Košarka

Pet turskih ljepotica

Branimir Korać • petak, 06.08.2010.
Pet turskih ljepotica

Turska je za ovo Svjetsko prvenstvo izgradila ili ušminkala pet velebnih dvorana. Najznačajnija je ona Sinan Erdem Olimpik Sporu gdje će se igrati i finale SP-a...

Sinan Erdem Olimpik Spor Salonu

Turska se ponosi ovom dvoranom koja je namijenjena za odigravanje završnih dvoboja na predstojećem Svjetskom prvenstvu u košarci. Dvorana je do rekonstrukcije nosila ime Ataköy, a zatim je dobila ime po Sinanu Erdemu, bivšem predsjedniku Turskog olimpijskog odbora koji je na čelu organizacije bio od 1989. godine pa sve do smrti 2003. godine.

Dvorana je otvorena 2003. godine da bi se krenulo s rekonstrukcijom za ovo Svjetsko prvenstvo te je 23. travnja ove godine dobila svoj konačni izgled. Kapacitet dvorane je 22.500 gledatelja, no za košarku je taj kapacitet znatno manji i iznosi 16.000 gledatelja.

Sama rekonstrukcija dvorane je stajala oko 47 milijuna dolara, a izgrađena je po najmodernijim standardima. Domaćini ističu kako je sve izgrađeno i montirano po najvišim Fibinim standardima, postavljen je najmoderniji semafor s velikim ekranom, podloga je pokretna i lako se mijenja, a teleskopske tribine omogućavaju promjenu kapaciteta dvorane i održavanje brojnih drugih događanja.

U ovoj dvorani bit će odigrane sve utakmice nokaut faze natjecanja.

Abdi Ipekci Arena

Možda je Sinan Erdem najveća i najmodernija turska dvoranu, ali je Abdi Ipekci Arena apsolutno najpoznatija. Ovu dvoranu je prvenstveno proslavila košarka, tu je igrano i finale Eurobasketa 2001. godine, a i poznata nam je jako dobro kao dom košarkaša Efes Pilsena, Fenerbahče Ülkera, ali i Galatasaraya.

Ime je dobila po poznatom turskom novinaru i borcu za ljudska prava Abdiju Ipekciju koji je ubijen 1979. godine dok se vraćao s posla u mediju gdje je bio glavni urednik.

Dvorana je građena gotovo šest godina, a napokon je dovršena i otvorena 1986. godine. Radove na dvorani prekidali su izvođači u više navrata što je za nekoliko godina produžilo izgradnju.

Ne treba napominjati kako i ova dvorana prolazi spada u najviši standard što se tiče komfora i izgleda, kapaciteta je 12.500 gledatelja, a kroz povijest nije ugošćavala samo najveće košarkaške momčadi već i brojne pjevačke zvijezde te prošle godine Europsko prvenstvo u plivanju u 25-metarskim bazenima.

U ovoj dvorani će se igrati susreti B skupine SP-a u kojoj se nalaze SAD, Slovenija, Brazil, Hrvatska, Iran i Tunis.

Ankara Arena

Ankara Arena je dvorana kojoj se posebno vesele i košarkaši Türk Telekoma. Naime ova dvorana je posebno izgrađena za ovo Svjetsko prvenstvo, nedavno je otvorena i u budućnosti će biti novi dom Türk Telekoma koji je dosad nastupao u već pomalo trošnoj Atatürk Areni.

Nova dvorana u turskom glavnom gradu ima kapacitet 10.400 mjesta za košarkaške susrete, izgrađena je za manje od godinu dana, a u njezinu izgradnju je uloženo oko 24 milijuna eura.

Tijekom Svjetskog prvenstva dvorana će ugostiti reprezentacije iz skupine C u kojoj se nalaze Grčka, Turska, Portoriko, Rusija, Kina i Obala Bjelokosti.

Izmir Halkapinar Spor Salonu

Još jedna dvorana koja ima kapacitet najmanje 10.000 gledatelja je ona u Izmiru - Halkapinar Spor Salonu. Ova dvorana je izgrađena nešto ranije jer nije rađena samo za košarku i isključivo za ovo Svjetsko prvenstvo, ali ne treba posebno spominjati kako i ona udovoljava svim najmodernijim standardima.

Halkapinar Spor Salonu je izgrađen 2005. godine uz jaku medijsku kampanju koja je davala podršku ovoj izgradnji i dvorana je niknula u svega sedam mjeseci.

Osim košarkaških događanja, u njoj je održano i Europsko prvenstvo u mačevanju te gimnastička i odbojkaška natjecanja.

Na ovom Svjetskom prvenstvu ugostit će reprezentacije skupine D Španjolsku, Francusku, Kanadu, Litvu, Novi Zeland i Libanon.

Kadir Has Spor Salonu

Kapacitetom najmanja dvorana za ovo Svjetsko prvenstvo je ona u Kayseriju. Dvorana izgrađena za ovo Svjetsko prvenstvo ima kapacitet 7.200 gledatelja, a otvorena je 2008. godine.

Prvotno, utakmice se nisu uopće niti trebale igrati u Kayseriju, međutim kada se odustalo od izgradnje dvorane u Antalyji čime je došla pod upitnik i organizacija ovog SP-a, uskočio je Kayseri i izgrađena je nova dvorana.

Ovdje će se igrati utakmice skupine A u kojoj se nalaze Argentina, Srbija, Australija, Njemačka, Angola i Jordan.

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!