Košarka

Nitko nije nedodirljiv

Branimir Korać • ponedjeljak, 30.08.2010.
Nitko nije nedodirljiv
Foto: EPA

Odigrana su dva kola, ali već sada je u nekim skupinama puno toga jasnije. Uz našu skupinu, nama je najzanimljivija skupina A u kojoj su reprezentacije s kojima Hrvatska može igrati u osmini finala...

S još jednom pobjedom Hrvatska će osigurati osminu finala Svjetskog prvenstva, ona će doći ako ne protiv Slovenije, onda protiv slabog Tunisa. Tunižani su se uoči susreta sa Slovenijom tješili i govorili "naša šansa nije Slovenija već Hrvatska, protiv Hrvata ćemo tražiti prolaz", ali pokrića za tu izjavu nemaju.

Vrlo je vjerojatno kako će iz naše skupine uz sigurni SAD i Brazil u osminu finala Hrvatska i Slovenija. Trebala bi se dogoditi ogromna senzacija da jedna od te četiri reprezentacije ne vidi nokaut fazu, a nakon toga slijedi ono pravo.

U današnjoj temi dana promotrimo situaciju u skupini A, skupini koja se križa s našom skupinom u osmini finala. Tamo je također već sada prilično izvjesno kako će dalje Srbija, Njemačka, Argentina i Australija. Neizvjestan dvoboj Australije i Jordana nazvat ćemo "izoliranim incidentom" bez obzira što bi se ovakvo "čarobiranje" moglo kasnije obiti o glavu.

Angola i Jordan jednostavno nemaju kvalitetu za prolaz dalje, Jordan je protiv Australaca bio blizu zbog očajne igre sastava Bretta Browna, a niti to nisu znali iskoristiti. Angola ih je dobila, ali teško da Afrikanci mogu iznenaditi ipak kvalitetniju Australiju, Argentinu i Njemačku u narednim susretima. Teško da će ih netko od njih baš "razbiti" kao Srbija, ali bi trebali upisati pobjede.

Što smo vidjeli od četiri favorizirane reprezentacije u prva dva kola? Vidjeli smo da se sa sve četiri itekako može igrati i kako Hrvatska ima šanse za prolaz protiv sva četiri protivnika.

U kategoriju najnepoželjnijeg, bez obzira na poraz od Njemačke, treba staviti Srbiju. Ne zaboravimo, oni su prve dvije utakmice odradili bez Krstića i Teodosića, a njihov povratak podići će im kvalitetu barem još 20-30 posto. Imaju kvalitetnu reprezentaciju, izbornika koji jako dobro vodi svoje igrače i jako je dobro poznato kakve tenzije donose još uvijek ti susreti.

Protivnik broj dva na ljestvici onih koje bi bilo dobro izbjeći je Argentina. Ne igraju Argentinci još uvijek dobru košarku, ali njihova igra nama nikako ne odgovara. Stil igre koji gaji Argentina je ogledni primjer onog kakav nama nikako ne leži. Nemamo niti dobrih iskustava s njima iz bliske povijesti i ako je moguće, bilo bi dobro prepustiti ih nekom drugom bez obzira što još uvijek ne izgledaju kao prava momčad i sve se svodi na Scolu, Prigionija i Delfina. E baš ta trojka u kombinaciji bi bila "smrt" za Hrvatsku.

Paradoksalno, Njemačka možda igra bolje od Argentine u ovom trenutku, ali je poželjniji protivnik. Svaka čast Dirku Bauermannu koji je od hrpe solidnih igrača složio odličnu momčad, ali Hrvatska zna s ovom Njemačkom i tu bi imali prilične šanse za prolaz.

Australci bi bili jack-pot. Igraju korektno, borbeni su, imaju vrlo neugodnog Millsa na razigravaču, igrača koji svojom brzinom i korektnim šutom može napraviti dosta nereda. Imaju pod košem odlične Marića, Andersena i Nielsena, ali nisu bauk. Da je tu Bogut, drugačije bi razgovarali, ovako, Australija je dobra opcija.

Kada bi se dogodilo čudo i Angola ili Jordan prošli dalje umjesto nekog od ove četiri reprezentacije, oni bi vjerojatno išli na prvoplasiranog iz naše skupine, dakle SAD.

No, ovo je samo procjena nakon početnih nastupa, naravno, još uvijek je rano za dati konkretnu ocjenu jer uostalom niti nisu poznati sudionici osmine finala. S obzirom na (ne)kvalitetu po dva suparnika iz svake skupine ipak se možemo hrabro poigrati i vidjeti što bi nas to čekalo u osmini finala. Dok mi "kemijamo" bez zeca na ražnju, naši reprezentativci su ipak svjesni kako treba ići od utakmice do utakmice i prvo osigurati nokaut fazu i teoretski, a zatim razmišljati o protivnicima.

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik30.08.2010. u 17:19
    S još jednom pobjedom Hrvatska će osigurati osminu finala Svjetskog prvenstva, ona će doći ako ne protiv Slovenije, onda protiv slabog Tunisa. I ponovo se predajemo i prije utakmice. Mi izgleda gajimo luzerski mentalitet i normalno da nećemo dobiti nijednu bitnu utakmicu, ako igrači u glavama... [više na forumu]
    Obrisan korisnik