Košarka

Debitanti bez lige i saveza

Branimir Korać • subota, 07.08.2010.
Debitanti bez lige i saveza
Foto: Kristijan Komarica

U Tursku dolaze kao potpuni autsajderi i mnogi će reći najslabija reprezentacija ovog Svjetskog prvenstva. Okolnosti im posljednjih godinu dana nisu išle na ruku, nemaju ligu, nemaju savez i prepušteni su sami sebi...

ROSTER JORDANA

Sam Daghlas (Zain)
Rasheim Wright (Zain)
Zaid Al Khas (Zain)
Zaid Abbas (Shanghai Sharks)
Islam Abbas (-)
Ayman Idais (Orthodox)
Imad Qahwash (-)
Mousa Al Awadi (Zain)
Enver Soobzokov (Zain)
Jamal Abu Shamala (-)
Jamal Maaytah (Zain)
Mahmoud Abdeen (-)
Mohammad Hamdan (Zain)
Francis Irefiej (-)

Reprezentacija Jordana na Svjetskom prvenstvu u Turskoj nastupit će po prvi puta u svojoj povijesti na ovako velikom natjecanju. Iako dolaze kao debitanti i trebali bi ih pratiti veliki entuzijazam i euforija, u Tursku dolaze u vrlo lošem raspoloženju s katastrofalnom logističkom podrškom.

Nakon što su osigurali nastup na Svjetskom prvenstvu, dogodilo se ono najgore što gotovo da nisu mogli niti zamisliti. Šest tjedana prije početka tamošnje lige, Jordanski olimpijski odbor je raspustio Košarkaški savez Jordana, a samim time je i suspendirana liga. Prvenstvo prošle sezone nije igrano, a najgore u cijeloj priči za ovu reprezentaciju je što gotovo svi igrači nastupaju za domaće klubove.

Tako u Tursku dolaze praktički bez utakmica od prošle sezone, vođeni Portugalcem Marijom Palmom, čovjekom koji je preporodio Angolu, a zatim i Jordan izvukao iz košarkaške anonimnosti. On sigurno neće biti dovoljan, trebat će mu velika pomoć igrača i to onih koji su praktički pauzirali godinu dana.

Uz sve to, teško je očekivati kako će Jordan nešto napraviti na ovom Prvenstvu. Za njih će već biti veliki uspjeh što će igrati protiv Argentine, Srbije, Australije, Njemačke i Angole.

Kako su se plasirali

Jordan je u Tursku stigao kao trećeplasirana reprezentacija s Prvenstva Azije održanog prošle godine u Kini. Tamo su bili najveće iznenađenje turnira, ušli su u četvrtfinale gdje su eliminirali Katar s 85:75. Zatim je uslijedio polufinalni dvoboj s Iranom i tijesan poraz 77:75 da bi protiv Libanona odlučivali o mjestu na postolju i plasmanu u Tursku. Predvođeni Rasheimom Wrightom slavili su 80:66 i ostvarili povijesni uspjeh.

Zvijezda reprezentacije

Prvo ime ove reprezentacije je izbornik Mario Palma, čovjek koji je najzaslužniji za skok jordanske košarke na razinu više. Međutim na terenu je prvo ime Amerikanac Rasheim Wright, je jedan od dvojice naturaliziranih košarkaša u njihovoj reprezentaciji. On je prije odlaska u Aziju nastupao u NBDL ligi te i u sarajevskoj Bosni, a jordansko državljanstvo ima od 2007. godine. Pravi je vođa ove reprezentacije, najbolji igrač te je na prošlom Prvenstvu Azije bio i najbolji strijelac turnira.

Tko nedostaje

Izuzev Wrighta, malo koje ime nešto govori u jordanskom rosteru. Wright će nastupiti, a informacije o aktualnim problemima govore kako važni igrači Zaid Al Khas i Ayman Idais još uvijek nisu 100 posto spremni i oporavljaju se od operacije. U Turskoj neće biti centra Jamala Al Maaytaha koji je svojevoljno napustio kamp reprezentacije i Palma ga je otpisao.

Dosadašnji nastupi na SP-ima

Jordanu će ovo biti debitantski nastup, u povijesti nisu bili niti blizu prolasku na Svjetsko prvenstvo sve do dolaska Palme.

Prognoza

Za prolazak skupine nemaju šanse, bila bi prava senzacija da to učine, senzacija ravna osvajanju naslova svjetskog prvaka. Za njih bi bio ogroman uspjeh ostvariti jednu pobjedu i to će pokušati protiv Angole koju Palma jako dobro poznaje. Za više od jedne pobjede jednostavno nemaju niti kvalitete, a niti snage.

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.08.2010. u 20:31
    I ovakvi idu na SP :o_O
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.08.2010. u 17:48
    imaju popularno ime ako ništa drugo...
    Obrisan korisnik