Košarka

U sjeni jednog Nijemca, a nije Nowitzki

Borna Rupnik • ponedjeljak, 30.08.2010.
U sjeni jednog Nijemca, a nije Nowitzki
Foto: EPA

Drugi dan Svjetskog prvenstva u Turskoj donio je zainteresiranima nekoliko dramatičnih završnica, nekoliko odličnih učinaka i ono najvažnije - prvu hrvatsku pobjedu...

Iako je za naše košarkaške izabranike svjetska smotra "počela tek u nedjelju protiv Irana", ostatak ekipa u Turskoj odradio je već drugo kolo. Naravno, neki su parket napuštali sretniji, neki tužniji, a posebno je veliko slavlje bilo ono njemačko. S obzirom na rasplet, kako i ne bi bilo.

U tijesnim su završnicama, osim Srbije, poraze morali priznati i Kanada, Portoriko i Australija, protiv itekako respektabilnih suparnika, što još jednom potvrđuje da put do dobrih rezultata na ovom natjecanju nikako nije popločan šetnjom. Kada to kaže i jedan Amerikanac - Lamar Odom: "Nema govora o opuštanju dok traje turnir. Tu smo da odradimo posao" - jasno je kako stoje stvari.

Inače, okršajem SAD-a i Slovenije zadovoljni su bili i jedni i drugi, jedni zbog nove pobjede, a drugi zbog prihvatljivog poraza, dok su Španjolci pronašli putokaz za povratak na pobjedničke staze, makar se on zvao i Novi Zeland. Vjerojatno se prisjećaju prošlogodišnjeg recepta iz Poljske.

Domaćin također nema prigovora na tijek zbivanja, nakon zagrijavanja protiv Obale Bjelokosti pao je i prvi "pravi" protivnik, reprezentacija Rusije, što nije mogao biti bolji uvod za ono što čeka cijela nacija. U utorak im na noge dolaze uvijek omiljeni Grci...

Igrač dana

Jan-Hendrik Jagla prometnuo se u prvo ime njemačkog slavlja nad Srbijom. U vrijednu je pobjedu ugradio 22 koša, uz devet skokova i četiri asistencije te šut 5/7 za dvicu, 3/4 za tricu i 3/4 s linije slobodnih bacanja. Osim toga, pet je ubačaja ubilježio u odlučujućem, drugom produžetku.

Tragičar dana

Kanađani su nakon neplaniranog poraza od Libanona imali odličnu priliku popraviti dojam i skinuti skalp Litvi. 30 sekundi prije kraja Aaron Doornekamp ima otvoreni šut za tri poena i vodstvo, no promašuje cijeli obruč, a neuspješan (težak) pokušaj Jermainea Andersona u zadnjoj sekundi samo je pojačao dojam Doornekampovog promašaja.

Utakmica dana

Dvoboj Srbije i Njemačke u potpunosti je ispunio visoka očekivanja. Pobjednika je odlučio tek drugi produžetak, i to s jednim jedinim poenom razlike, a uzdignutih su ruku parket napustili oni koji su za to ipak imali nešto manje šanse u najavama prije susreta - Nijemci. Osim toga, cijelo se vrijeme igralo u egalu i neutralnim je promatračima ova utakmica bila prava košarkaška poslastica.

Potez dana

Iako je već dobio priznanje za igrača dana, Jan-Hendrik Jagla zaslužio je pohvalu u još jednoj kategoriji. Najbolji igrač susreta Srbije i Njemačke pogodio je minutu prije kraja drugog produžetka tricu sa sirenom za istek napada iz "nemoguće" pozicije za 82:77. Bio je to koš koji je napokon prelomio sasvim izjednačen dvoboj. Nevezano s time, njemački komentator još se uvijek muči s državnim tvorevinama na ovim prostorima.

Izjava dana

"Mislili smo da će utakmica s Hrvatskom biti lakša", rekao je poslije poraza 75:54 iranski adut Hamed Hammadi. Nama ostaje - slegnuti ramenima.

Petorka dana

Ricky Rubio (Španjolska, 8 koševa, 11 asistencija, 4 skoka, 3 ukradene lopte), Vassilis Spanoulis (Grčka, 28 koševa), Linas Kleiza (Litva, 18 koševa, 10 skokova), Jan-Hendrik Jagla (Njemačka, 22 koša, 9 skokova, 4 asistencije), Luis Scola (Argentina, 31 koš, 9 skokova).

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!