Košarka

Posljednje SP sjajne generacije

Branimir Korać • subota, 07.08.2010.
Posljednje SP sjajne generacije
Foto: EPA

Argentina na Svjetsko prvenstvo u Tursku dolazi s jasnim ciljem osvojiti medalju. Ovo je posljednje SP jedne sjajne generacije košarkaša i na njega odlaze s velikim očekivanjima...

ROSTER ARGENTINE

Román González (Penarol)
Fabricio Oberto (Washington Wizards)
Leonardo Gutiérrez (Penarol)
Luis Scola (Houston Rockets)
Juan Pedro Gutierrez (Granada)
Andrés Nocioni (Philadelphia 76ers)
Paolo Quinteros (Zaragoza)
Carlos Delfino (Milwaukee Bucks)
Juan Manuel Fernandez (Temple Owls)
Diego Garcia (Valladolid)
Federico Kammerichs (Regatas)
Leonardo Mainoldi (Fuenlabrada)
Pablo Prigioni (Real Madrid)
Matías Sandes (Fuenlabrada)
Federico Martin van Lacke (Valladolid)

Argentinci su uvijek igrali dobru košarku, bili su i prvi svjetski prvaci, ali generaciju Ginobilija, Scole, Nocionija i društva smatraju svojom najboljom generacijom u povijesti. Dio tih velikana u Turskoj će nastupiti na svom posljednjem Svjetskom prvenstvu. najavljuju kako će odraditi Prvenstvo Amerike sljedeće godine u Argentini te se od reprezentacije oprostiti u Londonu na Olimpijskim igrama.

Ova vrlo jaka reprezentacija može i u Turskoj napraviti odličan rezultat. Na posljednja dva SP-a su pokazali koliko su jaki, 2002. godine su uzeli srebro, a 2006. godine izgubili susret za broncu, okosnica reprezentacije je u biti nepromijenjena u odnosu na ta dva natjecanja, s izuzetkom najboljeg igrača Manua Ginobilija koji je ranije otkazao nastup.

"Manu je briljantan igrač, mnogi niti nisu svjesni kako je on bolji od onoga što se misli o njemu. Međutim, košarka je momčadski sport i uvijek se može igrač nadomjestiti. Vjerujem kako možemo i bez njega otići daleko", samouvjeren je s razlogom Luis Scola.

Scola bi trebao biti predvodnik ove reprezentacije zajedno s Pablom Prigionijem. Mali problem im predstavlja ozljeda Nocionija, no ona bi trebala biti zaliječena do početka Svjetskog prvenstva i njegov nastup trebao bi biti izvjestan. Još njima dodajmo i Carlosa Delfina, Fabricija Oberta, Paola Quinterosa, Federica Kammerichsa, Federica Martina van Lackea i jasno je kako kvalitetnu reprezentaciju imaju. Možda dovoljno kvalitetnu i za postolje.

Kako su se plasirali

Argentina je u Tursku došla kao trećeplasirana reprezentacija s Prvenstva Amerike. Prošle godine su u Portoriku bili jedan od kandidata za zlatno odličje, međutim u polufinalu ih je domaćin svladao pred 10.000 navijača 85:80 da bi u susretu za treće mjesto Argentina očekivano nadigrala Kanadu s 88:73. Već sam ulazak u polufinale im je značio osiguravanje puta u Tursku.

Zvijezda reprezentacije

U izostanku Manua Ginobilija, prva zvijezda reprezentacije je Luis Scola. Scola iza sebe ima odličnu sezonu u Houston Rocketsima, na Prvenstvu Americe prošle godine bio je MVP turnira iako je Argentina završila tek kao treća i od njega će se u Turskoj najviše očekivati. Suradnja s Prigionijem je dovedena do savršenstva i taj dvojac će biti za sve teško zadrživ.

Tko nedostaje

Najteži udarac za Argentinu je svakako izostanak Manua Ginobilija koji je davno najavio kako neće nastupiti u Turskoj. "Odlučio sam propustiti SP jer se želim posvetiti obitelji. Imam puno godina i mnogo sam godina bio praktički odvojen od moje obitelji, pa bi bilo previše da propustim i ovo ljeto, te rođenje blizanaca", kazao je Ginobili još u travnju. Osim njega nema niti Waltera Herrmanna, dugogodišnjeg člana reprezentacije iza kojeg je solidna sezona u ACB ligi. Nedostaje i Juan Pablo Figueroa koji se ozlijedio na pripremama.

Dosadašnji nastupi na SP-ima

Argentina je nastupila na 11 svjetskih prvenstava i ima osvojene dvije medalje. Onu najsjajniju su osvojili na prvom SP-u 1950. godine kada su kao domaćini predvođeni Oscarom Furlongom završnom pobjedom nad SAD-om 64:50 uzeli zlato. Srebro je osvojeno 2002. godine u Indianapolisu kada su prvo u drugom krugu svladali domaćina SAD 87:80, u četvrtfinalu Brazil 78:67, u polufinalu Njemačku 86:80 da bi u finalu izgubili u produžetku od Jugoslavije 84:77 te osvojili srebro sa svega jednim porazom na cijelom turniru.

Prognoza

S prolaskom skupine i to s jednog od prva dva mjesta neće imati problema. Već u nokaut fazi, na startu iste u osmini finala očekuje ih križanje vjerojatno s jednom od reprezentacija iz trojke Brazil, Slovenija, Hrvatska što će već biti pravi izazov. Za dalje je teško prognozirati, imaju kvalitetu za otići daleko, a koliko daleko, ovisi i o tome koliko će moći nadoknaditi neigranje Ginobilija.

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!