Košarka

Francuzi u naletu

Ivor Krapac • ponedjeljak, 30.08.2010.
Francuzi u naletu
Foto: EPA

Druga uvjerljiva pobjeda u Turskoj zadržala je Amerikance na vrhu naših power rankingsa. No, među najboljih osam nije sve ostalo isto. Između ostalog, promijenio se i prvi pratitelj reprezentacije SAD-a...

1. (1.) SAD (2-0)

Mike Krzyzewski zasad može biti zadovoljan s nastupom svojih igrača. Vjerojatno je to tako i zamislio - nitko se posebno ne ističe, protiv Slovenije je (očekivano) jedino Kevin Durant ispucao preko 10 lopti, svi govore samo o momčadskoj igri i tako se ponašaju na terenu, prve dvije utakmice riješene su bez većih problema... S obzirom da Brazil ne djeluje baš uvjerljivo, Amerikancima će u prvom krugu teško itko zaprijetiti, pravi izazovi mogli bi se dogoditi tek u eliminacijskim utakmicama - ako i tada.

2. (3.) Francuska (2-0)

Momčad koja je u prvom kolu iznenadila ćudljive Kanađane nije bila ni blizu Francuzima. Napunjeni samopouzdanjem nakon iznenađenja protiv Španjolske, izabranici Vincenta Colleta su s 27 razlike isprašili Libanon, naznačivši da u Turskoj zaista misle ozbiljno. Izostanak Tonyja Parkera se u prva dva kola nije osjetio, a s obzirom da slijede Kanada, Litva i Novi Zeland, protivnici s kojima sigurno mogu, Francuska izgleda kao glavni kandidat za prvo mjesto skupine D.

3. (2.) Grčka (2-0)

Nakon teškog posla u subotu protiv Kineza, Grci nisu bili uvjerljivi niti protiv Portorika, ali najvažnije za njih, neokrznuti su prošli i drugu utakmicu u kojoj su bili nekompletni. Antonis Fotsis i Sofoklis Schortsanitis odradili su drugu utakmicu suspenzije zbog tučnjave sa Srbima u pripremama i u utorak protiv Turske, kada za Grčku počinje ono pravo, Jonas Kazlauskas imat će na raspolaganju i taj važan dvojac.

4. (8.) Turska (2-0)

Sa začelja našeg Topa 8, Turci su se probili na četvrto mjesto zahvaljujući važnoj pobjedi nad Rusijom. Za razliku od startnog protiv Obale Bjelokosti, bio je to pravi, ozbiljan izazov za izabranike Bogdana Tanjevića, a iako su to Rusi bez Andreja Kirilenka i J.R.-a Holdena, relativno laku pobjedu protiv njih ne bi trebalo podcijeniti. Pored toga, Turska ima i dodatni plus, sa svakom novom pobjedom euforija će biti sve veća, a navijači sve glasniji...

5. (5.) Argentina (2-0)

Argentina s igrom iz prve dvije utakmice neće napadati vrh. Protiv Nijemaca su uglavnom vodili, da bi se mučili na kraju, dok su se dan kasnije protiv Australije našli u drugačijoj poziciji, hvatali zaostatak suparnika, okrenuli, pa nekako iščupali pobjedu. No, o nastupu protiv Australaca dovoljno će reći riječi izbornika Sergija Hernandeza da su sretno izvukli pobjedu... Nema Manua, nema ni prave Argentine? Vidjet ćemo, ali zasad se čini tako.

6. (6.) Španjolska (1-1)

Protiv Novog Zelanda je to već ličilo na prave Španjolce, koji bi mogli biti opasni i bez Paua Gasola i Josea Calderona. Marc Gasol 22 poena, Juan Carlos Navarro 18, Jorge Garbajosa 14, Rudy Fernandez 12, a pored toga, asistentski raspoloženi Ricky Rubio, koji je "podijelio" 11 lopti - istina, bio je to samo Novi Zeland, no +17 ipak naznačuje da su branitelji naslova gurnuli razočaranje protiv Francuza u drugi plan.

7. (4.) Srbija (1-1)

Slično Grcima, i oni su odradili svoje brige sa suspendiranima, u ponedjeljak protiv inferiornog Jordana vratit će im se Miloš Teodosić, utakmicu kasnije protiv Australaca moći će računati i na Nenada Krstića, ali ima i bitna razlika u odnosu na Grke. Srbija je bez suspendiranih doživjela poraz od Nijemaca, u pravom trileru s dva produžetka, pa će put do prvog ili drugog mjesta skupine A sada biti teži - Jordance će dobiti, no s Australijom i Argentinom bi moglo biti prave borbe.

8. (-) Njemačka (1-1)

Litavci i Brazilci imaju 2-0, ali s najozbiljnijim izazovima tek pred njima, dok su Nijemci u svoja dva nastupa pokazali dosta toga dobrog. Svakako puno više nego se očekivalo s obzirom na izostanak Dirka Nowitzkog (i Chrisa Kamana) - Argentince su jako namučili i gotovo okrenuli, dok su protiv Srbije dojmu pridodali i rezultat, vrativši se u igru za jedno od prva dva mjesta skupine A. U ponedjeljak protiv Australije slijedi im još jedan pravi test, treći u nizu.

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!