Košarka

Tall Blacksi se nadaju drugom krugu

Mirza Seferagić • petak, 06.08.2010.
Tall Blacksi se nadaju drugom krugu
Foto: EPA

Reprezentativci Novog Zelanda nadaju se prolasku u drugi krug iako su u teškoj skupini. Široj javnosti možda nepoznata reprezentacija, ali su ranije pokazivali koliko mogu biti neugodni i treba ih shvatiti ozbiljno...

Roster Novog Zelanda

Kirk Penney (Sioux Falls Skyforce)
Phillip Jones (New Zealand Breakers)
Pero Cameron (Gold Coast Blaze)
Sean Andrew Marks (New Orleans Hornets)
Thomas Abercrombie (New Zealand Breakers)
Benny Anthony Jr (New Zealand Breakers)
Craig Bradshaw (Gold Coast Blaze)
Casey Frank (Gold Coast Blaze)
Jeremy Kench (Wollongong Hawks)
Mike Fitchett (Nelson Giants)
Alex Pledger (New Zealand Breakers)
Lindsay Tait (Wellington Saints)
Mika Vukona (New Zealand Breakers)

Izbornik Novog Zelanda je 45-godišnji Srbin Nenad Vučinić i nada se dobroj igri svoje momčadi i prolasku u drugi krug: "Niti jedna grupa nije lagana. Imamo tri vrlo jake momčadi u našoj grupi, a to su Španjolska, Francuska i Litva, a iako su i Kanada i Libanon dobre reprezentacije njih smo već pobjeđivali u prošlosti. Nada postoji, kao i uvijek."

U povijesti je zapisano kako su jednom došli i do polufinala SP-a, bilo je to u Indianapolisu 2002. godine, a u ostala dva nastupa na SP-ima nisu bili toliko uspješni te su zauzeli 16. i 21. mjesto.

Što se tiče najpoznatijih imena, ističe se ono Seana Marksa koji je pozvan u reprezentaciju, ali zbog ozljede je još uvijek neizvjesno hoće li moći nastupiti. Struka Novozelanđana je ostavila otvorena vrata Marksu ukoliko se oporavi do početka SP-a.

Kako su se plasirali

Nakon proširenja broja reprezentacija na Svjetskom prvenstvu Novi Zeland i Australija su se automatski plasirale u Tursku jer su ove dvije momčadi jedine predstavnice Oceanije, ali su svejedno morale odigrati dvije međusobne utakmice kako bi se ustvrdilo tko će imati bolju poziciju na ždrijebu skupina za ovo Svjetsko prvenstvo. U prvoj utakmici odigranoj u Sydneyju domaćini Australci slavili su rezultatom 84:77, ali su u Wellingtonu uvjerljiviju pobjedu slavili Kiwiji, kako ih od milja zovu kod kuće, rezultatom 100:78 te su na taj način Novozelanđani osvojili prvo mjesto i bolju poziciju na ždrijebu.

Zvijezda reprezentacije

Najbolji igrač ove reprezentacije je i njihov kapetan Kirk Penney, 30-godišnji bek koji nastupa u australskoj NBL ligi za momčad New Zealand Breakersa. Godine 1998. bio je proglašen najboljim rookiejem NBL lige kada je odveo svoju tadašnju momčad, North Harbour, do finala. Igrao je kratko i u NBA ligi za Miami Heat 2003. godine, a kratko vrijeme proveo je i u LA Clippersima. Za reprezentaciju je nastupao na dva Svjetska prvenstva, a i dva puta je predstavljao svoju zemlju na Olimpijskim igrama i bit će jedan od igrača od kojih će se najviše očekivati u Turskoj.

Dosadašnji nastupi na SP-ima

Najbolji rezultat Novog Zelanda u povijesti je četvrto mjesto na Svjetskom prvenstvu iz 2002. godine održanom u Indianapolisu. U polufinalu su izgubili od kasnijih svjetskih prvaka, Jugoslavije, rezultatom 89:78.

Prognoza

Novi Zeland najbolje šanse ima protiv slabašnog Libanona, ali niti ta eventualna pobjeda neće značiti prolazak u drugi krug jer teško će se Tall Blacksi nametnuti protiv objektivno jačih reprezentacija kao što su Španjolska, Francuska, Litva i Kanada. Još su manje šanse da se ponovi neponovljivi uspjeh iz 2002. godine.

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Captain Jack06.08.2010. u 21:42
    Legendarni Pero Cameron,koja igračina..Sjećam se i njega i repke NZ-a sa Olimpijade u Ateni..koji kraljevi
    Captain Jack
  • bolan06.08.2010. u 12:31
    Neuništivi Pero Cameron, ako ih krenu trice, mogli bi nekog i iznenadit... Postoje samo dvije reprezentacije iz Oceanije, i obe imaju direktno pravo nastupa na svjetskom prvenstvu???
    bolan