Košarka

Domaćini ciljaju medalju

Mirza Seferagić • četvrtak, 19.08.2010.
Domaćini ciljaju medalju
Foto: EPA

Reprezentativci Turske pokušat će pred domaćim navijačima doći do odličja, a to neće biti nimalo lako. Konkurencija je snažna, ali uz sjajne i fanatične turske navijače - sve je moguće...

Roster Turske

Bekir Yarangüme (Türk Telekom B.K.),
Sinan Güler (Efes Pilsen S.K.),
Ömer Onan (Fenerbahçe Ülker),
Ersan Ilyasova (Milwaukee Bucks, SAD),
Semih Erden (Boston Celtics, SAD),
Kerem Tunçeri (Efes Pilsen S.K.),
Oguz Savaş (Fenerbahçe Ülker),
Ömer Aşik (Chicago Bulls, SAD),
Ender Arslan (Efes Pilsen S.K.),
Bariş Hersek (Bandirma Banvit),
Hidayet Türkoglu (Phoenix Suns, SAD),
Cevher Özer (Beşiktaş Cola Turka)

Crnogorac Bogdan Tanjević je izbornik Turske od 2004. godine, a najveći uspjeh ostvario je na Svjetskom prvenstvu 2006. godine kada je Turska završila na šestom mjestu. Tanjević, koji je propustio prvi dio priprema za ovo Svjetsko prvenstvo zbog operacije probavnog trakta, vjeruje kako na ovom prvenstvu Turska može otići do kraja: "Prošao sam jako težak period zbog ove bolesti i operacije, ali sad se osjećam dobro i imam dovoljno energije za ovo što nas čeka. Konkurencija je vrlo jaka, ali ja vjerujem u našu snagu."

Ovo Svjetsko prvenstvo će biti posljednje za Tanjevića kao izbornika Turske jer je najavio odlazak s ove funkcije nakon SP-a, a sljedeća stanica je rimska Lottomatica u kojoj je nedavno postao sportski direktor.

Turska reprezentacija najveći uspjeh u povijesti svjetskih prvenstava ostvarila je na posljednjem Svjetskom prvenstvu održanom u Japanu 2006. godine, osvojivši šesto mjesto. A na Europskom prvenstvu 2001. godine održanom baš u Turskoj, osvojili su srebrnu medalju. U finalu su poraženi od reprezentacije Jugoslavije sa 78:69.

Kako su se plasirali

Reprezentacija Turske nije morala prolaziti kroz kvalifikacije zbog jednostavne činjenice da su domaćini ovog Svjetskog prvenstva.

Zvijezda reprezentacije

Najveća zvijezda ove reprezentacije je 31-godišnji Hedo Türkoglu. Ovog ljeta napustio je redove Toronto Raptorsa u kojima je proveo jednu, ali i vrlo lošu sezonu te je potpisao ugovor s Phoenix Sunsima. Prije dvije sezone bio je jedan od najboljih igrača Orlando Magica na njihovom putu do NBA finala koje su izgubili od LA Lakersa. Na ovom će prvenstvu sigurno biti igrač oko kojeg će se bazirati igra turske reprezentacije, a bude li imao pravu potporu svojih suigrača onda bi Turska mogla daleko dogurati.

Tko nedostaje

Na ovom prvenstvu vjerojatno neće biti jednog od najboljih turskih igrača u zadnjih desetak godina - Mehmeta Okura. U playoff utakmici njegovih Utah Jazza protiv Denver Nuggetsa Okur je ozlijedio Ahilovu tetivu te mu je rečeno kako će oporavak trajati oko šest mjeseci što je značilo da će propustiti Svjetsko prvenstvo u svojoj zemlji. Ipak, njegov oporavak ide brže nego se to očekivalo i postoji vrlo, vrlo mala šansa da nastupi u Turskoj iako liječnici smatraju kako će Okur potpuno spreman biti tek početkom NBA sezone.

Dosadašnji nastupi na SP-ima

Teško je za povjerovati, ali reprezentacija Turske u svojoj se povijesti samo dva puta uspjela kvalificirati na svjetska prvenstva. 2002. godine u Indianapolisu završili su na devetom mjestu, a na, već spomenutom, Svjetskom prvenstvu u Japanu 2006. svoj su nastup okončali na šestom mjestu.

Prognoza

Turska će svoj nastup na ovom prvenstvu započeti protiv jedne od najslabijih momčadi, Obale Bjelokosti, a u njhovoj skupini C još su i Grčka, Portoriko, Rusija i Kina. Nimalo laka skupina, ali bez obzira na to Turska bi trebala proći dalje bez nekih većih problema. Imaju odličnu momčad, ali i fanatične navijače, a to znači da nikome neće biti lako igrati protiv njih. Turska reprezentacija je sklona oscilacijama, ali uz euforiju koja će se sigurno stvoriti u cijeloj zemlji mogli bi čak završiti i na jednom od prva tri mjesta, a to bi bio fenomenalan uspjeh za ovu momčad.

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.08.2010. u 17:16
    Turska je izgledala uzasno na pripremnim utakmicama, potpuno staticno i bez ideje u napadu. Lopta se precesto daje Turkoglu-u, koji misli da ima neogranicen borj kredita jer igra u NBA-u, pa onda ulazi u teske situacije, promasuje i gubi lopte...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.08.2010. u 17:09
    Da domaci timovi uvijek imaju dobru sansu zbog domacih navijaca - no ako im je Hedo Türkoglu najbolji igrac a imao je tako katastrofalnu sezonu sa Raptorsima ni domaci navijaci im nece pomoc ako on ne bude dijelio loptu nego sam pokusavao nesto iz daljine kao kamena s' ramena....
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.08.2010. u 16:59
    Imaju jako dobar roster...i trenera...ali ne bih isao toliko daleko pa im prognozirao medalju,nasi su recimo puno kompaktniji od njih...pa srbi,argentinci,sad,argentina...
    Obrisan korisnik
  • kraljetina19.08.2010. u 12:39
    igraci iz velikih klubova, blizu su medalje uz navijacku atmosferu i blagu sudacku naklonost
    kraljetina