Košarka

Pričuve opet gurnute u vatru

Bernard Jurišić • srijeda, 04.08.2010.
Pričuve opet gurnute u vatru

16 godina Amerikanci nisu bili prvaci svijeta. Zemlja u kojoj se igra najbolja košarka već tri natjecanja zaredom ne uspijeva doći ni do finala, iako u svojim redovima ima neke od najboljih igrača NBA lige. Ni ovog puta Amerikanci neće biti kompletni, no opet će biti jedni od prvih favorita...

SAD ROSTER

Chauncey Billups (Denver Nuggets)
Tyson Chandler (Dallas Mavericks)
Stephen Curry (Golden State Warriors)
Kevin Durant (Oklahoma City Thunder)
Rudy Gay (Memphis Grizzlies)
Eric Gordon (Los Angeles Clippers)
Danny Granger (Indiana Pacers)
Jeff Green (Oklahoma City Thunder)
Andre Iguodala (Philadelphia 76ers)
Brook Lopez (New Jersey Nets)
Kevin Love (Minnesota Timberwolves)
Lamar Odom (Los Angeles Lakers)
Rajon Rondo (Boston Celtics)
Derrick Rose (Chicago Bulls)
Russell Westbrook (Oklahoma City Thunder)

Amerikanci desetljećima nisu bili značajno zainteresirani za dokazivanje svoje košarkaške (pre)moći izvan svog kontinenta. Pobjednika NBA lige proglašavali su "svjetskim prvakom" i dugo živjeli u dojmu da im nitko nije ni blizu, no krajem 20. i početkom 21. stoljeća počeli su shvaćati da i nisu baš tako nedodirljivi.

Svjetski naslov Amerikanci nemaju još od 1994., a datum njihovog posljednjeg zlata koincidira s datumom naše posljednje medalje (bronca) na svjetskoj smotri. Ovog puta Amerikanci su htjeli sve, htjeli su u Tursku doći s najjačim sastavom koji je na Olimpijskim igrama u Pekingu pokazao da je najbliži nazivu Dream Team još od onog prvog i jedinog iz Barcelone 1992.

No, ostali su bez većine svojih najzvučnijih imena, pa će još jednom na smotru najboljih reprezentacija svijeta morati s pričuvnim sastavom. Ipak, čak i takvi Amerikanci su i dalje među prvim favoritima natjecanja. Imaju dovoljno kvalitete i talenta, pitanje je samo hoće li imati dovoljno "kemije" koja je američkoj momčadi uvijek potrebna da bi ostvarila dobar rezultat.

Kako su se plasirali

Naslov olimpijskog pobjednika u Pekingu prije dvije godine Amerikancima je donio direktan plasman na Svjetsko prvenstvo, bez zamaranja kvalifikacijama.

Zvijezda reprezentacije

Otkazom nekoliko zvučnijih imena Kevin Durant postao je legitimni vođa i prva zvijezda ovogodišnje američke momčadi. Mlada zvijezda Oklahoma City Thundera prošle je sezone osvojila naslov najboljeg strijelca NBA lige, a produženjem ugovora najavio je izgradnju momčadi koja bi se kroz neko vrijeme trebala uključiti u borbu za naslov najboljeg u NBA ligi. Iako je jedan od najmlađih u američkoj momčadi, aklamacijom je proglašen prvom zvijezdom.

Tko nedostaje

Kobe Bryant, Dwyane Wade, LeBron James, Dwight Howard, Amar'e Stoudamire, Deron Williams, Chris Paul, Carmelo Anthony, Carlos Boozer, O.J. Mayo - momčad je to koja bi bez ikakvih problema "ispeglala" reprezentaciju koja će Amerikance predstavljati u Turskoj. Otkazi su počeli pljuštati nakon što su prva trojica najvažnijih rekla da neće/ne mogu, nakon toga su odustali i mnogi drugi.

Dosadašnji nastupi na SP-ima

Podatak da su Amerikanci samo tri puta slavili naslov svjetskog prvaka (1954., 1986., 1994.) više govori o njihovoj (ne)zainteresiranosti nego o realno kvalitetnijim momčadima koje su ih znale pobjeđivati. Sve do 1994. na natjecanja su slali svoje sveučilišne momčadi, ali ni njihove NBA uzdanice nakon toga nisu se pokazale značajno uspješnijim. U Japanu 2006. Grci su ih izbacili u polufinalu, ali su pobjedom protiv Argentine barem vratili medalju oko svog vrata, što nije bio slučaj četiri godine prije kod kuće u Indianapolisu.

Prognoza

Njihova najjača momčad prošetala bi se do svjetskog naslova, no s obzirom da se najjača momčad priprema za NBA sezonu, a ne za Svjetsko prvenstvo - više nisu toliko izraziti favoriti. I dalje su jedna od najboljih momčadi na turniru, ali će svakako imati nekoliko teških iskušenja na putu do trona.

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.08.2010. u 23:29
    biti će na terenu "gdje je nestao rose?"
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.08.2010. u 20:59
    Kakav peh. Trebali su slati rezerve i dok smo mi bili u samom vrhu.
    Obrisan korisnik
  • LeBronWade04.08.2010. u 18:38
    Ajmo Ameri!!!
    LeBronWade
  • DD1004.08.2010. u 16:48
    iss kako cmo se mi osramotit u grupi to za nepovjeovat....od sad-a gutnit sam tak a o brazila isto njima 4-5 igraca igra u nba-u
    DD10
  • Obrisan korisnik04.08.2010. u 16:19
    i ovak oce se prosetat,, ko ce njih zaustavit,, pobjeduju sve utakmice vise od 15 -20 koseva
    Obrisan korisnik