Nogomet

Nepoznanica u skupini smrti

Borna Rupnik • ponedjeljak, 31.05.2010.
Nepoznanica u skupini smrti

Reprezentacija Sjeverne Koreje u svim je najavama prije početka Svjetskog nogometnog prvenstva dobila ulogu usputnog prolaznika u skupini smrti. Hoće li uistinu samo popuniti broj momčadi ili se negdje krije njihov adut u rukavu, pokazat će vrijeme, no do tada ne mogu biti drugo nego - autsajderi...

Kada bi se sastavljao popis reprezentacija od kojih se na svjetskoj smotri u Južnoafričkoj Republici očekuje najmanje, Sjeverna Koreja bi uz Novozelanđane i Honduras vjerojatno zauzela jedno od prva tri mjesta. No, sličnu su ulogu imali i prije 44 godine, kada su u Engleskoj dogurali do četvrtfinala te prokockali vodstvo od 3:0, a osim toga danas je popularna izreka da ionako "svi igraju nogomet".

Izbornik

54-godišnji Jong-Hun Kim na čelu je sjevernokorejske izabrane vrste od 2007. godine, a plasman na Svjetsko prvenstvo bez dvojbe mu je najveći podvig karijere. Nije puno komplicirao sa sustavom igre: postavio je čvrstu, discipliniranu taktiku s naglaskom na momčadsku igru, u skladu sa svojom braničkom ulogom iz igračkih dana, koje je proveo u klubu imena 25. travnja. Na terenu se sa svojom reprezentacijom 1980. godine izborio za četvrto mjesto na prvenstvu Azije. Od svojih igrača traži besprijekorne fizičke mogućnosti. "To je, uz brzu i preciznu tehniku, nužno za moderni nogomet", smatra.

Kvalifikacijski su put prošli zajedno s Južnom Korejom. Nisu poraženi od Saudijske Arabije, izvukli su remi s Iranom, bod od južnih susjeda i dvije pobjede protiv Ujedinjenih Arapskih Emirata i bilo je - dovoljno. U osam utakmica zabili su samo sedam golova, ali i primili tek pet, a posebno su ponosni na uloženi trud. "Na Svjetsko prvenstvo vraćamo se zahvaljujući marljivom radu. Nadam se da možemo ponoviti uspjeh svojih predaka", kaže izbornik Jong-Hun Kim.

Igra na jugu Afrike umnogome će im ovisiti o inspiraciji Yong-Jo Honga, prve zvijezde momčadi, napadača koji zarađuje u ruskom Rostovu. Kada se u obzir uzme i snaga ekipa kojima će istrčati na noge, važna će figura biti i vratar, Myong-Guk Ri, 23-godišnji čuvar mreže Pyongyang Cityja. Svoj zanat izvan domovine kali i drugi napadač, Tae-Se Jong, koji igra u Japanu, isto kao i veznjak Young-Hak Ahn. Svi drugi igraju u domaćoj ligi.

Naposljetku svakako treba istaknuti da su mladi i poletni te zbog vrlo dugih priprema možda i tjelesno najspremniji. Najstariji je Yun-Nam Ji s 33 godine, dvojica imaju 31, a velika većina ostalih tek je zagazila u dvadesete godine života. A da su spremni odigrati iznad očekivanja pokazali su i prije nekoliko dana u Austriji, kada su dva puta dostizali prednost Grka, izborili neodlučeno i na kraju - savjetovali Južnu Koreju kako učiniti isto.

Snage

Sjeverna Koreja prije svega smije računati na faktor iznenađenja. Svojim protivnicima predstavlja oveću nepoznanicu, a ujedno će biti itekako motivirani dokazati se na najvećoj pozornici. Slično kao i njihovi južni susjedi, uzdaju se i u veliku količinu trke i snažnu defenzivu.

Slabosti

Pojedinačnom se kvalitetom ni približno ne mogu nositi s reprezentacijama koje obiluju zvijezdama svjetskog nogometa. Čak i ako odrade taktički dobar posao, uvijek im prijeti neki individualni potez protivnika. Osim toga, ne mogu se pohvaliti ni većim međunarodnim iskustvom, kako na klupskoj, tako i na reprezentativnoj razini.

Očekivanja

Uspjeh: Da ih nije snašla nesreća pri ždrijebu i smjestila ih pored Brazila, Portugala i Obale Bjelokosti, možda bi se moglo i govoriti o senzaciji poput plasmana u drugi krug. Međutim, u ovom slučaju čak i to ipak postaje znanstvena fantastika te će Sjeverna Koreja objeručke prihvatiti i burno proslaviti eventualni osvojeni bod, da ne kažemo postignuti gol. Uspjehom će smatrati i samo dostojno predstavljanje svoje igre svjetskoj javnosti.

Realno: Najizgledniji rasplet sjevernokorejskog nastupa su porazi od Brazila i Portugala u prva dva susreta, a kakvu-takvu priliku za povoljan rezultat mogli bi tražiti tek protiv Obale Bjelokosti u posljednjem, trećem kolu - pod uvjetom da afrički predstavnici također izgube prva dva ogleda i suprotstave se Sjevernoj Koreji bez šansi za prolaz, razočarani,demoralizirani i neraspoloženi za igru.

Neuspjeh: S obzirom da im je sam plasman na Svjetsko prvenstvo bio događaj godine, ako ne i desetljeća, jedino što može razočarati Sjevernu Koreju bila bi tri uvjerljiva poraza koji bi im pokazali da još nisu spremni niti za austajdersko mjesto među "velikim dečkima".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis31.05.2010. u 10:25
    kako volim kada jedan novinar prepisuje od drugoga ... "nepoznanica", "outsider" bla bla bla. korejci igraju neodluceno protiv brazila i obale bjelokosti i glatko pobjedjuju portugalce. idu dalje u drugu fazu s afrikancima i to je to. sve ostalo su gluposti.
    cameosis
  • Obrisan korisnik31.05.2010. u 08:04
    Noja oklada glasi: S.korejci padaju na doping testu i odlaze prije kraja odigravanja zadnje utakmice u skupini!
    Obrisan korisnik