Rukomet

Prstohvat živaca za domovinu

Marin Vuković • nedjelja, 24.01.2010.
Prstohvat živaca za domovinu
Foto: Davor Sajko

Još jednom stopostotni, još jednom neporaženi, hrvatski reprezentativci na najbolji su mogući način završili prvi krug natjecanja na Europskom prvenstvu u Austriji. Nakon Norveške i Ukrajine pao je i naš stari znanac i mušterija, ali ni ovaj put nije išlo bez neizbježnih "apaurina". Sredstva za smirenje ipak će se u većim količinama trošiti u srbijanskom stožeru jer naši istočni susjedi potpuno neočekivano putuju kući već nakon prvoga kruga.

Još jednu infarktnu završnicu priredili su nam naši reprezentativci u trećem kolu Europskog prvenstva i otuđili nam još jedan prstohvat živaca. Neka su, ne smeta, nakon sedam godina sličnoga tretmana teško je reći da nismo navikli. Dok su mnogi kod minus tri već pogledom tražili daljinski upravljač i otpisivali utakmicu kao već izgubljenu, oni na terenu, ali i oni na tribinama vjerovali su da, kao i stotinu puta dosad, mogu okrenuti rezultat i mogu posljednju sekundu ispratiti osmijehom.

Opet nije išlo "kao po loju", opet ponešto nije štimalo, no budimo iskreni - ovako je slađe. Hrvatska je ponovno prvi krug natjecanja okončala na prvom mjestu u skupini i sa stopostotnim učinkom odlazi u drugi krug. Društvo će nam praviti i četiri osvojena boda, koji pružaju udoban oslonac, ali daju i dodatan poticaj jer samo nas jedna pobjeda dijeli od još jednog polufinala.

Titulu prve pratilje Hrvatske u skupini A osvojila je Norveška, koja nije dozvolila nikakvo iznenađenje u ogledu s Ukrajinom. Neiskusni Ukrajinci stvorili su dosta problema Norvežanima, no na kraju je ipak presudila kvaliteta. Norveška u drugi krug prenosi dva boda, Rusija niti jedan, a Ukrajina odlazi kući zadovoljna činjenicom da nikome nije poslužila kao "vreća za udarce".

Samo par sati nakon trijumfa nad Rusijom sjajan je dan postao još bolji. Islanđani su sa 27:22 svladali Dansku, oteli joj dva boda i Hrvatsku učinili jedinom reprezentacijom koja u drugi krug prenosi maksimalna četiri boda. Iza nas biti Island s tri, Danska i Norveška s dva, Austrija s jednim i Rusija s nula bodova. Polufinale je postalo bliže nego ikad.

Jednim pogledom na subotnje rezultate nije teško izdvojiti iznenađenje dana, a vjerojatno i cijelog dosadašnjeg tijeka Europskog prvenstva. Austrija je nošena grlatim navijačima usprkos neiskustvu i objektivnoj razlici u kvaliteti nadigrala Srbiju. Naši su susjedi i treći put na ovom prvenstvu podbacili i posramljeno se prvi put u povijesti europskih prvenstava vraćaju kući već nakon prvoga kruga. Kako bi rekli srbijanski navijači - brukomet!

Svojim protivnicima Austrijanci su utrpali čak 37 golova, a Srbi su u razmaku od 43. do 50. minute upali u zonu sumraka i iz egala (24:24) dospjeli do čak pet pogodaka zaostatka (29:24). Na sve što je u završnici pokušavao srbijanski izbornik Sead Hasanefendić Austrijanci su imali odgovor i gotovo rutinirano zadržali i povećali prednost do konačnih 37:31.

Igrač dana

Manuel Štrlek Kada jedan 20-godišnjak odigra tako hladnokrvnu utakmicu i kada usprkos svom neiskustvu na velikim natjecanjima tijekom svih 60 minuta plijeni koncentracijom, efikasnošću i lakoćom postizanja pogodaka, onda ga je teško ne proglasiti igračem dana. Manuel Štrlek postigao je sedam hrvatskih pogodaka iz jednako toliko pokušaja, pokazao raznovrsnost koja izluđuje vratare i kolegama iz reprezentacije zajamčio da mogu računati na njega kada vanjskim igračima zaprijeti stvaralačka kriza. U čemu je bila tajna? " Svaki put sam išao na glavu i pokazali smo da je to jedini recept", otkrio je Štrlek.

Izjava dana

Ivano Balić Teško je biti nepristran i nakon dana u kojem je Hrvatska došla na korak do polufinala ne usredotočiti se isključivo na izjave iz našega tabora. Naši su reprezentativci bili oduševljeni atmosferom na tribinama stvorenom od strane 4000 Hrvata koji su doputovali u Graz, a da im primarna aktivnost nije bila shopping. "Naši su navijači najbolji, najopaljeniji, najluđi i sve naj, nemam što reći. Stvarno su fenomenalni kao i inače", govorio je Ivano Balić nakon utakmice. Valja istaknuti i izjavu Ivana Čupića, koji je otkrio na koji će nas način u sljedećim utakmicama poštedjeti gubljenja živaca: "Odlučili smo da u ostatku natjecanja više nećemo promašivati s linije sedam metara."

Pogodak dana

Drago Vuković Kada je utakmica tako otvorena i neizvjesna kao što je bila ova između Hrvatske i Rusije, tada je teško samo jedan pogodak proglasiti onim najboljim ili najvažnijim. Premda smo takvim mogli proglasiti bilo koji od dva pogotka Štrleka u trenucima kada smo stizali tri pogotka zaostatka, odlučili smo se za gol Drage Vukovića koji je minutu i pol prije kraja Hrvatskoj donio prednost od 29:28. U sljedećem napadu, kojeg su Rusi htjeli što prije realizirati, Alilović je upisao obranu i pobjeda je bila u džepu.

Utakmica dana

Island - Danska 27:22 Da ne ispadne da se baš sve mora vrtjeti oko utakmice Hrvatske i Rusije, za utakmicu dana proglasit ću onu između Danske i Islanda. Ne samo zato što su Islanđani s 27:22 svladali branitelje europskog naslova i favorite u ovoj utakmici, već i zato što je taj ogled Hrvatskoj donio lijepu prednost i prije nego je odigrana ijedna minuta drugoga kruga natjecanja. Island je iznenadio i sebe i Dance i nakon dva remija upisao i prvu pobjedu, a kakvo je iznenađenje kod Danaca izazvao ovaj poraz najbolje će oslikati izjava danskoga izbornika Ulrika Wilbeka: "Stvarno ne mogu objasniti što se dogodilo, mi smo trebali pobijediti."

Tetovaža dana

Otkud sad nova kategorija, pitate se vi, a ja nemam posebno pametan odgovor. Ivan Čupić je nakon kritika upućenih od strane izbornika Line Červara odigrao odličnu utakmicu i bio naš najbolji strijelac. Način na koji je odgovorio na kritike vjerojatno ima veze i s motom kojeg naše desno krilo ima istetovirano na lijevoj podlaktici. "Dum Spiro Spero" kaže tetovaža koju možete vidjeti na jednoj od slika uz tekst, a u prijevodu s latinskog znači "Dok dišem, nadam se".

Euro 2010. - Skupina I

1Hrvatska (+4)3134:123+119
2Island (+3)3163:149+148
3Danska (+2)3136:134+26
4Norveška (+2)3138:135+34
5Austrija (+1)3147:156-93
6Rusija 3140:161-210

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euro 2010. - Skupina I

1Hrvatska (+4)3134:123+119
2Island (+3)3163:149+148
3Danska (+2)3136:134+26
4Norveška (+2)3138:135+34
5Austrija (+1)3147:156-93
6Rusija 3140:161-210

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.01.2010. u 01:36
    hehehe, sa nasima se nikad nemres opustit, al to je bit sporta...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.01.2010. u 00:25
    svaka čast na tetovaži dana, to bi trebao postati moto svih hrvatskih navijača. I ja sam u jednom trenutku pomislio da nećemo vidjeti bodove u utakmici... i kako sam to pomislio naši su preokranuli. Drugi puta ću to ranije pomisliti, pa valjda onda neće biti kidanja živaca... :-)
    Obrisan korisnik