Košarka

Košarka u velikom usponu

Branimir Korać • ponedjeljak, 16.08.2010.
Košarka u velikom usponu
Foto: EPA

Iranska košarkaška reprezentacija pojavit će se u Turskoj ovog mjeseca po prvi puta u svojoj povijesti na Svjetskom prvenstvu. Dugo ih nije bilo doslovno nigdje, nisu bili velikan niti u azijskom okruženju, ali posljednjih godina se prilično podižu...

ROSTER IRANA

Hamed Afagh (Mahram Teheran)
Mohammed Reza Akbari (Zob Ahan)
Amir Amini (Petrochimi Bandar Imam)
Samad Bahrami (Mahram)
Javad Davari (Petrochimi)
Aren Davoudi (Zob Ahan)
Ali Doraghi (Louleh Sabz A.s Shiraz)
Hamed Haddadi (Memphis Grizzlies)
Mehdi Kamrani (Mahram)
Asghar Kardoust (Azad University)
Arsalan Kazemi (Rice University)
Oshin Sahakian (Zob Ahan)
Hamed Sohrabnejad (Mahram)
Pooya Tajik (BEEM Mazandaran)
Iman Zandi (Louleh Sabz)

Iranci nisu nacija zaluđena košarkom, međutim posljednjih godina ovaj sport doživljava pravi procvat i košarkaška reprezentacija dobiva sve više pozornosti. Stručnjaci tvrde kako se to dogodilo pojavom i sve boljim igrama njihove prve zvijezde, 218 centimetara visokog NBA centra Hameda Haddadija.

Na velikim natjecanjima nikada nisu napravili neki poseban rezultat sve do 2007. godine i Prvenstva Azije u Japanu. Uoči Prvenstva nitko ih nije vidio kao favorite, međutim u sjajnom nizu su otišli do povijesnog zlata u na taj način dohvatili i nastup na Olimpijskim igrama u Pekingu.

Tamo ih je pobliže upoznao svijet, ali i hrvatska javnost. Već tada je bila vidljiva dominacija Haddadija koji će kasnije dobiti i NBA ugovor, a nastup na Olimpijskim igrama puno je reprezentaciji značio i sa strane promidžbe košarke.

Sljedeće godine su obranili naslov prvaka Azije na Prvenstvu igranom u Kini i tako su osigurali i Tursku. U svjetskim razmjerima još uvijek nemaju zastrašujuću kvalitetu, ali kako je po rezultatima vidljivo, dižu se i nisu za podcijeniti. Haddadi je i dalje prva zvijezda reprezentacije, a puno očekuju i od Kazemija koji igra na sveučilištu Rice i nadaju se kako će u njemu dobiti još jednog kvalitetnog igrača.

Kako su se plasirali

Iran je u Tursku stigao kao prvak Azije. Na Prvenstvu Azije igranom prošle godine u Kini Iranci su u devet nastupa upisali isto toliko pobjeda. U finalu su pregazili Kinu sa 70:52, a jedina reprezentacija koja im je stvorila probleme bio je Jordan kojeg su u polufinalu svladali 77:75.

Zvijezda reprezentacije

Prvo ime iranske reprezentacije je 218 centimetara visoki centar Memphis Grizzliesa Hamed Haddadi. Tijekom ovog ljeta za njegove usluge bila je zainteresirana Barcelona, međutim Grizzliesi ga i dalje žele u svojoj momčadi što dovoljno govori o njegovoj kvaliteti.

Tko nedostaje

U odnosu na Olimpijske igre u Pekingu i Prvenstvo Azije od prošle godine u rosteru Irana u Turskoj neće biti šutera Saeida Davarpanaha i centra Mouse Nabipoura. Imena ne znače previše i nije riječ o igračima koji su nenadomjestivi.

Dosadašnji nastupi na SP-ima

Irancima će ovo biti prvi nastup na SP-u. Do 1974. godine nisu niti bili u igri za nastup jer nisu sudjelovali na Prvenstvu Azije, a kasnije se nisu uspjeli kvalificirati.

Prognoza

Za Iran će prolazak skupine biti vjerojatno preteška misija. SAD, Slovenija, Brazil i Hrvatska su puno jače reprezentacije koje bi trebale upisati lagane pobjede i Iran tu gubi bitku za prolazak. Njima će misija biti izboriti pobjedu protiv Tunisa i dostojno se oprostiti od Svjetskog prvenstva.

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!