Košarka

Bez Minga, bez šansi

Matej Milanović • utorak, 10.08.2010.
Bez Minga, bez šansi
Foto: EPA

Prvi put od Atlante 1996. Kina na veliko košarkaško natjecanje ide bez Yao Minga. U Turskoj Kina ide izbjeći najgori rezultat u povijesti svojih nastupa na Svjetskim prvenstvima. Za to im je potreban plasman u osminu finala, koji će azijski sastav jako teško uloviti, obzirom na neugodnu skupinu u kojoj se nalazi...

ROSTER KINA

Qingpeng Zhang (Liaoning Hunters)
Wei Liu (Shanghai Sharks)
Fangyu Zhu (Guangdong)
Jianlian Yi (Washington Wizards)
Feng Du (Guangdong)
Zhizhi Wang (Bayi Rockets)
Xuefeng Hu (Jiangsu)
Xiaoxu Li (Liaoning)
Wei Su (Guangdong)
Yue Sun (Beijing Aoshen Olympian)
Lei Wang (Bayi Rockets)
Shipeng Wang (Guangdong)

Kina će po prvi put, nakon pet velikih natjecanja, morati nastupiti bez Yao Minga. Najpoznatiji kineski košarkaš zbog ozljede će propustiti Svjetsko prvenstvo u Turskoj. Ako i s njime Kinezi nisu imali previše šansi, bez njega su mogućnosti Kine pod još većim upitnikom.

Njegovim odsustvom sve su nade Kine u rukama NBA igrača Yi Jianliana, jedinog koji trenutačno igra van Kine, i veterana Wang Zhizhija. U Turskoj će ih s klupe voditi američki stručnjak Bob Donewald.

Kina je na prošlom Azijskom prvenstvu pred svojom publikom htjela vratiti zlato, nakon katastrofe doživljene 2007. Tada su bili deseti u Aziji i po prvi put ostali bez kontinentalne medalje. No, Kina je šokantno poražena u finalu od Irana te je sada već na dvije kontinentalne smotre ostala bez naslova, što im se nikad prije nije dogodilo.

Na Donewaldu je da u Turskoj Kinu pokuša povesti do osmine finala i time započne povratak Kine prema azijskom vrhu. Ali, put do osmine bit će jako težak. Kina je smještena u grupu s Grčkom, Rusijom, domaćinom Turskom, Portorikom i Obalom Bjelokosti. S Europljanima se Kinezi ne mogu nadati dobrom rezultatu. To znači da im je najveća nada za osminu finala pobjeda protiv Portorika, koji se u ovom trenutku ipak čini jačim.

Kako su se plasirali

Kinezi su se na Svjetsko prvenstvo plasirali preko prvenstva Azije, koje se igralo na njihovom tlu, u Tianjinu. Nakon sedam uzastopnih pobjeda, Kina je u polufinalu porazila Libanon 72:68 i osigurala nastup u Turskoj. Ipak, u finalu ih je, usprkos domaćem terenu, totalno razbio Iran sa 70:52.

Zvijezda reprezentacije

Odsustvom Yao Minga, najveća je zvijezda reprezentacije Yi Jianlian. 22-godišnjak tri je sezone proveo u NBA-ju, jedn u Milwaukeeju i dvije u New Jerseyju. Iduće će godine zaigrati u Washington Wizardsima. Bio je u najboljoj petorci prvenstva Azije, koje je Kinu i dovelo do natjecanja. Od njega se očekuje da predvodi svoje suigrače i da ih pokuša povesti do drugog kruga.

Tko nedostaje

Yao Ming je najzvučnije ime koje nedostaje Kini. Jednom odlični centar ima svakojakih problema s ozljedama i ne zna se niti hoće li vratiti košarci. Kina će tako, po prvi put od Olimpijskih igara u Atlanti, otići na veliko natjecanje bez njega. Osim njega neće biti ni mladog Zhang Boa, koji je udaljen iz reprezentacije zbog nediscipline.

Dosadašnji nastupi na SP-ima

Kina je dosad nastupila na sedam Svjetskih prvenstava. Ipak, najmnogoljudnija država na svijetu nikad nije krojila vrh svjetske košarkaške smotre. Najbolji rezultat ostvaren je 1994. u Kanadi, kada je Kina zauzela konačno osmo mjesto. Nikad nisu bili gori od 15. mjesta.

Prognoza

Kina u Tursku dolazi bez prevelikih očekivanja i nada. Ove godine bi mogli doći do najgoreg plasmana na SP-ima, budući da bi im već sam prolaz u osminu finala bio ogroman uspjeh. Ključni će, vrlo vjerojatno, biti drugo i treće kolo u kojima Kinu očekuju Obala Bjelokosti i Porto Riko. Ako u ta dva dvoboja ne ostvare dvije pobjede, gotovo se sigurno vraćaju doma već nakon skupine.

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Captain Jack10.08.2010. u 19:49
    Ideš, i Wang Zhizhi je tu,inače prvi Kinez u NBA-u..
    Captain Jack
  • Obrisan korisnik10.08.2010. u 19:41
    Yi Jianlian je prošle godine skoro izbacio Kevina Garnetta iz All-Star momčadi Istoka
    Obrisan korisnik