Košarka

Gradovi domaćini SP-a 2010.

Matej Milanović • četvrtak, 05.08.2010.
Gradovi domaćini SP-a 2010.

Turska će od kraja kolovoza ugostiti najbolje svjetske košarkaške reprezentacije, a sve će se odvijati u četiri grada. Ankara, Izmir, Kayseri te na koncu Istanbul u kojem će se odigravati one završne utakmice...

ANKARA

Glavni grad Turske na Svjetskom košarkaškom prvenstvu će ugostiti skupinu C u kojoj igra domaćin. U njemu su smješteni turska vlada i sve ambasade. Grad ima preko tri i pol milijuna stanovnika, a utakmice Svjetskog prvenstva igrat će se u Ankara areni. Grad je pun svakojakih arheoloških nalazišta, budući da je Ankara pripadala raznim narodima.

Uz to, otkad su Ankaru preuzeli Rimljani, grad je stalno bio veliko središte trgovine, čemu je pogodovao i njegov geografski smještaj u sredini današnje Turske. Ankara je poznata i po tome što tri životinjske vrste nose ime grada, jedna vrsta mačke, jedna zeca i jedna koze.

Što se sporta tiče, u Ankari je najrašireniji nogomet, i čak četiri kluba iz glavnog grada igraju u prvoj turskoj ligi. U košarkaškoj prvoj ligi Ankaru su u protekloj sezoni predstavljali jaki Türk Telekom i nešto manje poznati CASA TED Kolejililer.

U Ankari je rođen Aydin Ors. Trener koji je, između ostalog osvojio šest nacionalnih prvenstava, bio treću u Euroligi i osvojio Korać kup. Ipak, najpoznatiji je po tome što je reprezentaciju odveo do najvećeg uspjeha u povijesti, domaćeg srebra na Europskom prvenstvu 2001. Uz njega, iz Ankare je i jedan od reprezentativaca koji su osvojili to srebro, Kaya Peker.

IZMIR

Treći najveći grad Turske ima preko tri milijuna stanovnika. Izmir je najpoznatiji kao važna luka na egejskom moru, a razvoj luke dogodio se tek od 17. stoljeća na dalje. Od 1919. do 1922. Izmir su okupirali Grci, no ubrzo je vraćen pod tursku kontrolu. Grad sa preko 3500 godina povijesti poznat je i po festivalu umjetnosti kojeg ugošćuje svake godine.

Grad je kroz svoju povijest imao dosta kontakata i sa zapadnoeuropskom kulturom, što je utjecalo na multikulturalni razvoj Izmira. 1971. grad je ugostio Mediteranske igre. U Izmiru su osnovana i dva, danas, grčka kluba, Panionios i Apollon Smyrnis. Samo jedan nogometni klub nastupa u prvoj ligi, a izmirska košarka u prvoj je ligi zastupljena s dvije momčadi. Jedna je Aliaga Petkim, a druga Karsiyaka koja je 1987. bila prvak države.

Dvorana koja će ugostiti skupinu D Svjetskog prvenstva, u kojoj su Francuska, Litva i Španjolska, bit će Halkapinar. Među najpoznatijim sportskim ličnostima koje su rođene u Izmiru je i košarkaški reprezentativac Huseyin Besok.

ISTANBUL

Istanbul nije glavni grad Turske, ali jest daleko najveći sa svojih skoro 12 milijuna stanovnika. Grad na dva kontinenta igrao je važnu ulogu u povijesti, posebno u doba kada je bio centar Bizantskog carstva i kada se zvao Konstantinopol. Istanbul je kao i druga turska mjesta pun različitih kulturnih utjecaja, koje su ostavili razni narodi koji su upravljali gradom.

Nekad je Istanbul imao hipodrom koji je mogao primiti 100 tisuća ljudi. Danas je u tom drevnom gradu najpoznatiji nogomet. Iz Istanbula je čak pet turskih prvoligaša, a 2005. je grad bio poprište legendarnog finala Lige prvaka između Liverpoola i Milana. Uz nogomet, tu je još puno sportova, no najpraćeniji su ipak odbojka i naravno košarka.

U sezoni 2009.-2010. prva košarkaška liga imala je pet prvoligaša, kao i nogomet. To su bili Besiktas, Darussafaka, Efes Pilsen, Fenerbahce i Galatasaray. Na Svjetskom prvenstvu Istanbul će ugostiti skupinu B, u kojoj je i Hrvatska, u dvorani Abdi Ipekci. Nešto veća dvorana Sinen Erdem, bit će pak poprište svih susreta od osmine finala na dalje. U Istanbulu rođen je turski košarkaški reprezentativci Semih Erden i Ender Arslan.

KAYSERI

Kayseri je grad sa nešto više od milijun stanovnika. Nastao je prije gotovo pet tisuća godina blizu vulkana Erciyes. Grad je bio na putu mnogih trgovačkih ruta što je bilo važno za njegov povijesni razvoj. Kayseri je također skup raznih kulturnih utjecaja.

Sa sportskog gledišta nešto je slabiji od ostalih gradova koji će ugostiti Svjetsko prvenstvo u košarci. Naime, u nogometu ima samo jednog prvoligaša, Kayserispora, a u košarci nema niti jedan sastav u prvoj ligi.

Utakmice Svjetskog igrat će se u Kayseri dvorani, koja je najmanja od pet sportskih kompleksa koji će ugostiti natjecanje. U Kayseriju će se igrati skupina A u kojoj će se nadmetati, između ostalih, Argentina, Srbija, Njemačka i Australija

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.08.2010. u 15:02
    oduvijek sam mislio da je Istambul glavni grad...hvala sportnetu sto ste mi to objasnili. btw Naprijed Hrvatska!!!
    Obrisan korisnik