Košarka

Što je htio Denham Brown?

Branimir Korać • srijeda, 01.09.2010.
Što je htio Denham Brown?
Foto: EPA

Iza nas je četvrti dan Svjetskog prvenstva koji je samo potvrdio ono što smo već saznali. U Turskoj i najlošija reprezentacija ima što pokazati i ponuditi, ali isto tako i favoriti se mogu poskliznuti...

Po tri susreta skupine C i skupine D odigrana su u utorak na Svjetskom prvenstvu u Turskoj. Uzbuđenja nije nedostajalo, favoriti su padali, a neki su samo potvrdili kako misle itekako ozbiljno.

Ti koji misle ozbiljno su Turci koji na krilima horde navijača jučer prema visokim pozicijama. U Turskoj vlada prava euforija, "suhim zlatom" se plaćala ulaznica, a posebno se plaćala za dvoboj s Grčkom. I povijesno ta dva naroda se baš i ne obožavaju, a kada dođe do ovakvog susreta velikih uloga, nacije su na nogama. Ovaj put uspješniji su bili Turci zahvaljujući briljantnom Ersanu Ilyasovi.

Još jedna utakmica je budila pozornost i to dvoboj Litve i Španjolske. Dvije košarkaške velesile došle su u Tursku s različitim ambicijama, a u ovom dvoboju rezultat nije bio sukladan tim ambicijama. Litavci su svladali Španjolsku i sada već natjerali izbornika Scariola da se upita što se to događa. Pobjeda samo protiv Novog Zelanda, porazi u jedine dvije jače utakmice, malo je tko to očekivao.

Malo je tko očekivao i da će se dosad raspoloženi Francuzi mučiti s Kanadom, a još manje ih je bilo koji su to pretpostavili za Rusiju protiv Obale Bjelokosti. Međutim, oba autsajdera su odradila najbolje utakmice dosadašnjeg dijela turnira i došli blizu pobjede, no nisu je i uzeli.

Do važnih pobjeda stigli su Portorikanci i Novozelanđani, obje reprezentacije se nalaze u borbi za prolazak u drugi krug, a ove pobjede i puno znače za osiguranje svoje pozicije među 16 najboljih.

Igrač dana

Igrač četvrtog dana Svjetskog prvenstva je svakako Ersan Ilyasova. Tursko krilo odradilo je gotovo savršenu utakmicu protiv Grka, posve je dominirao susretom i s 26 poena i pet skokova predvodio svoju reprezentaciju u velikoj pobjedi. Osim toga treba istaknuti i krasnu blokadu nad Dimitrisom Diamantidisom koja je podigla navijače i momčad te spriječila grčki povratak.

Tragičar dana/Potez dana

Kanađanin Denham Brown dvostruki je dobitnik. Igrala se završnica susreta Francuska - Kanada, Francuzi su vodili 66:63 i do kraja susreta je ostalo 18 sekundi. Šest sekundi prije kraja Brown je primio loptu i umjesto da je potražio šut za tricu za produžetak, on je na čuđenje svih sjurio se pod koš, tamo je naletio na blokadu Alaina Koffija i dokrajčio svaku nadu svoje reprezentacije. Izbornik Kanađana Leo Rautins ostao je stajati s jednom rukom na glavi začuđeno gledajući prema Browna, suigrači su slijegali ramenima, ali je bilo kasno. Brown se očito malo zaboravio...

Utakmica dana

Španjolska je upisala drugi poraz na Svjetskom prvenstvu, ali to je učinila u stilu. Uoči posljednje dionice su imali visoku prednost, međutim u zadnjih deset minuta Litva je odigrala briljantnu obranu, posve neutralizirala španjolski napad i zasluženo slavila. Bila je to sjajna utakmica i još sjajniji povratak mlade reprezentacije Litve.

Izjava dana

"Ovo je za mene najveća pobjeda u trenerskoj karijeri. S Tabom još od devedesetih godina vodim trenerski rat, u novozelandskoj ligi smo igrali puno susreta, ali nikada ga nisam pobijedio jer je on jednostavno najbolji trener svijeta. Zato mi je ovo vrlo važna pobjeda", rekao je nakon pobjede nad Libanonom izbornik Novog Zelanda Nenad Vučinić o svom suparniku na klupi Tabu Baldwinu.

Petorka dana

Mantas Kalnietis (Litva, 12p, 5a, 4s), Kirk Penney (Novi Zeland, 26p), Linas Kleiza (Litva, 17p, 8s), Ersan Ilyasova (26p, 5s), Timofej Mozgov (Rusija, 19p, 5s).

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!