Nogomet

Težak put do Južnoafričke Republike

Nikola Vlahović • petak, 16.04.2010.
Težak put do Južnoafričke Republike
Foto: EPA

Neodlazak hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetsko nogometno prvenstvo smanjio je euforiju kod naših navijača te su rijetki oni koji će se zaputiti u Južnu Afriku. Inače, organizatori Svjetskog prvenstva imaju mnogo problema s prodajom ulaznica...

Domaćin nadolazećeg Svjetskog nogometnog prvenstva, Južnoafrička Republika, ovih je dana pokrenula veliku kampanju kako bi uvjerila svijet da su ispunili velika očekivanja i da je sve spremno za veličanstveni nogometni spektakl. Međutim, svakodnevna zbivanja u toj zemlji demantiraju organizatore i nude sasvim drugačiju sliku.

Put iz Hrvatske

Cijena odlaska iz Hrvatske ovisi o tome što želite: koji let, kakav hotel, odnosno koliko dana namjeravate provesti u Južnoafričkoj Republici. Okvirna cijena zrakoplovne karte iznosi 1500 eura, dok je hotelski smještaj od 100 pa do 150 eura na dan, plus cijena ulaznice za nogometnu utakmicu koju želite gledati.

Slogan organizatora Svjetskog prvenstva glasi "Južnoafrička Republika - sve je moguće". Tim sloganom domaćin želi privuči što više posjetitelja, a naročito navijača. Međutim, ogroman broj neprodanih ulaznica mogao bi biti veliki problem organizatorima, koji pozivaju ljude iz cijelog svijeta da dođu u njihovu zemlju. Logično je da će reprezentacije koje su se plasirale na Svjetsko prvenstvo imati svoje navijače, međutim, malen je broj navijača koji će putovati "kao turisti".

Hrvatska nogometna reprezentacija nije izborila odlazak na najveću nogometnu smotru pa su rijetki oni koji će se iz Hrvatske zaputiti na jug Afrike. Oni koji bi možda i željeli uživo gledati utakmice Svjetskog nogometnog prvenstva morat će se dobro potruditi da dođu do Južnoafričke Republike. Naime, putničke i turističke agencije u Hrvatskoj nemaju u ponudi paket-aranžmane odlaska na Svjetsko prvenstvo.

Sve agancije ističu da se preko njih može organizirati inividualan odlazak, ali da je za sada jako slab interes Hrvata koji žele ići na Svjetsko prvenstvo. Mnogo razloga je tomu, a glavni je što se izabranici Slavena Bilića nisu plasirali na "festival" nogometa. Bez obzira na krizu i visoke cijene, nema sumnje da bi se skupio određeni broj navijača iz Hrvatske koji bi pratili našu reprezentaciju da su Srna i društvo izborili pravo nastupa.

Kupnja ulaznica

Ulaznice će se prodavati u 11 centara gradova domaćina i u 600 ogranaka tamošnje banke. Navijači koji karte budu kupovali u nekom od 11 centara, morat će pokazati neki indentifikacijski dokument.

Naši susjedi Slovenci, koji su se plasirali na Svjetsko prvenstvo, zasigruno će imati podršku svojih navijača, no teško je prognozirati koliko će ih se odlučiti na put do Južnoafričke Republike. Osim tamošnjih turističkih agencija, koje nude odlazak na Svjetsko prvenstvo, Slovenci su karte mogli nabaviti i preko njihovog nogometnog saveza.

Cijene ulaznica rastu do 160 dolara za utakmice koje će se igrati u skupinama. Za otvaranje Svjetkog nogometnog prvenstva, kada će igrati Južnoafrička Republika i Meksiko, cijena ulaznice je od 70 pa do 450 dolara.

Domaćin natjecanja mogao bi imati najviše problema upravo sa prodajom ulaznica jer je do sada ostalo još oko 500.000 neprodanih, a Svjetsko prvenstvo svakim danom sve je bliže. Zato su ulaznice nedavno puštene u prodaju i na mjestima koja nisu bila predviđena u prvotnom Fifinom planu.

Ulaznica po 15 eura

Zbog loše prodaje ulaznica, organizatori su odlučili drastično spustiti cijenu karte za treću kategoriju. Naime, jedna trećina ulaznica za treću kategoriju, koje su se prije prodavale po cijeni od 85 eura, sada se nude po cijeni od samo 15 eura. Oraganizatori su naglasili da tako žele omogućiti i siromašnim Afrikancima odlazak na stadion i gledanje Svjetskog nogometnog prvenstva.

Da stanje nije idealno, potvrdio je glavni tajnik Fife Jerome Valcke: "Očekivali smo 400.000 do 500.000 stranih posjetitelja, no ipak će ih biti manje. Koliko točno manje to još ne znam".

Kod naših drugih susjeda, u Bosni i Hercegovini, čija se reprezentacija također nije izborila za odlazak u Južnoafričku Republiku, stanje je slično kao i kod nas. Turističke kompanije nemaju oragnizirane odlaske na Svjetsko prvenstvo, te se put može organizirati pojedinačno.

Što se tiče ostalih nacija, zanimljivo je da je do sada najviše ulaznica prodano u SAD-u, njih oko 120.000, iako nogomet nije baš popularan u Americi. Nakon njih najviše ulaznica kupili su Britanci (68.000), dok su potpuno podbacili Nijemci.

U Njemačkoj je do sada prodano samo 32.500 ulaznica. Tamošnji mediji to objašnjavaju činjenicom da se Nijemci plaše odlaska u Južnoafričku Republiku zbog velike stope kriminala.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.04.2010. u 00:09
    Dobro da su smanjili cijenu ulaznica, ionako ima mnogo siromašnih tamo ...
    Obrisan korisnik