Košarka

Španjolci tek drugi put u povijesti

Branimir Korać • nedjelja, 29.08.2010.
Španjolci tek drugi put u povijesti
Foto: EPA

Španjolski posrtaj na startu Svjetskog prvenstva protiv Francuza obilježio je prvi dan. Nisu tako česti slučajevi kroz povijest da branitelj naslova padne odmah na startu, dapače, to se dogodilo samo jednom...

Španjolska je u Tursku došla samouvjereno, očekuje odličan rezultat, a odličan rezultat za njih je isključivo plasman u finale. Ostali su bez Paua Gasola i Josea Manuela Calderona, međutim kvaliteta im i dalje daje za pravo da se nadaju završnom susretu.

Ono što nikako nisu očekivali je startni poraz protiv Francuske. Francuzi imaju dobru reprezentaciju, ali ne toliko dobru kao s Tonyjem Parkerom i ostalima koji nedostaju, a niti u pripremama nisu briljirali. Sve je govorilo kako će Španjolska slaviti, no to se nije dogodilo.

Vezane vijesti

Poraz Španjolske je inače tek drugi poraz branitelja naslova na startu SP-a u povijesti. Prvi i jedini put dosad se to dogodilo u Sendaiju 2006. godine kada je reprezentacija Srbije i Crne Gore upisala startni poraz protiv Nigerije 82:75. Bilo je to još veće iznenađenje nego poraz Španjolske protiv Francuske.

Ipak postoji razlika između poraza Srbije i Crne Gore i Španjolske. Tadašnja SiCG reprezentacija stigla je u Japan daleko od statusa favorita, nije se spominjala među glavnim kandidatima za medalju dok je sa Španjolskom situacija posve suprotna.

Ponovili su loš start s Eurobasketa u Poljskoj gdje su također imali velikih problema u prvih nekoliko utakmica, a onda su zaigrali kako mogu i znaju te se prošetali do zlata. No tamo su imali i Paua Gasola koji je povukao kada je to bilo najpotrebnije, a ovdje ga nema. Bez obzira na to, bez obzira na ovaj poraz, Španjolska i dalje ostaje visoko među favoritima.

Protiv Francuza su bili dosta nervozni, radili su nekarakteristične pogreške i nisu dobili podršku igrača s klupe. Protivnik je to jednostavno znao iskoristiti, odigrao je svoju najbolju utakmicu u pravo vrijeme te zasluženo slavio.

Stručnjaci uoči posljednjih nekoliko natjecanja upozoravaju kako je Španjolcima pametnije odigrati nekoliko susreta van Španjolske kako bi osjetili i atmosferu kada su navijači protiv njih. Na španjolskom tlu imaju punu dvoranu iza sebe, suci su domaći i bilježe se pobjede za dizanje samopouzdanja. No kada se dođe na "neprijateljski teritorij" mogu se javiti problemi.

Uoči Turske su gostovali u Sloveniji gdje su jedva slavili u produžecima, zatim su se vratili u Španjolsku na "građenje samopouzdanja" u svojim dvoranama, ali u Turskoj su se ponovno našli na suprotnoj strani s većinom gledatelja. Francuska je kao autsajder uživala podršku i naklonost, na krilima toga je igrala jako dobro, a Španjolci su samo bili sve nervozniji.

Slično je bilo i u Poljskoj pa su se izvukli. Sada im slijedi dvoboj s Novim Zelandom i Kirkom Penneyem i po svim papirnatim pokazateljima bi to trebali dobiti bez velikih problema. Ipak, Novi Zeland je u povijesti znao šokirati mnoge, a ako im to i sada uspije, branitelj naslova mogao bi putem Srbije i Crne Gore u Japanu...

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.08.2010. u 13:54
    ma španjolci gađaju drugo mjesto u skupini kako bi izbjegli SAD do finala. Za sve kladioničare, pazite u zadnjoj utakmici skupine. Očekujem pobjedu litve od točno toliko i toliko razlike čime španjolci čudnog li čuda završavaju na 2. mjestu skupine.......
    Obrisan korisnik