Ostali sportovi

Katastrofa Bugara i prvi naslov svijeta

Matej Milanović • utorak, 10.08.2010.
Katastrofa Bugara i prvi naslov svijeta

Svjetsko prvenstvo za odbojkaše počet će u Italiji za mjesec i pol dana. Prisjećanje na prošla Svjetska prvenstva nastavlja se s razdobljem od 1970. do 1986. Taj period obuhvaća krah svjetskih velesila iz pedesetih i šezdesetih, veliku katastrofu Bugarske pred svojom publikom i prvi naslov neeuropske zemlje...

BUGARSKA 1970.

Sedmo Svjetsko prvenstvo organizirali su Bugari, koji su se pred svojom publikom htjeli vratiti medaljama, nakon 18 godina. Nastupilo je 24 reprezentacije koje su raspodijeljene u šest skupina. Dvije najbolje iz svake grupe su potom ulazile u finalnu skupinu. To je prvenstvo Svijeta prekretnica u povijesti svjetske odbojke.

Bugarska 1970.

1. Istočna Njemačka
2. Bugarska
3. Japan

Sastav prvaka: Freiwald, Hagen, Kessel, Maune, Peter, Pietzsch, Schneider, Schulz, Schumann, Tscharke, Webner, Weise

Naime, nakon četiri uzastopna postolja na kojima su bili Sovjeti, Čehoslovaci i Rumunji, došlo je do promjene na postolju. Ono što je posebno važno, je što nijedna od te tri reprezentacije nije došla do medalje. To se Sovjetskom Savezu i Čehoslovacima dogodilo po prvi put, budući da su do tada stalno bili među prva tri.

Rumunjska i Sovjetski Savez su katastrofalnu završnu rundu okončali sa samo dvije pobjede. Čehoslovačka ih je naredala četiri, ali je ipak završila pobjedu iza Japanaca, koji su sasvim zasluženo postali prva neeuropska reprezentacija s odličjem.

Bugarsko SP u povijest je ušlo i zbog nevjerojatne katastrofe domaće reprezentacije. Iako su u zadnje kolo ušli s pobjedom više od Istočne Njemačke, razlika u setovima je Nijemcima jamčila naslov u slučaju bilo kakve pobjede. Bugari su nakon četiri borbena seta poveli 13:5 u odlučujućoj dionici. Činilo se da je sve riješeno, da Bugarska napokon ima svjetski naslov. No, dogodio se jedan od najvećih preokreta u povijesti i Istočna Njemačka je s 15:13 dobila set, utakmicu i zlato. Jugoslavija je prvenstvo završila na desetom mjestu.

MEKSIKO 1974.

Budući da je na Olimpijskim igrama 1972. zlato uzeo Japan, očekivalo se da bi u Meksiku prvak Svijeta po prvi put mogla biti reprezentacija izvan Europe. Dvije najbolje iz svake grupe su išle u drugu fazu u kojoj je bilo tri skupine. I u tom slučaju su dalje išle prve dvije, koje su potom ulazile u finalnu skupinu.

Meksiko 1974.

1. Poljska
2. Sovjetski Savez
3. Japan

Sastav prvaka: Bosek, Czaja, Gawlowski, Gosciniak, Karbarz, Rybaczewski, Sadalski, Skiba, Stefanski, Wojtowicz, Zarzycki

U drugoj fazi, Bugarska se našla u teškoj skupini s Japanom i Rumunjskom te je ispala iz igre za medalje. Istočna Njemačka je zauzela konačno četvrto mjesto. Ključnim se pokazao poraz od Japana. Azijci su izgubili od Sovjetskog Saveza s 3:0, a Sovjeti su izgubili od Poljaka 3:2. Poljaci, koji su na početku završne skupine zaredali tri pobjede u pet setova, u zadnjem su kolu morali poraziti Japan, jer bi inače ostali bez zlata, a možda i bez srebra.

Japan je u tom odlučujućem okršaju znao da ne može biti prvi, ali se još mogao nadati drugom mjestu. Ipak, Poljska je slavila 3:1 i time postala četvrta reprezentacija koja je osvojila titulu. Srebra je otišla Sovjetima, koji su se vratili postolju, a bronca ponovno Japanu.

ITALIJA 1978.

Svjetsko prvenstvo u Italiji donijelo je veliku novost. Naime, nakon prve faze s 24 reprezentacije u 6 skupina, dalje su išle prve dvije, ali su stvarale dvije grupe od šest momčadi svaka. Prve dvije iz druge faze su potom ušle u polufinale, prvo u povijesti Svjetskih prvenstava. Već u prvoj fazi dogodio e šok. Južna Koreja je svladala Čehoslovake i Rumunje, koji su međusobnim dvobojem morali odlučivati o drugom koji ide dalje. Rumunjska je nadoknadila zaostatak od dva seta, ali je petu dionicu izgubila s glatkih 15:3 i iznenađujuće ispala.

Italija 1978.

1. Sovjetski Savez
2. Italija
3. Kuba

Sastav prvaka: Doročov, Jermilov, Kondra, Krivov, Lačenov, Loor, Moliboga, Poliščuk, Savin, Selivanov, Černišov, Zajcev

U drugoj fazi po skupinama, u grupi A su glatko ispali Bugarska i Istočna Njemačka, a uz Sovjete je prošao domaćin, Italija. U skupini B je pak Kuba dominirala, a iznenađujući Korejci su zauzeli drugo mjesto. Ispali su Čehoslovaci, a dosta iznenađujuće društvo su im pravili branitelji svjetskog i olimpijskog zlata, Poljaci. U polufinalu Korejci su ulovili svega 15 poena protiv Sovjetskog Saveza, dok je Italija u fenomenalnom dvoboju s Kubom slavila 3:1 i ušla u povijesno finale.

U borbi za broncu Koreja je pružila dobar otpor, ali je na kraju ipak priznala premoć Kube koja je u četiri seta osvojila svoju prvu svjetsku medalju, nakon olimpijske bronce od dvije godine ranije. U finalu se Italija držala prva dva seta, a u trećem je Sovjetski Savez domaćima pustio samo jedan poen i s 3:0 vratio svjetski vrh nakon 16 godina.

ARGENTINA 1982.

Jubilarno deseto izdanje održalo se u Argentini. Sistem natjecanja bio je isti kao i u Italiji. U prvoj fazi ponovno je ispala Rumunjska, no više je iznenadilo ispadanje Talijana, koji su završili iza Kanade i Istočne Njemačke. Ispali su i Amerikanci. To nije bilo posebno iznenađenje, ali vrijedi spomenuti budući da će oni dominirati svijetom narednih šest godina, ipak ne i u Argentini.

Argentina 1982.

1. Sovjetski Savez
2. Brazil
3. Argentina

Sastav prvaka: Doročov, Gribov, Loor, Losev, Moliboga, Pančenko, Savin, Selivanov, Smugilev, Sorokolet, Ščuričin, Zajcev

Skupine druge faze bile su jako neravnopravne. U jačoj skupini A prošli su Sovjeti i Brazilci, koji su odlično igrali u susjednoj državi, a ispali su Bugari, Poljaci, Kubanci i Čehoslovaci. U grupi B je pak Japan prošao skupa s domaćinom. U polufinalima Sovjetski Savez je nadigrao domaće s 3:0, a Brazil istim rezultatom Japance.

U finalu za broncu Argentina je dobila prva dva seta sa 16:14 i posao zaključila s 15:11 u trećim za prvu svjetsku medalju u povijesti njihove odbojke. Finale je pak bilo jednosmjerno. Brazilci su došli do finala, ali vrijeme njihove dominacije još nije bilo došlo. Sovjeti su izgubili tek 12 poena i apsolutno dominantno osvojili šesto zlato. Teško su tada mogli znati da će im to biti i zadnje. Osim toga argentinsko SP je važno i jer je jedino na kojem su na postolju bile dvije neeuropske države.

FRANCUSKA 1986.

1986. Svjetsko se prvenstvo nakon 30 godina vratilo u Francusku. Sistem natjecanja bio je nešto drukčiji od onog sa dvije prethodne svjetske smotre. Nastupilo je samo 16 reprezentacija koje su podijeljene u četiri skupine. Dalje su išle prve tri, druga faza i završnica su pak igrane po već provjerenoj formuli.

Francuska 1986.

1. SAD
2. Sovjetski Savez
3. Bugarska

Sastav prvaka: Buck, Ctvrtlik, Dvorak, Kiraly, Partie, Powers, Salmons, Sato, Saunders, Timmons

U drugoj fazi Francuska je bila blizu polufinalu, ali je izgubila ključne dvoboje s Bugarima i Brazilcima koji su prošli dalje. U drugoj skupini su pak prošli Sovjetski Savez i SAD. Amerikanci su dvije godine ranije osvojili Olimpijske igre, a u Francuskoj su se u polufinale plasirali preko Kubanaca, Argentinaca, Poljaka i Japanaca.

U polufinalima je Sovjetski Savez razbio Bugarsku u tri seta, a SAD je na isti način porazio Brazilce i izborio svoje prvo svjetsko finale. Bugari su se protiv Brazila mučili prvi set, nakon čega su lako pobijedili i osvojili broncu. Finale je pak, krenulo vodstvom Sovjeta, ali su Amerikanci odmah uzvratili. Potom su dobili treći set s 15:8 i s 15:12 riješili utakmicu u četiri seta.

To je bilo prvo povijesno zlato koje je osvojila neeuropska reprezentacija. Time je generacija legendarnog Amerikanca Karcha Kiralya okrunila dominaciju koju je imala u tom razdoblju. Amerikanci će slaviti i na idućoj Olimpijadi, nakon čega će početi jedna nova era u svjetskoj odbojci. Era zlatne talijanske generacije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!