Košarka

Ivković predvodi srbijansku mladost

Vedran Babić • srijeda, 04.08.2010.
Ivković predvodi srbijansku mladost
Foto: Kristijan Komarica

Ususret nadolazećem Svjetskom prvenstvu u košarci u Turskoj u ovom tekstu predstavit ćemo Srbiju. Jedan od glavnih favorita za medalju "jedri" na valu osvojenog srebra na prošlogodišnjem Eurobasketu i s velikim nestrpljenjem iščekuje početak novog velikog natjecanja. Kohezija mladosti, uigranosti i iskusnog trenera Dušana Ivkovića daje našim susjedima mnogo razloga za optimizam.

Roster Srbije

Stefan Marković (Benetton)
Ivan Paunić (Aris)
Aleksandar Rašić (Partizan)
Miloš Teodosić (Olympiacos)
Milenko Tepić (Panathinaikos)
Dragan Milosavljević (Partizan)
Nemanja Bjelica (Olympiacos)
Marko Kešelj (Crvena zvezda)
Milan Mačvan (Hemofarm)
Duško Savanović (Power Electronics Valencia)
Novica Veličković (Real Madrid)
Nenad Krstić (Oklahoma City Thunder)
Kosta Perović (Regal Barcelona)
Miroslav Raduljica (Efes Pilsen)

Reprezentacija Srbije jedna je od najmlađih koja će nastupiti na Svjetskom prvenstvu u Turskoj. Ne samo što će joj ovo biti tek treće veliko natjecanje s obzirom da je do 2006. nastupala u "suradnji" s Crnom Gorom, a prije toga kao Jugoslavija, već i zato što niti jedan njezin igrač nema više od 27 godina! Najstariji članovi ove supertalentirane momčadi su kapetan Nenad Krstić i Duško Savanović, oba rođeni 1983. godine.

U svom premijernom nastupu na Eurobasketu 2007. osvojili su tek 13. mjesto, a nakon što nisu izborili plasman na Olimpijske igre 2008. uslijedio je preporod pod vodstvom izbornika Dušana Ivkovića koji ih je prošle godine odveo do srebra na Eurobasketu u Poljskoj i najavio svjetlije dane.

12 mjeseci kasnije u Turskoj Ivković će na raspolaganju imati iste igrače, što je definitivni jamac uigranosti i svakako dobrog raspoloženja unutar momčadi. Nedostajat će jedino ozlijeđeni Uroš Tripković. U skupini A za konkurente imaju Argentinu (bez Ginobilija), Njemačku (bez Nowitzkog), Australiju, Angolu i Jordan, pa je realno reći da su ipak glavni favoriti za osvajanje pozicije broj jedan u skupini.

Kako su se plasirali

Nastup na 16. Svjetskom prvenstvu Srbi su izborili zahvaljujući već spomenutom srebru na prošlogodišnjem Eurobasketu.

Zvijezda reprezentacije

S obzirom da se radi o igračima mahom mlađih generacija, nekako je logično da najveća zvijezda reprezentacije bude njezin kapetan i jedan od najstarijih članova, Nenad Krstić, koji iza sebe ima već šest godina u NBA ligi. Nakon što je od 2001. do 2004. nosio dres Partizana, prešao je u redove New Jersey Netsa, a od 2008. je član Oklahoma City Thundera. U međuvremenu je kratko bio član ruskog Triumfa. Svojim iskustvom i prisutnošću, ali i staturom (2.13 m, 113 kg), Krstić unosi mir u glave suigrača i ključan je faktor srbijanske igre u reketu.

Tko nedostaje

Definitivno najteži udarac srbijanskim pripremama je spoznaja da ne mogu računati na vrsnog šutera Uroša Tripkovića, koji će zbog ozljede propustiti ovo natjecanje. Također, "roster" Srbije bit će siromašniji za NBA-ovca Darka Miličića, kojemu njegov klub Minnesota Timberwolves ne dopušta nastup. Izbornik Ivković tijekom priprema zahvalio se na suradnji Zoranu Ercegu, Mladenu Jeremiću, Luki Bogdanoviću, Bojanu Popoviću, Bobanu Marjanoviću i Ivanu Radenoviću.

Dosadašnji nastupi na SP-ima

S obzirom da su proteklih godina ponekad nastupali kao Jugoslavija, a ponekad kao Srbija i Crna Gora, rezultate ostvarene pod tim nazivima ne možemo tek tako pripojiti Srbiji pa će joj nastup u Turskoj biti premijerni što se Svjetskih prvenstava tiče.

Prognoza

S ovakvim prilično jakim i uigranim "rosterom" Srbi imaju puno pravo nadati se novoj medalji. Kako smo već spomenuli, njihovi glavni konkurenti u skupini A u Tursku stižu bez glavnih igrača i tako se Ivkovićevi izabranici promeću u glavne favorite za poziciju broj jedan. Bez većih problema trebali bi izboriti i četvrtfinale, a onda je sve moguće i zaista je nezahvalno prognozirati dalje od te točke.

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Lomax06.08.2010. u 11:34
    bože mili o čem se priča
    Lomax
  • Obrisan korisnik05.08.2010. u 20:42
    I želim da kažem da se slažem sa 'agresorom' što se tiče medalja, ono što se osvojilo prije 1991.godine nije u redu da se pripisuje samo Srbiji iako neki i to rade,al hajde,neka bude... a ono što je bilo poslije toga su osvojili Srbi i Crnogorci, ili bolje rečeno Srbi jer osim Šćepanovića ja ne... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.08.2010. u 20:29
    Mislim da Srbi imaju iako mladu, vrlo talentiranu i perspektivnu klapu, isto tako već sada vrlo kvalitetnu, što će se vidjeti najbolje za 1-2 goidne ako ostanu na okupu, da li će im to biti dovoljno za medalju ove godine...mislim da hoće
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.08.2010. u 13:28
    "S obzirom da su proteklih godina ponekad nastupali kao Jugoslavija, a ponekad kao Srbija i Crna Gora, rezultate ostvarene pod tim nazivima ne možemo tek tako pripojiti Srbiji pa će joj nastup u Turskoj biti premijerni što se Svjetskih prvenstava tiče." Majstore drugi put nemoj da ispoljavash svoje... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.08.2010. u 08:53
    Hm...hm...kad bi se islo brojiti krvna zrnca nših kockastih kosarkasa, kao i uspoređivati da su isti naucili (tu mislim iskljucivo na generacije koje su osvajale medalje za cro repku) igrati kosarku u i za vrijeme yu lige i repke...bojim se da nase medalje...mozemo zahvaliti...ma znate vec....od... [više na forumu]
    Obrisan korisnik