Košarka

Bitno je sudjelovati

Vedran Babić • ponedjeljak, 16.08.2010.
Bitno je sudjelovati

Uz Iran i Jordan, Tunis je jedan od debitanata na nadolazećem Svjetskom prvenstvu u Turskoj. Reprezentacija sastavljena pretežito od poluprofesionalaca za cilj ima ostvariti jednu pobjedu i tako zauvijek ući u povijest, ali i sakupiti neprocjenjivo iskustvo i pokušati popularizirati košarku u svojoj zemlji.

Roster Tunisa

Makrem Ben Romdhane (Etoile Sportive, Tunis)
Hamdi Braa (Etoile Sportive)
Ziyed Chennoufi (Ludwigsburg, Njemačka)
Naim Dhifallah (Club Africain, Tunis)
Mokhtar Ghyaza (Rades, Tunis)
Bechir Hdidane (Stade Nabeulien, Tunis)
Mohamed Hdidane (Stade Nabeulien)
Anis Hedidane (Stade Nabeulien)
Marouan Kechrid (Amel Sportif Esaouira, Tunis)
Nizar Knioua (Stade Nabeulien)
Marouan Laghnej (Kairouan, Tunis)
Marouen Lahmar (Club Africain)
Atef Maoua (Huelva Baloncesto, Španjolska)
Salah Mejri (Etoile Sportive)
Amine Rzig (Stade Nabeulien)
Radhouane Slimane (An Nasr, UAE)

Nakon 18 nastupa na prvenstvu Afrike reprezentacija Tunisa napokon je dočekala i ugrabila svoju priliku za premijerni nastup na Svjetskom prvenstvu. Prošle godine u Libiji u utakmici za broncu porazili su Kamerun (83:68) i napravili veliki iskorak.

Prvo ime te utakmice bio je tuniški kapetan i vođa na terenu, Amine Rzig, koji je postigao učinak od 20 koševa i pet asistencija. Većina igrača koji su sudjelovali u tom podvigu bit će prisutni i u Turskoj i to je svakako najveći dobitak za izbornika Adela Tlatlija, koji u rosteru nema igrača koji se rodio u 70-im godinama prošlog stoljeća.

U dosadašnjem dijelu pripremnog razdoblja Tunižani su pobijedili Belgiju, Obalu Bjelokosti i Englesku, ali su izgubili od Finske i to s čak 24 razlike (92:68). Ta je utakmica iznjedrila dosta upitnika glede njihove igre i nema dileme kako je pred Atlijem još puno posla ako želi dovesti svoju momčad u pravu formu uoči putovanja za Tursku.

Kako su se plasirali

Tunis je svoje mjesto u Turskoj izborio osvojivši broncu na prvenstvu Afrike 2009. u Libiji.

Zvijezda reprezentacije

Nedvojbeno vođa ove reprezentacije je Amine Rzig, versatilni 30-godišnjak koji je deset godina karijere proveo u matičnom klubu Stade Nabeulien, odakle dolazi i najveći broj reprezentativaca, da bi 2009. prešao u egipatski Talaa Jaiech. Ipak, daleko od kuće nije mogao te se već iduće sezone vratio u staro jato i potvrdio svoju reputaciju vođe na terenu, kako u klubu tako i u reprezentaciji. Kapetan, vođa, legenda, srce tuniške momčadi - sve je to Amine Rzig.

Tko nedostaje

S obzirom da je glavni igrač Amine Rzig tu, baš kao i Marouan Kechrid, ne možemo reći da Tunisu nedostaje itko bitan. Izbornik Tlatli na raspolaganju ima sva svoja najjača oružja iako priznaje da njegova momčad "nema ni visinu ni fizičku snagu u odnosu na druge momčadi, ali da ima brzinu i taktičku obučenost."

Dosadašnji nastupi na SP-ima

Otkako su se priključili FIBA-i 1956. godine, Tunižani nikada nisu uspjeli izboriti nastup na Svjetskom prvenstvu i ovo će im biti prvo pojavljivanje na svjetskoj smotri.

Prognoza

U skupini s Hrvatskom, Brazilom, Iranom, Slovenijom, SAD-om iluzorno je očekivati da će Tunižani proći u drugi krug. Jedino čemu se mogu nadati je utakmica protiv Irana, jedina u kojoj se imaju pravo nadati pobjedi.

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.08.2010. u 18:56
    Mnogi će ih podcijeniti i to je njihova najveća prilika. Posebno će ih SAD podcijeniti
    Obrisan korisnik