Košarka

Plesat će se samba i pod obručima

Mario Majdić Natrlin • četvrtak, 05.08.2010.
Plesat će se samba i pod obručima
Foto: EPA

Košarkaška reprezentacija Brazila na Svjetsko košarkaško prvenstvo u Turskoj dolazi u najjačem sastavu i svjesna svoje kvalitete. Momčad koja se nalazi u Skupini B, zajedno i s našom Hrvatskom, predvođena je iskusnim i kvalitetnim trenerom i spremna za pohod na medalju...

Brazil roster

Hatila Passos - Marinos, VEN
Anderson Varejao - Cleveland Cavaliers, SAD
Maybyner Hilario "Nene" - Denver Nuggets, SAD
Tiago Splitter - San Antonio Spurs, SAD
Marcus Viera - Sutor B. Montegranaro, ITA
Guilherme Giovannoni - Universo, BRA
Jordan Burger - Sevilla Cajasol, ŠPA
Marcelo Machado - Flamengo, BRA
Leandro Barbosa - Toronto Raptors, SAD
Alex Garcia - Universo, BRA
Marcelo Huertas - Caja Laboral, ŠPA
Paulo Boracini - Joinville, BRA
Raul Togni Neto - Minas Tenis, BRA

Ako su još uvijek nepoznanica, košarkaška reprezentacija Brazila bi veoma brzo trebala prerasti u jednu od favorita predstojećeg Svjetskog košarkaškog prvenstva u Turskoj. Iako je pažnja brazilske sportske javnosti prvenstveno fiksirana na nogomet, izabranici Argentinca Rubena Magnana imaju puno toga za reći. 55-godišnji Magnano je trener koji je stajao iza srebra Argentine na Svjetskom prvenstvu 2002., te zlata na Olimpijskim igrama dvije godine kasnije. Vrijeme je za novi izazov.

Brazilci su bili i ostali odlučni u namjeri da se u Turskoj pojave u najjačem sastavu, predvođeni četvoricom igrača iz NBA-a. Barbosa, Varejao, Nene i Splitter koji se nedavno pridružio Spursima, nisu svom Savezu uručili ispričnicu i bit će spremni predvoditi momčad koja će u Skupini B igrati protiv Hrvatske, SAD-a, Irana, Tunisa i Slovenije.

U momčadi dvostrukih svjetskih prvaka, nipošto ne smijemo zaboraviti Marcela Huertasa koji je proteklu sezonu proveo sa Splitterom u Caji Laboral koja je osvojila prvenstvo Španjolske. Splitter je proglašen MVP-em finala u kojem su svladali veliku Barcelonu i obojica se nadaju to raspoloženje donijeti sa sobom u Tursku. Tu je još i kvalitetno šutersko krilo Marcelo Machado, 34-godišnjak koji će odlično upotpuniti ovaj brazilski roster.

Kako su se plasirali

Brazilci u Tursku stižu kao aktualni prvaci Sjeverne i Južne Amerike. 2009. su u Puerto Ricu u dramatičnom finalu svladali domaćine 61:60 i po četvrti put uzeli titulu prvaka Sjeverne i Južne Amerike. Samim ulaskom u polufinale, automatski su se kvalificirali i za Svjetsko prvenstvo u Turskoj.

Zvijezda reprezentacije

Leandro Barbosa. 27-godišnji bek šuter, koji je nedavno postao novi igrač Toronto Raptorsa, još uvijek je od neprocjenjive važnosti za Brazilce. Splitter iza sebe ima fantastičnu sezonu, Varejao je sve bolji u napadačkoj fazi, dok Barbosa za sobom vuče tek skromnu sezonu u Phoenixu (9.5 koševa po utakmici) i daleko je od sezone 06./07. kada je proglašen za najboljeg šestog igrača lige, ali njegovo iskustvo i kvalitetan šut se ne smiju podcijeniti.

Tko nedostaje

Snaga ove reprezentacije je upravo činjenica da su prisutni svi igrači koji čine okosnicu momčadi. Većih izostanaka nema što se može pokazati ključnim na prvenstvu gdje gotovo svaka reprezentacija igra bez nekog od svojih ključnih igrača

Dosadašnji nastupi na SP-ima

Brazilci su dvaput osvajali naslov svjetskog prvaka - 1959. u Čileu i 1963. kao domaćini. Ipak, razočaravajući nastup 2006. u Japanu kada nisu prošli svoju skupinu i završili 17. od ukupno 24. momčadi, dodatno ih je motivirao da u Tursku stignu maksimalno pripremljeni. Posljednju medalju su osvojili davne 1978. godine, a nakon toga im je najveći uspjeh bilo četvrto mjesto 1986. u Španjolskoj. Osim zlata, Brazilci su 1954. i 1970. osvajali i srebro, dok su 1967. i 1978. bili brončani.

Prognoza

Treće mjesto. Odličan trener i talentirana momčad koja već dugo igra zajedno. Bez izostanaka i s igračima velike individualne kvalitete koji u Tursku stižu u dobroj formi. Brazilci su svjesni svojih mogućnosti i žele medalju. SAD i Španjolska su glavni favoriti, ne treba podcijeniti ni Argentince, ali bronca im je u ovakvom sastavu nadomak ruke.

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • LeBronWade05.08.2010. u 20:16
    Ajmo Dinamo !
    LeBronWade
  • Obrisan korisnik05.08.2010. u 19:41
    Pojedinacno su vrlo jaki, treba vidjet kako funkcioniraju kao ekipa...
    Obrisan korisnik