Košarka

Minimalni cilj je ostvaren

Bernard Jurišić • srijeda, 01.09.2010.
Minimalni cilj je ostvaren
Foto: EPA

S dvije pobjede koje su morali ostvariti, hrvatski košarkaški reprezentativci ostvarili su minimalni cilj koji je pred njih postavljen prije puta u Tursku. Prošli smo među 16 najboljih reprezentacija svijeta...

Ni treća od četiri utakmice hrvatskih košarkaša na Svjetskom prvenstvu ne ostavlja neki veliki prostor za analizu. Što pisati o utakmici protiv Tunisa, što naučiti iz 40 minuta "rastrčavanja" protiv protivnika koji bi se, uz dužno poštovanje, borio za opstanak čak i u našoj jadnoj i nikakvoj ligi.

Ipak, druga pobjeda kazuje da su naši košarkaši ostvarili minimalni cilj koji je pred njih postavljen prije puta u Tursku. Prošli smo skupinu, plasirali se u osminu finala, ušli među 16 najboljih reprezentacija svijeta. Nakon 16 godina.

Uspjeh? S obzirom da više od desetljeća i pol nismo bili tu gdje smo sad - svakako da je uspjeh. No, kako naša razmažena nacija priznaje samo šampione, živi u vremenima kad je košarkaški svijet drhtao pri spomenu riječi "Hrvatska" i kad su naši košarkaši štemali kanale svima ostalima u NBA ligi, naravno da nitko neće otvoriti šampanjac zbog danas ostvarenog.

Budimo realni - Hrvatska momčad nije među osam najboljih na svijetu. Hrvatska košarka odavno je zapela u razvoju i iz godine u godinu bori se s gomilom negativnosti, nelogičnosti, nejasnoća. Između mnoštva sitnica koje bismo mogli navesti, razmislite samo o jednoj. Zar je logično da igrač koji, po procjeni tadašnjeg izbornika, prije samo godinu dana nije bio dovoljno kvalitetan ni za ući među 12, danas obnaša ulogu stožernog igrača koji rješava utakmice? Netko je tu očito pogriješio. Ili Repeša ili Vranković. Ili možda sam Tomić?

Ova hrvatska reprezentacija zaslužuje podršku i očajnički treba realnost. Jer u realnosti žive i sami. "Mi nemamo kvalitetu za biti prvak svijeta", rekao je Marko Tomas. I tko se time trebao uvrijediti? Za mnoge od današnjih hrvatskih reprezentativaca ovo je prvo veliko natjecanje. Prvo veliko iskustvo. A svaka se škola plaća.

Izgubili smo od Slovenije. I? Slovenija jednostavno ima bolju momčad od nas. Zašto je to tako teško prihvatiti? Da, bila su vremena kad smo mi bili košarkaški guliver, a Slovenci liliputanac. A sad su vremena kad mi više nismo guliver, ali ni oni više nisu liliputanac. Izgubili smo od momčadi koju smo mogli i pobijediti, pobijedili smo momčadi koje smo morali pobijediti. I svoj minimalni cilj smo ostvarili. Za sve više od toga - držimo fige.

Je li Hrvatska trenutno u najužem krugu najboljih svjetskih reprezentacija? Nije. Može li Hrvatska iznenaditi Brazil u zadnjem kolu ili Argentinu u osmini finala? Može, itekako može. Ali molim da se nikako ne izgubi iz vida riječ "iznenaditi".

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik02.09.2010. u 13:49
    hm...soecc ti si covece izgleda na nekim teskim drogama, *****zlato 98, svi znamo kako ste ga osvojili?******* ako referiras na zlato koje je osvojila Srbija tj SR Jugoslavija 98 godine...onda ti nemas dve ciste o kosarci. Uzmi snimak na youtubu pa se podseti malo :)
    Obrisan korisnik
  • soecc02.09.2010. u 09:24
    Ovo zlato 98 si možete okačit mačku o rep... Svi znamo kako ste ga osvojili...
    soecc
  • Obrisan korisnik02.09.2010. u 07:24
    Hvala Kukoc Uzeo si mi rec iz usta. Sebe sampionom mozes nazivati kad osvojis Evropsko ili Svetsko zlato, a to Hrvatska nije nikad uzela. Niko ne bezi od toga da je to bio super tim sa Petrovicem, Kukocem, Radjom itd, ali na vasu zalost nisu dosli do one glavne stepenice. Malo je bez logike pricati... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.09.2010. u 03:38
    ocemo vi pricate???? koliko se ja sjecam mi nismo nista osvojili 90ih par broncani i srebrni a srbija je osvojilaZlato na euro 95, 97 Zlato na SP 98.... glupo je pricati da smo bili bolji
    Obrisan korisnik
  • allen02.09.2010. u 02:16
    ma kakva srbija...od 1991-1996 mi smo bili najjaci u europi...tada je slijedio pad od kojeg se nemozemo moporaviti sve do danas :(
    allen