Nogomet

Hoće li privatni zaštitari imati posla?

Antonija Pavlić • četvrtak, 15.04.2010.
Hoće li privatni zaštitari imati posla?
Foto: EPA

Dodjela Svjetskog nogometnog prvenstva Južnoafričkoj Republici izazvala je prilično polemika i straha u raznih znanih i neznanih dužnosnika, igrača i navijača, a mnogi su za put u tu afričku zemlju unajmili privatne detektive i osobne zaštitare. Koliko su im ti potezi opravdani?

Stopa kriminaliteta u Južnoafričkoj Republici svakim je danom sve veća, a ništa se ozbiljnije neće i ne može promijeniti ni prije Svjetskog prvenstva, koje će se po prvi put održati na afričkom kontinentu. Većina putničkih agencija svoje klijente obavezno savjetuje da budu na velikom oprezu ako se odluče na putovanje u tu daleku afričku zemlju, te im nude sijaset savjeta, jer si nesavjesnim vladanjem veoma lako "mogu upropasititi život".

Činjenice su za to nepobitne. Pljačke, oružani prepadi, ubojstva, krađe automobila, džeparenje, teroristički napadi, politički sukobi, krvavi prosvjedi, otmice, bombaši samoubojice... sve se to u manjoj ili većoj mjeri događa na poprištu održavanja svjetske nogometne smotre.

JAR se u mnogim krugovima označuje definitivno najopasnijom zemljom na svijetu, no organizatori "mundijala" svo ovo vrijeme ne prestaju demantirati tvrdnje da će smotra doživjeti fijasko i tragediju. Na uvertiri u prvenstvo na Afričkom kupu nacija u Angoli, rafalnom je paljbom napadnuta togoanska reprezentacija blizu Cabinde, a u pucnjavi su smrtno stradali vozač, pomoćni izbornik i glasnogovornik, dok je ranjeno još osam osoba (među njima i dva igrača - vratar Kodjovi Obilale i branič Serge Akakpo). Tko je u pravu?

O ovoj zanimljivoj temi za mišljenje sam upitala i naše poznate nogometaše. Luka Modrić tako kaže: "O održavanju Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi imam pozitivno mišljenje. Razvit će se nogomet, ipak je to velika fešta. Na Kupu nacija je bilo problema, no vjerujem da će na Svjetskom prvenstvu organizacija biti daleko ozbiljnija i osiguranje će samim time biti veće. Sve bi trebalo proći u najboljem redu."

U svemu je tome sigurno nekoliko činjenica. Južnoafrikanci će učiniti sve da se svijetu u premijeri organizacije velikog događaja pokažu u najboljem mogućem svjetlu; FIFA će se maksimalno "naoružati" kako se Svjetsko prvenstvo ne bi pretvorilo u fijasko, a i većina će reprezentacija uza se 24 sata na dan imati "osobne vojnike", kako je najavljeno.

Varljivo je pak sljedeće: koliko će lokalnim i državnim vlastima JAR-a posao otežati razni kriminalci i saboteri i do kojeg će razmjera sezati njihovi evenutalni napadi; u kojoj će mjeri uistinu aktivna i efikasna biti FIFA, te hoće li se uopće tko usuditi napasti veće skupine navijača ili igrača u prisustvu tolikog pučanstva i sigurnosnih snaga. Moje je mišljenje - da neće.

Velike smo sukobe i tragedije, stoga, prekrižili. Unutarnja su obračunavanja, naravno, uvijek moguća i vjerojatno će ih i biti, a u tim bi "paljbama" nerijetko mogli stradati i nedužni turisti. No da se tako nešto ne bi dogodilo bit će važno slijediti upute i čitavo vrijeme glavu nositi na ramenima, a ne "u torbi". Također bi bilo poželjno konzumirati što manje alkoholnih pića, piva, koje redovito ide uz nogometna natjecanja, držati se velikih skupina i osvijetljenih ulica, izbjegavati izolirana i samotna mjesta, ne isticati nakit, kamere, laptope i ostale vrijedne stvari, unaprijed pomno isplanirati sigurne rute i transport, paziti na unajmljivanje prijevoznog sredstva, pratiti da vas tko ne slijedi (česta je pojava da zločinci turista prate od aeredroma do hotela i zatim ga opljačkaju) i nikada ne biti uvučeni u prisni razgovor sa strancima, a pogotovo ih ne prihvaćati u automobil ili sjedati u njegov, ma kako vam dobroćudno izgledao.

U slučaju da slijedite te naputke - problema zaista ne bi trebalo biti. Na meti terorista i hladnokrvnih ubojica, vjerujem i toplo se nadam, nisu obični nogometni navijači, premda nije isključena ni mogućnost da se upravo na nedužnima pokušava ishoditi neki osobni ili grupni cilj. Glavna su meta uglavnom važne osobe iz javnog života, vođe bandi i suparničkih skupina. Tako je prije koji dan brutalno ubijen lokalni vođa desnice i deklarirani rasist Eugene Terre'blanche, koji je u osamdesetima zagovarao započinjanje građanskog rata kako bi zadržao vlast bijele, "dominantne" rase.

Taj je slučaj, koji je zabrinuo navijače diljem svijeta, prokomentirao predsjednik organizacijskog odbora Danny Jordaan. "Našu zemlju svake godine pohodi 11 milijuna turista, što govori da smo jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u svijetu. Gdje tu možemo smjestiti priče o slaboj sigurnosti? Ubojstvo Terre'blanchea očito je kriminalni čin, a kriminala ima svugdje, JAR nije izolirani slučaj. Uvjeravam vas da svim navijačima garantiramo apsolutnu sigurnost."

Ognjen Vukojević za Sportnet je rekao: "FIFA je morala dati neko prvenstvo i afričkom kontinentu, za mene to nije nikakav posebno značajan događaj. Ne znamo kako će sve to izgledati, no meni je uvijek draže kada se natjecanja toga tipa održavaju u Europi."

Riječi ohrabrenja stižu i iz krovne svjetske nogometne organizacije koja tvrdi kako će Južnoafrička Republika usko surađivati i s mnogim inozemnim agencijama zaduženima za sigurnost, a posebno će se provjeravati ulasci u zemlju s kopnene, morske i zračne granice.

Navijače i igrače do terena će se voditi u posebnim konvojima, a policija će danonoćno patrolirati sjedištima reprezentacija, uredima, stadionima, prostorom određenim za navijače, restoranima, hotelima i glavnim turističkim atrakcijama svakog mjesta u kojem će se odigravati utakmice. Uza sve te snage na oprezu će biti i više od 10.000 privatnih detektiva i stražara koje su već unajmili razni dužnosnici i svi oni koji nisu u potpunosti uvjereni u radnu sposobnost lokalnih policajaca.

Još niste sasvim uvjereni?

Krenimo onda dalje. Komunikacija će se odvijati "najnovijom vojnom tehnologijom", u pogonu će biti i 40-ak helikoptera, a čitav kontingent vojnika iznosi 41.000, od kojih će ih nešto biti specijalizirano za terorizam i kriminal. Svi će prostori biti nadzirani s više stotina kamera, a sve će to lokalnim vlastima poslužiti u borbi protiv kriminala i nakon okončanja prvenstva. Tu će, naravno, biti i 24-satna mogućnost medicinske pomoći na besplatnoj telefonskoj liniji ili najbližoj "umjetnoj bolnici".

Poslije napada na Togoance na Afričkom kupu nacija mnogi su htjeli urgirati da Svjetsko prvenstvo promptno dobije novog domaćina. No čak je i predsjednik Fife Sepp Blatter odbio razmišljati o tome, a Danny Jordaan rekao je:

"Tijekom Konfederacijskog kupa uvidio sam da je JAR sposoban organizirati Svjetsko prvenstvo. Sigurnosni je sustav sada već doveden u red i siguran sam da s tim neće biti ozbiljnijih problema. Nadolazeće Svjetsko prvenstvo bit će sigurno!" kazao je, a mi mu se u ovom slučaju u mišljenju apsolutno pridružujemo.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.04.2010. u 13:12
    Trube su ubitačne i trebalo bi ih zabraniti ili barem smanjiti njihov broj na stadionu. Sigurnost će biti na najvišem nivou, a biti napadnut moguće je u bilo kojoj državi. Samo da SP ne bude bezveze kao ono 2002. Sljedeće SP je u Brazilu pa ćemo vjerojatno opet slušat iste stvari o sigurnosti. Ipak... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.04.2010. u 11:25
    Dobro ste rekli za one trube...stvarno iritantno,zaglušujuće..
    Obrisan korisnik
  • cameosis16.04.2010. u 09:53
    baš! i ja ne shvaćam iz kojeg razloga se spominje angola u svezi s južnom afrikom -- isto tako su mogli spomenuti kinu ili rusiju ... bez veze.
    cameosis
  • Obrisan korisnik16.04.2010. u 01:06
    i dalje dvojim o tome je li bila dobra odluka dati prvenstvo JAR-u glede sigurnosti, ali s onim vražjim trubama moraju definitivno nešto učiniti. na kon-fed kupu su me toliko nervirale da sam većinu utakmica gledao bez tona...
    Obrisan korisnik
  • Mihalj16.04.2010. u 00:43
    neće SP bit fijasko zbog kriminala neg zbog onih truba koje su je.eno iritantne. nepodnošljive. nemre se gledat tekma u miru a ne dao bog da netko slučajno pokuša navijat. inače navijam da bude sve to fijasko samo zato kaj nas nema pa da se imamo čime tješit.
    Mihalj