Nogomet

Zna se hijerarhija

Bernard Jurišić • utorak, 29.06.2010.
Zna se hijerarhija
Foto: EPA

Slovačka i Čile nisu uspjeli šokirati svijet i zaustaviti spektakularno četvrtfinale između Nizozemske i Brazila. Dvije reprezentacije koje su kombinirano ubilježile i sedam pobjeda u osam utakmica u Južnoj Africi u petak će se sučeliti međusobno i nekome pokvariti skor...

Nizozemska i Brazil, Brazil i Nizozemska. Kad biste slagali listu utakmica za koje biste rado kupili ulaznicu, vjerojatno bi okršaj ove dvije nogometne velesile bio vrlo blizu vrha. I dogodit će se, Slovaci i Čileanci nisu bili opasna prijetnja narančastima i žutima, koji su gotovo rutinski prošli među osam najboljih reprezentacija svijeta. Slovačka i Čile jesu pokušavali prijetiti, no Nizozemska i Brazil ipak su viša kvalitativna razina od svojih današnjih europskih/južnoameričkih protivnika.

Popodnevni europski okršaj nije ponudio spektakularno izdanje "tulipana", kao što ni večernji južnoamerički ogled nije nikoga bacio u ekstazu zbog genijalne brazilske izvedbe. Međutim, i Nizozemci i Brazilci pokazali su dovoljno da bi opravdali ulogu favorita, odradili zadaću i objavili svijetu da raščisti od obveza termin u petak u 16 sati, kad će udariti junak na junaka.

Igrač dana

Wesley Sneijder imao je najbolji učinak danas, jedna asistencija i jedan pogodak za pobjedu i prolaz Nizozemske. "Oranje" i dalje ne oduševljava igrom, ali su nanizali četiri pobjede u četiri utakmice. Da ste vi Nizozemac, biste li sitničarili i brinuli se o ljepoti, kad imate učinkovitost? Sneijder je jedan od onih koji još uvijek imaju prigodu osvojiti četverostruku krunu. Riječ je o svim Interovim reprezentativcima kojih nije još puno preostalo u Južnoj Africi.

Tragičar dana

Robert Vittek jest postigao svoj četvrti pogodak na ovom Svjetskom prvenstvu i izjednačio se na vrhu ljestvice strijelaca s Argentinec Higuainom, no njegov četvrti pogodak nije došao u pravom trenutku. Umjesto neposredno prije posljednjeg sučevog zvižduka, zabiti ga je morao u 68. minuti kad je izbio oči u oči sa Stekelenburgom, izjednačiti rezultat na 1:1 i unervoziti Nizozemce koji bi morali krenuti po novi pogodak. Ovako - Vitteku preostaje samo iz svog slovačkog doma moliti se da Higuain ili netko iz obližnje pratnje više ne zabije i razmišljati "što bi bilo da je bilo" u 68. minuti...

Pogodak dana

Sneijderovo dugačko proigravanje prema Arjenu Robbenu u 18. minuti i njegova sjajna realizacija još su jednom potvrdili svu raskoš talenta dvojca kojeg su u madridskom Realu proglasili nedovoljno dobrim. Robben je ove sezone postigao desetak ovakvih pogodaka, prilično je jasno svima što će i na koji način napraviti i opet ga se ne može zaustaviti. Ili barem Slovaci nisu mogli.

Potez dana

Brazilski stoperi nikad nisu bili toliko slavni i popularni kao njihovi veznjci i napadači, ali upravo se obrambeni red pokazao jednim od najpostojanijih dijelova brazilske momčadi u Južnoj Africi. Nakon što su 34 minute odolijevali brazilskom "sitnom vezu", Čileance je srušio - stoper. Juan je nakon kornera glavom zakucao loptu pod gredu i već tada je bilo jasno da je Čile ovu bitku izgubio. Brazilci su moćni, Brazilci su raznovrsni, ako ne ide po zemlji, ide po zraku. Ako ne ide napadu, ide obrani.

Izjava dana

Argentinski novinari pokušali su "pecnuti" brazilskog izbornika Carlosa Dungu uoči okršaja sa Čileom, "pilajući naopako" i tražeći njegovo mišljenje o mogućem finalu Brazil - Argentina. "Što mislim o takvom finalu? Zar ste već zaboravili kako je završio naš posljednji međusobni susret?" Naravno, nije vam teško zaključiti da je u posljednjem međusobnom srazu Brazil pobijedio i to usred Argentine 3:1 i "gaučima" gotovo zalupio vrata Svjetskog prvenstva. Brazil i Argentina nikad nisu igrali finale Svjetskog prvenstva, hoće li Južna Afrika biti kulisa za to spektakularno finale?

Pogođena prognoza dana

Neću se ovog puta pokloniti prognozerskom trojcu Babić - Korać - Vuković kao posljednji put kad su majstorski pogodili, jer nije baš da su danas pogodili nešto strašno. Tko bi uopće tipovao na Slovačku i Čile protiv Nizozemske i Brazila? Nakon svega i svačega u natjecanju po skupinama, osmina finala svima nam je malo popravila omjer pogođenih i promašenih utakmica, baš je dobro što konačno ispadamo dobri prognozeri ;-).

Obrana dana

Brazilci su jedina od 12 reprezentacija koje su dosad izašle na megdan u osmini finala, koja je uspjela sačuvati svoju mrežu netaknutom. Čak 11 reprezentacija uspjelo je zatresti protivničku mrežu u prvoj rundi drugog kruga, a samo je Čile dosad ostao bez postignutog zgoditka. Ako su utakmice po skupinama znale biti nezanimljive i neefikasne, osmina finala ponudila je puno bolji, aktivniji i efikasniji nogomet.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis29.06.2010. u 04:50
    ajme podnaslova ... pa zašto bi svijet ostao "šokiran" kad jedna momčad ispadne u nokaut fazi? to je sportsko nadmetanje, ne prirodna katastrofa.
    cameosis
  • Obrisan korisnik29.06.2010. u 04:00
    sad je u redu,haha ;)
    Obrisan korisnik