoj hrvatska košarkaška reprezentacija igra protiv reprezentacije Izraela. Bit će to prvi dvoboj Hrvatske i Izraela od 2007. godine i Eurobasketa u Španjolskoj...

Sve je spremno. 16 reprezentacija nalazi se u Poljskoj i spremne su za Eurobasket koji će naredna dva tjedna okupirati pozornost ljubitelja košarke cijele Europe, ali i dobrog dijela svijeta.

Hrvatska otvara prvenstvo nastupom protiv Izraela, reprezentacije koja nije nepoznanica i koja je dobar izbor za otvaranje prvenstva. Duboko vjerujemo kako je naša reprezentacija kvalitetnija i kako pobjeda u ovom susretu ne bi trebala biti pod znakom pitanja.

Vezane vijesti

Posljednji dvoboj s Izraelom Hrvatska je odigrala prije dvije godine na Eurobasketu u Španjolskoj. Tada nije bilo sreće i koncentracije te je Izrael u skupini drugog kruga slavio 80:75.

Danas je Hrvatska spremna za osvetu. Izrael je od Španjolske dosta toga promijenio, nemaju u sastavu Robertsa i Tapira koji su nam stvorili velike probleme, ali ovaj sastav se čini na papiru i bolji obzirom da je Eliyahu ipak stariji i zreliji, a vratio se u reprezentaciju i opasni Tal Burstein.

Pojedinačno i momčadski kvaliteta je na našoj strani. Izrael bi posebnih problema mogao imati u skoku obzirom da im nedostaje pravih visokih igrača, ali to nadoknađuju velikom dozom borbenošću i nisu podređeni u skoku u napadu. No to je jedan od segmenata gdje bi naša reprezentacija mogla napraviti prevagu.

Roko Ukić - Yotam Halperin

Roko je kvalitetniji igrač od Halperina u svakom slučaju. Izraelac nije igrač promjene ritma kao Roko, no posjeduje vrlo dobar šut i posebice prodor. Prednost je na strani Ukića jer je Ukić puno raznovrsniji i neugodniji od Halperina, a i dosta važniji za našu reprezentaciju.

Marko Popović - Tal Burstein

Dvojica dosta različitih igrača po mnogočemu. Popović je klasičan šuter koji se oslanja na odličan šut za tri poena više nego na prodore pod koš. Visina mu je hendikep, međutim Pop je brz i sam si lako kreira šut i izuzetno ga je teško čuvati. S druge strane je Tal Burstein, vrlo dobri Izraelac koji je već godinama jedan od najboljih igrača Izraela. Problemi s ozljedama spriječili su ga u rađenju još veće karijere, no u Poljsku dolazi zdrav i spreman.

Marin Rozić - Lior Eliyahu

Lior Eliyahu na ovoj poziciji donosi prevagu. Sjajni Izraelac jedan je od najvećih talenata izraelske košarke. Možda je ipak ispravnije reći jedan od nositelja igre izraelske košarke obzirom da se već dokazao i pokazao na velikoj sceni kako klupskoj, tako i reprezentativnoj. Marin Rozić imat će s njim dosta problema, riječ je o pokretljivom i polivalentnom igraču koji je vrlo težak za čuvanje.

Nikola Vujčić - Yaniv Green

Iskusni Yaniv Green stvorio nam je ogromne probleme u prošlom susretu 2007. godine u Španjolskoj i sada će trebati na njega obratiti posebnu pozornost. Vrlo je neugodan i borben u skoku te će naši centri morati dobro paziti da ga kvalitetno zatvore i spriječe u dolaženju do lopte.

Mario Kasun - Amit Tamir

U nedostatku visokih igrača, Amit Tamir je jedini izraelski pravi centar. Ovu poziciju popunjava i Green, čak i Kozikaro, no Tamir je jedini pravi centar. Međutim, kvalitetom nije blizu Mariju Kasunu niti našim ostalim centrima. U svakom elementu naši igrači su jači.

Klupa

Hrvatska klupa je puno duža i kvalitetnija od izraelske. Upravo klupa nam je najjači adut, kako i sam izbornik Repeša naglašava - u našoj reprezentaciji je 12 igrača koji u svakom trenutku mogu odlučiti utakmicu. To ostali nemaju i to nam je prednost. Izraelu nedostaje kvalitete na klupi i naš veliki plus je ovdje.

Jasmin Repeša - Zvi Sherf

Obojica su veliki treneri sa stažom rada u velikim klubovima. Ipak Repeša je danas cjenjeniji u europskim košarkaškim krugovima, ima iza sebe i više godina rada u različitim uvjetima i državama i svugdje je bio vrlo uspješan. Sherf je svoj djelokrug mahom stavio na Izrael, tamo je ostvario respektabilne rezultate, no težina Repešinih uspjeha je veća.

Na papiru to ne izgleda loše i Hrvatska je kvalitetnija. Međutim, nije u stvarnosti uvijek onako kako je na papiru. Hrvatsku očekuje težak dvoboj, svaka prva utakmica je teška, no nadamo se kako će biti i uspješna po nas. Večeras u 19:15 u Poznanu kreće hrvatski povratak u vrh europske košarke - tamo gdje nam je i mjesto.

Eurobasket, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Sjeverna Makedonija54:86Grčka
Hrvatska86:79Izrael
1Grčka 30+66
2Hrvatska 21+9
3Sjeverna Makedonija 12-39
4Izrael 03-36

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Eurobasket, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Sjeverna Makedonija54:86Grčka
Hrvatska86:79Izrael
1Grčka 30+66
2Hrvatska 21+9
3Sjeverna Makedonija 12-39
4Izrael 03-36

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!