Košarka

Nova Hrvatska u borbi za respekt

Branimir Korać • petak, 27.08.2010.
Nova Hrvatska u borbi za respekt

Posljednja reprezentacija koju predstavljamo uoči Svjetskog prvenstva u Turskoj je Hrvatska. Hrvatska u Tursku odlazi s nadom u dobar rezultat, ali ne i s nekim određenim ciljem i mačem nad glavom...

Roster Hrvatske

Roko Leni Ukić (Fenerbahče)
Zoran Planinić (Himki)
Davor Kus (Benetton)
Marko Popović (Uniks)
Rok Stipčević (Cibona)
Marko Tomas (Fenerbahče)
Bojan Bogdanović (Cibona)
Marko Banić (Iurbentia Bilbao)
Lukša Andrić (Galatasaray)
Krešimir Lončar (Himki)
Ante Tomić (Real Madrid)
Luka Žorić (Zagreb CO)

Hrvatska košarkaška reprezentacija u Tursku odlazi na svoje drugo svjetsko prvenstvo od samostalnosti. Jedini nastup upisan je još davne 1994. kada je naša reprezentacija bila u samom košarkaškom vrhu svijeta, međutim tada je uslijedio pad, traženja, kriza rezultata na gotovo svim poljima i Hrvatska se izgubila.

Povratak je krenuo plasmanom na Olimpijske igre u Pekingu, a odlazak na Svjetsko prvenstvo u Tursku je nadamo se početak kontinuiteta kojem naša reprezentacija i košarka teže. S godinama izostanka s vrhunskih svjetskih priredbi, izgubljen je i onaj respekt jakih ekipa koji je ranije postojao, a u Turskoj će se željeti pokazati kako nismo tek prolaznici i kako i jači mogu na Hrvatskoj slomiti zube.

Reprezentacija koja odlazi u Tursku podosta je promijenjena u odnosu na prošle godine, izbornik Vranković odlučio je uvesti neka nova imena i nadamo se kako će s njima pogoditi. Pravi cilj ove reprezentacije je dobar nastup na Eurobasketu u Litvi sljedeće godine i plasman na Olimpijske igre u Londonu i glavnina sadašnje reprezentacije trebala bi biti među nositeljima igre na tim natjecanjima.

Unatoč tom planu, u Turskoj se mora ostaviti dobar dojam. Teško se radilo da se Hrvatska vrati gdje joj je i mjesto, potencijala među mladima ima sasvim dovoljno i potrebno je u Turskoj pokazati kako ova reprezentacija vrijedi. Posao neće biti lagan, već u skupini se nalaze respektabilni protivnici, ali i naši igrači posjeduju kvalitetu i pokazali su da mogu biti s gotovo svima posve ravnopravni.

Kako su se plasirali

Hrvatska je u Tursku došla zahvaljujući dobrom plasmanu na Eurobasketu u Poljskoj. Nećemo reći i zahvaljujući dobroj igri jer to baš i nije bilo tako, ali u ključnoj utakmici za odlazak u Tursku, onoj prvoj u borbi za plasman od petog do osmog mjesta, Hrvatska je bila dobra protiv Rusije, upisala je pobjedu i osigurala Svjetsko prvenstvo.

Zvijezda reprezentacije

Kako je ovo dobro balansirana reprezentacija bez previše iskakanja, teško je odrediti i jedno ime koje odskače, no ipak treba istaknuti kapetana Roka Lenija Ukića. Ukić se nakon povratka iz NBA lige odlično snašao u Fenerbahčeu, u reprezentaciji je i na Eurobasketu, a i tijekom ovih priprema bio naš ponajbolji igrač i od njega će se puno očekivati.

Tko nedostaje

Od onih koji bi možda našli svoje mjesto među putnicima za Tursku je svakako ime Stanka Baraća i Marina Rozića. Obojicu su ozljede spriječile u priključivanju reprezentaciji, a iz istih razloga na pripreme nisu došli niti mladi Mario Delaš i Leon Radošević. Nikola Vujčić, Mario Kasun, umirovljeni Nikša Prkačin su što se tiče reprezentacije past tense.

Dosadašnji nastupi na SP-ima

Jedini nastup na SP-u Hrvatska je upisala tamo još 1994. godine kada je osvojila u Torontu brončanu medalju. Bronca danas zvuči kao sjajan doseg, no tada je proglašena neuspjehom, a borbu za sjajnije odličje spriječili su Rusi koji su u polufinalnom trileru ipak bili uspješniji.

Prognoza

Prvi cilj ove reprezentacije je svakako prolazak skupine i ulazak u osminu finala. Kako bi se otvorila mogućnost za dobar plasman, potrebno je u skupini skinuti jedan ili dva velika skalpa, svladati Brazilce i(li) Slovence i na taj način izbjeći težeg protivnika u osmini finala što bi za Hrvatsku značilo i ljepši rezultat.

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik28.08.2010. u 01:15
    Kvragu jedva čekam kad ćemo krenit na Amere...bit će super tekma
    Obrisan korisnik
  • Josippo27.08.2010. u 23:41
    bit ce tesko, ja se nadam da se nademo sa Australijom u osmini finala i ako prodemo sa dobivenim samopouzdanjem i malo srice(koja nas i nije bas pratila u kosarci) bi mogli i iznenaditi... vjera umire zadnja... ;-))
    Josippo
  • LeBronWade27.08.2010. u 22:09
    Naprijed Kockasti!!!
    LeBronWade