Nogomet

Jednom davno, u dalekoj zemlji...

Borna Rupnik • subota, 03.07.2010.
Jednom davno, u dalekoj zemlji...
Foto: EPA

Ako je netko slučajno zaboravio kakva sve uzbuđenja nogomet ima na zalihi, Nizozemska, Urugvaj, Gana i Brazil ljubazno su podarili podsjetnik. U kojem Gana i Brazil neće pretjerano uživati...

Jednom davno, u dalekoj zemlji ili više njih, Brazil je oduševljavao igrom, zbog čega se ponekad prerano opraštao od natjecanja. No, opraštao se uglavnom sa simpatijama i željom da što prije opet izađe na teren. Jednom malo manje davno, Brazil se odlučio na čvršći, učinkovitiji nogomet, a u posljednjih je 45 minuta u Južnoafričkoj Republici ostao bez umjetničkog dojma, bez rezultata i bez oveće količine živaca, gotovo i dostojanstva.

S druge strane, Nizozemska iza sebe ima impresivan pobjednički niz, a Bert van Marwijk može mirno spavati nakon što je reprezentacijama poput Norveške, Škotske, Danske, Japana, Kameruna ili Slovačke dodao i jednu svjetsku velesilu. Zgodno je pritom podsjetiti da je nakon novih internih sukoba, bez kojih Nizozemska očigledno ne zna odraditi veliko natjecanje, Van Marwijk rekao sljedeće: "Takve nam priče mogu dati dodatnu energiju. Momčad može postati snažnija".

Jednom malo manje davno, u jednako dalekoj zemlji Gana je bila glavni lik bajke koja nije imala sretan završetak po afričkog predstavnika. Ogled s Urugvajem ponudio je obilje materijala za scenarij kakvog se ne bi posramili niti u Hollywoodu. Tu su romantična ljubav Diega Forlana i lopte Jabulani, koji se očigledno često druže, posrtaji vratara Muslere i Kingsona ili zajednička dvosatna akcija s ciljem izbjegavanja konačne odluke u lutriji jedanaesteraca.

Naravno, tragedija Asamoaha Gyana zasebna je priča, sa sporednim likovima Johnom Mensahom i Dominicom Adiyiahom, a ne treba zaboraviti ni na zasigurno ubrzo opjevani put Luisa Suareza od pakla do raja u 60 milisekundi. Sebastian Abreu ionako bi mogao samo urediti vlastiti putopis - i tko mu može zamjeriti što sada zna koju scenu sačuvati za kraj.

Igrač dana

Kako je petak u Južnoafričkoj Republici ponudio dva dramatična raspleta, red je imati i dvojicu nositelja titule igrača dana. Wesley Sneijder bio je ključni čovjek nizozemske pobjede nad Brazilom, a Fernando Muslera tri je puta izlazio kao pobjednik u izravnim okršajima s ganskim pucačima s bijele točke. Nizozemac je tako potvrdio svoju ulogu u reprezentaciji, a Urugvajac se iskupio za sve ranije propuste.

Tragičar dana

Na žalost Asamoaha Gyana, čak mu ni Felipe Melo nije bio prava konkurencija, što dovoljno govori, a Juan je s bespotrebno skrivljenim kornerom prije ključnog nizozemskog gola već davno zaboravljen. Da je Gyan jednu loptu s 11 metara poslao samo nekoliko centimetara niže bio bi junak dana, tjedna, mjeseca, godine, Gane, Afrike i brojnih simpatizera iz cijelog svijeta, a nedugo poslije Urugvaj je slavio prolazak u polufinale Svjetskog prvenstva.

Pogodak dana

Felipe Melo zablistao je nakon samo deset minuta igre u susretu Brazila i Nizozemske, prekrasnom asistencijom za Robinha preko pola terena, kroz sredinu protivničke obrane. Južnoamerikanci su poveli 1:0, no pokazalo se da je pogodak dana nedovoljan za plasman u sljedeću fazu natjecanja. Brojimo li pak i jedanaesterce, eto i ludog Abreua u ovoj kategoriji.

Potez dana

Mjesto inače rezervirano za atraktivnost, dribling, dodavanje ili neobične i smiješne situacije ovoga puta pripada igranju rukom u vlastitom šesnaestercu, na samoj gol-crti, u posljednjim sekundama produžetka četvrtfinala Svjetskog prvenstva pri neodlučenom rezultatu, što podrazumijeva kazneni udarac za suparnika i isključenje. Luis Suarez vjerojatno je u životu sanjao brojne zgode, ali da će takvim potezom postati urugvajski spasitelj sigurno nije.

Izjava dana

Wesley Sneijder s jednim je i pol pogotkom trasirao narančasti put prema poluzavršnici, a drugi nizozemski, ujedno i pobjedonosni gol pripisao je vrlo složenom nizu događaja: "Lopta je jednostavno proklizala preko moje ćelave glave, što je bio sjajan osjećaj".

Promašena prognoza dana

Mihaela Bradovski, Bernard Jurišić i Borna Rupnik zbrojili su i oduzeli mnogo toga kako bi prognozirali ishod utakmice Nizozemske i Brazila te zaključili - Brazil, ali su iz računice izostavili Felipea Mela, koji je prvo u suradnji s Julijom Cesarom pogodio vlastitu mrežu, a potom vrlo glupim potezom znatno umanjio šanse svojim suigračima da uhvate rezultatski zaostatak. (Lakše je sve to napisati u trećem licu nego u prvom.)

Jezik dana

Robinho je na terenu stadiona Nelson Mandela Bay u Port Elizabethu stvarno imao štošta za reći. Počeo je već u prvoj minuti, a vjerne je slušatelje tražio među suigračima, protivnicima i sudačkom trojkom. Razlog? Manje bitan, glavno da nekome nešto priča. Moglo bi mu se organizirati predavanje kako bi svoje stavove ponudio još široj publici, a sigurno ima slobodan termin iza predstavljanja knjige Robina van Persieja "Kako odužiti prekid padanjem s prave strane aut-linije".

Pad dana

Urugvajski branič Jorge Fucile smrznuo je nemali broj gledatelja svojim padom preko ganskog igrača i izrazito neugodnim ateriranjem na glavu. Nakratko je ostao nepomično ležati, no srećom je sve prošlo bez težih posljedica. S obzirom na ishod utakmice, Fucile se u ovom trenutku više vjerojatno uopće ne sjeća da je pao.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Mihalj03.07.2010. u 11:50
    sad su odjednom svi veliki moralisti a da je to napravio naš igrač dizali bi ga u nebesa. koje licemjerje
    Mihalj
  • Obrisan korisnik03.07.2010. u 10:06
    zadnji jedanaesterac za Urugvaj je ala Mirza Džomba. Trebalo je staviti rubriku kazneni udarav "ala Mirza," to nedostaje!
    Obrisan korisnik
  • cameosis03.07.2010. u 09:52
    izbor poteza dana je bože sačuvaj ...
    cameosis