Košarka

Može li Hrvatska proigrati?

Ivor Krapac • utorak, 15.09.2009.
Može li Hrvatska proigrati?
Foto: EPA

Malo toga dobrog vidjeli smo od hrvatske reprezentacije u dosadašnjem tijeku EP-a u Poljskoj, no sreća u nesreći je da smo i dalje na životu, još uvijek s dobrim izgledima za nastavak natjecanja. Hrvatska može i mora bolje od dosad prikazanog, a nadajmo se da će se to bolje dogoditi protiv Njemačke u posljednjem nastupu u drugom krugu, utakmici koja će donijeti četvrtfinale ili odnijeti sve...

Nije bilo ugodno gledati patnje hrvatskih košarkaša u svim dosadašnjim utakmicama u Poljskoj, no sve to past će u drugi plan ukoliko se konačno poslože i počnu prikazivati ono što su radili u pripremnom razdoblju. Najave su bile optimistične, serija pobjeda na dva turnira uoči Eurobasketa obećavala je puno, više od toga da tek u posljednjoj utakmici drugog kruga odlučujemo o prolasku u četvrtfinale, bez prava na pogrešku - ali iz te kože se sada ne može.

"Pobijedi ili idi kući" - redovita je rečenica u najavama susreta velike težine u NBA doigravanju, sedmim utakmicama serija, kada je ulog najveći. Hrvatska je uoči Njemačke, ali i Njemačka uoči Hrvatske, upravo u takvoj poziciji, odlučivat će i živci, i odvažnost, i pravi potez trenera u pravo vrijeme, i igračka kvaliteta, a ako na hrvatskoj strani sve ovo bude na mjestu, nema razloga za strah.

Vezane vijesti

Ono najvažnije Hrvatska sigurno ima. Koliko god se mučila u dosadašnjem tijeku EP-a, momčad koju je Jasmin Repeša doveo u Poljsku ipak je kvalitetnija od Nijemaca, čija su očekivanja od Eurobasketa već sada nadmašena. Nakon što su doznali da neće biti Dirka Nowitzkog, Dirk Bauermann i njegovi igrači možda su se mogli nadati drugom krugu, mnogi ih nisu vidjeli čak ni tako daleko, a to što su do kraja u igri za četvrtfinale za njih je uspjeh kako god završio utorak odluke.

Gledano po rezultatima, s pobjedom nad Rusijom i porazima u četiri preostale utakmice, gledano i po sastavu kojeg Bauermann ima, Nijemaca se zaista ne treba plašiti. No, razloga za oprez ima. Sve najbolje pokazali su protiv zvučnijih suparnika, osim pobjede nad Rusima, solidno su se držali u porazima od Francuza i Grka, dok su podbacili u utakmicama u kojima se od njih očekivalo više, izgubivši od Latvijaca i Makedonaca. Protiv favorita im očito bolje ide, a Hrvatska će biti favorit.

Jan-Hendrik Jagla i iskusni Patrick Femerling pod obručem, vodeći strijelac Heiko Schaffartzik, Demond Greene i Steffen Hamann izvana, Sven Schultze i talentirani 20-godišnjak Robin Benzing na krilnim pozicijama glavni su Bauermannovi aduti u Poljskoj. Nemaju Nowitzkog koji bi, da je tamo, ponovno bio glavni, imaju borbu i momčadsku igru, a ako netko iskoči, kao Schaffartzik protiv Grka, u stanju su zabrinuti i kvalitetnije od sebe.

Sve što imaju Nijemci će protiv Hrvatske zasigurno ostaviti na parketu, neće biti mjesta za podcjenjivanje ili pad u bilo kojem dijelu utakmice, neće biti puno mjesta ni za eksperimente ili brojne rotacije kojima je Repeša u dosadašnjim susretima na EP-u bio sklon. Bez obzira na težak ritam igranja, oni koji su najraspoloženiji trebaju dobiti najviše minuta, uostalom, ako ništa drugo, sve rotacije u ranijim utakmicama omogućile su da sada nitko ne bude pretjerano umoran.

Je li Repeša pronašao formulu i hoće li Hrvatska s početkom u 21 sat konačno odigrati svih 40 minuta u kompletu, bez padova i crnih rupa, doznat ćemo prvo u utorak navečer, a zatim, ako sve završi po očekivanjima, i kasnije, u četvrtfinalu. Tamo gdje smo već mogli biti bez drhtanja uoči posljednjeg kola.

Eurobasket, skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Rusija71:69Sjeverna Makedonija
Francuska71:69Grčka
Hrvatska70:68Njemačka
1Francuska (+4)30+46
2Rusija (+2)30+10
3Grčka (+4)12+43
4Hrvatska (+3)12-17
5Sjeverna Makedonija (+2)12-59
6Njemačka (+3)03-23

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Eurobasket, skupina E

  • Rezultati
  • Ljestvica

5. kolo

Rusija71:69Sjeverna Makedonija
Francuska71:69Grčka
Hrvatska70:68Njemačka
1Francuska (+4)30+46
2Rusija (+2)30+10
3Grčka (+4)12+43
4Hrvatska (+3)12-17
5Sjeverna Makedonija (+2)12-59
6Njemačka (+3)03-23

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!