Košarka

Isprati gorak okus u ustima

Mario Majdić Natrlin • srijeda, 18.08.2010.
Isprati gorak okus u ustima
Foto: Nikola Movrić

Grčka košarka je uvijek pri svjetskom vrhu. U zadnjih pet godina imaju tri osvojene medalje, imaju snažne klubove, odličan košarkaški pogon, fantastične igrače, ali i gorak okus u ustima nakon posljednjeg Svjetskog prvenstva...

Roster Grčke

Dimitris Diamantidis, Panathinaikos
Nick Calathes, Panathinaikos
Vasilis Spanoulis, Olympiakos
Kostas Vasileiadis, Bizkaia Bilbao Basket
Nikos Pappas, Kolossos
Stratos Perperoglou, Panathinaikos
Georgios Printezis, Unicaja
Panagiotis Vasilopoulos, Olympiakos
Kostas Papanikolaou, Olympiakos
Kostas Kaimakoglou, Panathinaikos
Kostas Tsartsaris, Panathinaikos
Antonis Fotsis, Panathinaikos
Loukas Mavrokefalidis, Olympiakos
Sofoklis Schortsanitis, Maccabi Tel Aviv
Ioannis Bourousis, Olympiakos
Ian Vougioukas, Panathinaikos

Srebrni s posljednje svjetske smotre 2006. u Japanu, Grci su bez obzira na to zemlju izlazećeg sunca napustili puni gorčine. Svega dva dana nakon što su ubilježili vjerojatno najveću pobjedu u svojoj košarkaškoj povijesti, nadigravši SAD 101:95 u polufinalu, Grci su razmontirani u finalu protiv Španjolaca koji su postali prvaci svijeta nakon pobjede 70:47.

Prošle godine Grci su osvojili broncu na Europskom prvenstvu u Poljskoj, podsjetivši da su sveprisutna košarkaška sila. Nedostajalo im je nekoliko važnih igrača i možemo slobodno konstatirati kako u Tursku krajem kolovoza stižu u još jačem sastavu. Predvodi ih 55-godišnji Jonas Kazlauskas, trener koji je tu reprezentaciju preuzeo 2009. i usprkos izostancima Papaloukasa, Diamantidisa i Tsartsarisa, odveo ju do bronce u Poljskoj. Diamantidis i Tsartsaris su se vratili, a Kazlauskas može računati i na još nekoliko iznimno kvalitetnih igrača.

Tu su 21-godišnji razigravač Panathinaikosa Nick Calathes u kojeg Grci polažu puno nade i koji briljira na pripremama, kao i njegov donedavni suigrač Vasilis Spanoulis, bek-šuter koji je upravo prešao u redove rivala Olympiakosa i koji već godinama slovi za ponajboljeg grčkog košarkaša. Raznovrsno krilo Antonis Fotsis, golemi Sofoklis Schortsanitis ("Baby Shaq"), te fantastični centar Ioannis Bourousis. Ovakvi Grci bi trebali biti ponajbolja obrambena momčad i uz brzu i kvalitetnu tranziciju i kontru, predstavljat će veliki izazov protivnicima u skupini C gdje su Kina, Obala Bjelokosti, Rusija, Portoriko i domaćin Turska.

Kako su se plasirali

Grci u Tursku dolaze kao treći na spomenutom Eurobasketu 2009. u Poljskoj koje je ujedno poslužilo i kao kvalifikacijski turnir za ovo Svjetsko prvenstvo. Šest najboljih s Europskog prvenstva izborili su automatsko sudjelovanje na predstojećem Svjetskom prvenstvu.

Zvijezda reprezentacije

Dimitris Diamantidis će u nedostatku Papaloukasa biti nedvojbeni vođa ove reprezentacija. 30-godišnji ljevoruki bek Panathinaikosa već se dugi niz godina nalazi pri samom vrhu europske košarke i slovi za ponajboljeg obrambenog igrača Europe. Fantastičan razigravač i odličan šuter s linije za tri poena zasigurno će biti pokretačka snaga Grka u Turskoj.

Tko nedostaje

33-godišnji Theodoros Papaloukas će propustiti i ovogodišnje okupljanje reprezentacije lagano prepuštajući palicu mlađima. Poziv u reprezentaciju odbio je mladi centar Kosta Koufos zbog sudjelovanja na "Ljetnoj ligi" u organizaciji NBA-a.

Dosadašnji nastupi na SP-ima

Unatoč snažnoj košarkaškoj tradiciji Grčke, reprezentativni uspjesi počeli su tek sredinom 80-tih godina prošlog stoljeća. Grčka je tako ubilježila tek pet nastupa na Svjetskim prvenstvima. Prvi je bio 1986, a najveći uspjeh im je upravo srebro iz Japana 2006. '94. i '98 bili su četvrti i još uvijek čekaju svoj prvi naslov.

Prognoza

Grci su papirnati favoriti u Skupini C i morali bi se dokopati prvog mjesta, a nakon toga i četvrtfinala. Tamo ih vrlo vjerojatno čeka jedna teška utakmica u kojoj će morati odigrati na visokoj razini ukoliko žele među najbolje četiri i borbu za medalju.

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.08.2010. u 13:07
    I ovakva Grčka bez Papaloukasa može doći do medalje
    Obrisan korisnik