Nogomet

Njemački mlin i suze gubitnika

Branimir Korać • subota, 03.07.2010.
Njemački mlin i suze gubitnika
Foto: EPA

Kakav dan, kakvi susreti! Teško se odlučiti što je bilo bolje, Argentina na remontu u njemačkoj radionici ili šokantan dvoboj Španjolske i Paragvaja. Dok su Nijemci poslijepodne održali nogometnu lekciju nevidljivoj Argentini, Španjolska i Paragvaj su gotovo sat vremena igrali nezanimljivu utakmicu, a onda su odradili 30 minuta nepreporučljivih za srčane bolesnike...

Na kraju priče najlakše je napasti Diega Maradonu. Kriv je, imao je čudnih odluka i svoju momčad nije dobro pripremio za ovaj dvoboj, ali niti igrači mu nisu pomogli. Toliko pogrešaka, sebičnosti i neprepoznatljivosti u odnosu na igre u klubovima, u tako važnom susretu je apsolutno neočekivano.

Bio je užitak gledati Nijemce. Iako sam bio jedini "Argentinac" u društvu vrha Sportneta koje je podržavalo Nijemce, posramljeno sam morao priznati kako je Njemačka bolja. Jednostavnost u igri, brzo razmišljanje, atraktivnost, sve su to pokazali Nijemci, a s druge strane Argentina je pokazala vrlo malo.

Još jedno pitanje koje prolazi kroz glavu je što se dogodilo s Leom Messijem. Čovjek je vjerojatno najbolji igrač današnjice, no u argentinskom dresu je bio neprepoznatljiv. Puno soliranja, nepronalaženja pravih rješenja, izgubljenosti u sustavu, nešto što nikako nismo očekivali. Općenito, nedostajalo je suradnje u organizaciji napada Argentine da bi bili opasni. Njemačka je sjajno stajala na terenu, u svakom trenutku su odlično pokrivali teren i nije bilo rješenja za poražene. O argentinskoj obrani ne treba trošiti riječi. Teško se odlučiti tko je više "plivao".

Manje se očekivalo od dvoboja Španjolske i Paragvaja. Očekivala se tvrda utakmica s Paragvajom prilično zatvorenim, međutim Južnoamerikanci su bili dovoljno hrabri i znali su zaprijetiti. Ipak sat vremena nije bilo velikog nogometa, a onda kreću šokovi. Casillas brani jedanaesterac, na drugoj strani Villar brani jedanaesterac, zatim Villa zabija nakon što lopta tri puta udara u vratnicu i u konačnici Casillas skida čisti zicer Santa Cruzu.

Još jednom Španjolska nije posebno oduševila, ali je u maniri velike momčadi i takva prošla dalje. Lako je kad imaš Villu, čovjek je definitivno prvi napadač dosadašnjeg dijela Prvenstva, a to je dokazao i u subotu.

Paragvajci mogu plakati, mogu govoriti kako su bili blizu, ali povijest to neće pamtiti već će pamtiti Španjolsku u polufinalu. Španjolsku neočekivano na krilima Ikera Casillasa, čovjeka koji je njihov pravi junak i kojem moraju podići spomenik za ovo polufinale.

Igrač dana

Netko će reći Thomas Müller, netko će reći Iker Casillas, a ja ću reći Bastian Schweinsteiger. Schweini igra u životnoj formi, ubacio je za prvi gol, prošetao se kroz obranu kod trećeg gola, odigrao briljantnu utakmicu u oba smjera i "za dlaku" odnio prestižnu titulu Sportnetovog igrača dana.

Tragičar dana

Diego Maradona, Roque Santa Cruz, Oscar Cardozo... - Oscar Cardozo. Maradona nije bio u formi, Santa Cruz je promašio zicer u 89. minuti, ali je Cardozo bio taj koji je zaslužio titulu tragičara jer je mogao i morao dovesti Paragvaj u vodstvo u 58. minuti, a što bi se nakon toga dogodilo, možemo samo nagađati. Nije Cardozo čak tako loše niti pucao, ali Casillas ga je pročitao i bacio u očaj. Suze Maradone, suze Messija, suze Cardoza, obilježje su dana s "luzerske" strane.

Potez dana

U bogatom danu i bogat izbor. I tu postoje dileme, odlučiti se za Casillasove obrane, Schweinsteigerov prodor kraj skamenjenih Argentinaca ili akciju kod drugog gola Nijemaca. Ipak posljednja situacija, Müller je zaslužan za potez dana, uzeo je loptu na zemlji i sa zemlje je proigrao idealno Podolskog, a ovaj je imao lagan posao pronaći Klosea.

Gol dana

Da se izabere bilo koji pogodak Nijemaca, ne bi se pogriješilo. Svaki od četiri pogotka su malo remek-djelo, ali isto vrijedi i za pogodak Španjolske. Kako je to bio pogodak koji je odlučio utakmicu, zaslužuje i malu prednost. Sjajan prodor Inieste, još bolje uočavanje Pedra i na kraju egzekucija Ville koji je dobro reagirao na odbijenu loptu od vratnice.

Izjava dana

"Moja momčad je igrala dobro, no nije bila dovoljno svježa da pretvori svoje prilike u golove." Autor ove izjave je argentinski izbornik Diego Maradona. Možda je Maradona gledao neku drugu utakmicu, ali u onoj koju je gledao cijeli svijet, Argentina nije uopće igrala dobro.

Promašena prognoza dana

"S kim god sam razgovarao o ovom susretu, svi su uvjereni kako će Njemačka proći. S tim se baš i ne slažem. Svaka čast Njemačkoj na dosadašnjim igrama, razmontirali su na ovom SP-u loše Engleze i pokazali su kvalitetu. Što se tiče Argentine, čudim se nekim medijskim napisima u domaćim i stranim medijima kako nisu nešto posebno pokazali, kako se očekivalo puno više, kako su razočarali...", hrabro sam i samouvjereno ustvrdio u prognozi. Nije mi dugo trebalo da shvatim kakvu sam glupost napravio, ali sam se hrabro držao sve do 80. minute. "Baš sam ispao glup s današnjom prognozom", ujedno je bila i jedina pametna s moje strane, bez obzira što je još bilo vremena... Kolegama Vukoviću i Babiću još jednom čestitke na odličnom "gađanju".

Udarac dana

Tijekom drugog poluvremena susreta Njemačke i Argentine, Carlos Tevez je u 16 metara mora se priznati dobro i snažno opalio iz voleja, ali lopta je pogodila točno u lice Pera Mertesackera koji nije niti pao, niti zaplakao. Njemački stoper se samo okrenuo i otrčao na svoju poziciju misleći u sebi "ništa mi nije, ništa mi nije". Svaka čast na čvrstoći, 99 posto ljudi bi završilo u teškom knock downu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.07.2010. u 01:55
    uglavnom eto vam vaš maradona obisite ga na frižider
    Obrisan korisnik
  • Mihalj04.07.2010. u 23:22
    još se sjećam kako se židak sprdao s mullerom na početku prvenstva. nije da se posuo pepelom do sad nakon svega prikazanog od dotičnog. a da je lopta onak pogodila ronalda valjda bi umro tam
    Mihalj
  • Obrisan korisnik04.07.2010. u 22:52
    Muller je novi kralj,Ronaldo i ostala ekipa neka snimaju reklame i rade dječicu.....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.07.2010. u 22:30
    Ma sve švabe se dopingiraju novim stimulansom....u poluvremenu u svlacionici jedan drugom vade šmrklje iz nosa i jedu ih. :) Navodno kemijski elementi švabskih šmrklji u africkom okruzenju ispustaju fosfat koji dopingira svabe..ili to ili se nazderu kobasica i kupusa.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.07.2010. u 14:36
    ¨Lako je kad imaš Villu, čovjek je definitivno prvi napadač dosadašnjeg dijela Prvenstva, a to je dokazao i u subotu, bez obzira na promašeni jedanaesterac.¨ Villa u subotu nije pucao jedanaesterac.
    Obrisan korisnik