Nogomet

Izašlo im je sunce

Borna Rupnik • petak, 25.06.2010.
Izašlo im je sunce
Foto: EPA

Dok je plasman Nizozemske i Paragvaja u osminu finala nakon drugog kola praktično bio smatran gotovom stvari, Slovačku i Japan nisu mnogi vidjeli u njihovom društvu u konkurenciji Danske i Italije. No, južnoafričko je sunce izašlo upravo nad te dvije zemlje, a zašlo pored svjetskih prvaka...

Na dan kada su aktualni prvaci svijeta i službeno odustali od obrane svoje titule, Slovačka je pala u kolektivni trans, a za sobom je povukla i sve one kojima nogomet s Apeninskog poluotoka nije prirastao srcu.

Opet, ne može se reći da branitelji naslova nisu bili blizu tijesnom prolasku. Martin Škrtel pravim se čudom našao na pravom mjestu u pravo vrijeme i zaustavio loptu na gol-liniji, iako se Talijanima činilo da je bila i malo iza nje, a Simone Pepe mogao je poravnati na 3:3 duboko u sudačkoj nadoknadi, koja je trajala gotovo kao i meč Mahuta i Isnera. Nije lako paralelno pratiti uzbudljivu nogometnu završnicu i teniski maraton godine, desetljeća, stoljeća i ostalih -ljeća.

Paragvaj i Novi Zeland kandidirali su se za uspavanku dana, a možda i cijelog prvenstva - iako je zbog prvog kola konkurencija nešto oštrija - no ne može im se pretjerano zamjeriti. Izabranici Gerarda Martina uspjeli su u svojoj namjeri i sačuvali prvo mjesto u skupini, dok se nogometaši Rickyja Herberta mogu pohvaliti da među najboljim reprezentacijama svijeta nisu izgubili. A rijetki su bili spremni staviti novac, makar i tuđi, na takav rasplet.

Na koji su točno način smušeni Danci zamislili pobijediti Japance ostat će jedan od vječnih misterija, a u jednako dugotrajni ep mogla bi se pretočiti i nesretna ljubav vratara Sorensena i lopte Jabulani, koji se nikako nisu uspijevali pronaći na istoj valnoj duljini. Nesretni Morten Olsen pritom je zaradio čir na želucu uzrujavajući se na gomilu nepotrebnih pogrešaka svoje momčadi.

Japansko tajno oružje zvao se slobodan udarac; realizirali su čak dva, čime su ponovili uspjeh tadašnje Jugoslavije iz 1974. godine protiv Zaira. Azijski je predstavnik odigrao odličan susret i pridružio se svojim dobrim poznanicima iz Južne Koreje u drugom krugu. Jedni na Urugvajce, drugi na Paragvajce - u najmanju ruku zanimljivo.

Kamerun se istovremeno oprostio od turnira i izbornika, a Nizozemska upotpunila bodovni konto prije početka borbe na ispadanje. A vratio im se i Arjen Robben. Narančasta se vojska nada da će to konačno biti dovoljno...

Igrač dana

Niste ni sumnjali. Premda je teško bilo pretpostaviti da će ovu kategoriju zauzeti neki japanski reprezentativac, Keisuke Honda postao je protiv Danske junak nacije. Pogodak, asistencija te pregršt lijepih i korisnih poteza nedvojbeno su ga izdignuli čak i iznad dvostrukog slovačkog strijelca u velikoj pobjedi nad svjetskim prvacima Talijanima, Roberta Vitteka. U skladu s japanskom tradicijom, zaslužio je naklon.

Pogodak dana

Slaba im je to utjeha, zapravo - treba biti realan - nikakva, no Italija se od Svjetskog prvenstva oprostila vrlo lijepim golom Fabija Quagliarelle, koji je u samoj završnici pronašao prostor iznad Jana Muche, elegantno poslao loptu u rašlje i na još koju minutu vratio nadu Azzurrima.

Potez dana

Kao da nije dovoljno toga učinio u prvih 88 minuta utakmice, Keisuke Honda je sjajnim driblingom i dodavanjem pripremio treći pogodak za Japan te u listu strijelaca upisao Shinjija Okazakija. Tim je potezom stavio šlag na tortu jedne prekrasne predstave i zapečatio plasman svoje reprezentacije u osminu finala Svjetskog prvenstva.

Tragičar dana

Paul le Guen završio je svoju pustolovinu na kamerunskoj klupi, a Arjen Robben i Klaas-Jan Huntelaar nisu mu dopustili ni oproštajni bod. Francuski je trener sigurno drukčije zamišljao tijek zbivanja na jugu Afrike.

Izjava dana

Debakl Italije nije izbacio iz takta velikog Marcella Lippija, koji je svojom izjavom poslije ispadanja postao još koji centimetar veći: "Kriv sam zbog odluka koje sam donosio i načina na koji smo se prezentirali svijetu u ove tri utakmice. Bez pogovora svu odgovornost preuzimam na sebe. Ako se momčad na ovako velikom natjecanju pojavi ustrašena u glavama, srcu i mislima, tada ju izbornik nije dobro pripremio".

Promašena prognoza dana

Tragikomičnih 1-11 trojca Bradovski - Jurišić - Rupnik ne zaslužuje ni posprdan komentar, a niti izvor šala na vlastiti račun nije nepresušan. Doduše, posebnu pažnju moram posvetiti Slovacima, koje sam prije početka natjecanja istaknuo kao moguće ugodno iznenađenje, samo da bi me u prvih 180 minuta natjerali da više puta razmislim o toj tezi i počnem se crveniti u licu. Potom im predvidim konačni posrtaj protiv Talijana, a oni se probude i učine mi ovo što su učinili. Tko zna, možda su bili pročitali moju nedavnu rubriku "prezime dana" i slatko se osvetili.

Novozelanđanin dana

Nisam zaboravio ni na svoju omiljenu kategoriju, a laureat 24. lipnja postaje vratar Mark Paston, koji je s dvije-tri intervencije sačuvao vlastitu mrežu protiv Paragvaja i omogućio svojim suigračima još jedan rezultat kojeg će ponosno prepričavati budućim generacijama.

Zamjena dana

Slovački izbornik Vladimir Weiss u prvom je poluvremenu planirao zamijeniti naizgled ozlijeđenog Zdena Štrbu. Kamil Kopunek već je bio spreman pored linije igrališta kada je Štrba brzo ustao i odlučio ostati u igri. Ta je zamjena naposljetku provedena u djelo u 87. minuti, a rezultat? Kopunek je protrčao između talijanskih braniča i zabio za 3:1.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!