Košarka

Od Blatta se očekuju čuda

Branimir Korać • srijeda, 11.08.2010.
Od Blatta se očekuju čuda
Foto: Davor Sajko

Još jedna reprezentacija koja je bez svojeg najboljeg igrača za klasu slabija je Rusija. U Turskoj neće biti Andreja Kirilenka i to će biti ogroman hendikep. Ipak, ruska javnost očekuje puno, a David Blatt bi od trebao biti ključ...

ROSTER RUSIJE

J.R. Holden (CSKA Moskva)
Viktor Hrjapa (CSKA Moskva)
Sergej Monja (Himki)
Sergej Bikov (CSKA Moskva)
Vitalij Fridzon (Himki)
Aleksander Kaun (CSKA Moskva)
Nikita Kurbanov (CSKA Moskva)
Timofej Mozgov (New York Knicks)
Anton Ponkrašov (Spartak Sankt Peterburg)
Aleksej Šved (Dinamo Moskva)
Andrej Voroncevič (CSKA Moskva)
Egor Vjalcev (Triumf)
Aleksej Žukanenko (Dinamo Moskva)
Aleksej Zozulin (Spartak St. Peterburg)

Što očekivati od Rusije u Turskoj, vrlo je nezahvalno prognozirati. Riječ je o dobroj reprezentaciji predvođenoj odličnim trenerom, ali ostaje dojam da su bez Andreja Kirilenka ipak tek prosječna reprezentacija gledajući ostale reprezentacije koje će doputovati u Tursku.

Klupska scena im je vrlo jaka, klubovi su na razini onih najvećih europskih, no problem je što u većini tih klubova glavnu riječ vode stranci. U ruskom prvenstvu su pokušali to riješiti sa smanjenim brojem stranaca koji se mogu naći na parketu, međutim i klubovi su se dosjetili kako bi mogli strancima ponuditi rusko državljanstvo i tako je ideja samo djelomično prošla.

Upravo jedan stranac bit će nositelj igre ruske reprezentacije u Turskoj, a riječ je o Amerikancu Jonu Robertu Holdenu, igraču koji im je donio naslov europskih prvaka 2007. godine u Španjolskoj. Holden je definitivno najzvučnije ime reprezentacije u izostanku Kirilenka, no nije jedini Amerikanac koji će nastupati za Rusiju.

Reprezentaciju će voditi Amerikanac s izraelskom putovnicom David Blatt, bez dvojbe najuspješniji američki trener koji je radio u europskoj košarci. Upravo od Blatta se očekuju velike stvari, on ih je vodio do naslova europskih prvaka te se nadaju kako može nešto slično ponoviti i u budućnosti.

Kapetansku vrpcu Blatt je uručio Sergeju Monji, igraču koji je smatran budućom velikom ruskom zvijezdom, međutim njemu je odlazak u NBA ligu dosta naštetio, nije se razvio kako se očekivalo, ali posljednje dvije sezone igra jako dobro i sada je nagrađen kapetanskom vrpcom.

Kako su se plasirali

Na Europskom prvenstvu u Poljskoj Rusija se nije uspjela plasirati među šest najboljih te se nije izravno plasirala na Svjetsko prvenstvo. U ključnom susretu za odlazak u Tursku, poraženi su od Hrvatske 76:69 te su zaobilaznim putem došli u Tursku. Naime Ruski košarkaški savez zatražio je od Fibe pozivnicu, FIBA ih je uvrstila među dobitnike i na taj način su se plasirali.

Zvijezda reprezentacije

Nekoliko igrača bi moglo konkurirati za ovu titulu, ali čini se kako je ipak najveći autoritet od igrača J.R. Holden. Amerikanac godinama s uspjehom nosi dres moskovskog CSKA, ali ne samo njih, već i ruske reprezentacije. Holden je taj koji je posljednjim šutem osigurao naslov u Španjolskoj, igrač je koji je sposoban sam pobijediti protivnika, ali i izgubiti meč.

Tko nedostaje

Najzvučniji izostanak kod Rusa je Andrei Kirilenko. Zvijezda Utah Jazza propustila je i Europsko prvenstvo u Poljskoj gdje nije otputovao zbog osobnih problema, najavljivao se povratak u Turskoj, međutim Kirilenko je i Tursku prekrižio. Sada se Rusi nadaju kako će održati riječ i biti na raspolaganju za Eurobasket u Litvi i moguće Olimpijske igre u Londonu, no sve će ipak ponajviše ovisiti o njegovom zdravstvenom stanju koje posljednjih godina nije baš najbolje. Osim Holdena tu je trebao biti i Kelly McCarthy, vrlo dobro krilo iz Uniks Kazana, međutim niti on nije Blattu na raspolaganju.

Dosadašnji nastupi na SP-ima

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, Rusija je ubilježila tri samostalna nastupa na svjetskim prvenstvima i uzela dva srebra. 1994. godine u Torontu došli su do finala svladavši među četiri Hrvatsku sa 66:64 da bi u finalu doživjeli pravi potop protiv SAD-a 137:91. Četiri godine kasnije u Ateni su ponovno došli do finala i to osvetivši se Amerikancima u polufinalu pobjedom 66:64, međutim u finalu je bolja bila Jugoslavija sa 64:62. Nastup u Indianapolisu ne pamte po dobrom, završili su deseti zahvaljujući porazu od Novog Zelanda.

Prognoza

Kako će se rasplesti njihov put u Turskoj, dosta će ovisiti o prvom dvoboju s Portorikom. Ukoliko svladaju Portoriko, imat će šanse boriti se za vodeće pozicije u skupini te tako izbjeći jake Španjolce u osmini finala, u protivnom bi lako mogli završiti kao četvrti u skupini što bi vjerojatno značio i oproštaj u osmini finala.

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Dinaminjo29.08.2010. u 19:45
    Greška :(
    Dinaminjo