Košarka

Ne ponovilo se

Branimir Korać • petak, 03.09.2010.
Ne ponovilo se
Foto: EPA

Stvarno se teško sjetiti kada je Hrvatska odigrala ovako lošu utakmicu kao protiv Brazila u posljednjem kolu prve runde Svjetskog prvenstva. Loše, nervozno, anarhično, bez ikakve mogućnosti povratka u utakmicu i spašavanja dojma. Jedino što se može ustvrditi nakon ovog poraza je - ne ponovilo se...

I najveći optimisti oko naše reprezentacije će teško izvući pozitivnu stvar iz susreta protiv Brazila. Možda jedino onu dobru staru - lošije od ovog se ne može. Nadamo se da se ne može. Trebalo bi pogledati dosta vremena unazad da bi se pronašla ovako loše odigrana utakmica, utakmica u kojoj je od prve minute bilo očito kako nemamo šanse s ovom igrom.

Lako je nabrojati gdje su naši igrači pali na ispitu, dovoljno je uzeti bilo koju kategoriju i samo potvrdno kimnuti glavom. Ono što je najgore u cijeloj priči je da Brazil nije odigrao ništa posebno. Odigrali su korektnu utakmicu, ali bez nekog učinka Andersona Varejaoa i Tiaga Splittera i to je ono loše. Da su i njih dvojica bili na vrhuncu zadatka, bilo bi još ružnije.

Do sljedećeg susreta struka ima manje od 48 sati da probudi momčad i pokaže da se dobro radilo na pripremama. Protivnik je vrlo težak, čeka nas čvrsta i vrlo talentirana reprezentacija Srbije koja neće imati nikakvog popusta. Srbi na ovom turniru igraju jako dobru košarku, kiksali su samo protiv Njemačke i ukoliko Hrvatska misli slaviti u ovom susretu, morat će odigrati na više od sto posto svojih mogućnosti.

Ono što se definitivno mora podići za nekoliko razina je obrana. Tijekom cijelog SP-a naša reprezentacija igra loše u obrani u kojoj čak i naši istaknutiji obrambeni individualci ne izgledaju uopće dobro. Da bi se Srbija dobila, obrana mora biti gotovo savršena jer s ovakvom obranom ne gine nam najmanje 90 poena, a u tom slučaju i poraz.

Turska je dobrom dijelu igrača stjecanje iskustva uoči još jednog velikog natjecanja, Eurobasketa u Litvi. Međutim u tom stjecanju iskustva i igranju bez pritiska, važno je i ostaviti dobar dojam, no on je zasad izostao. Dobar dio susreta protiv Slovenije je bio dobar i to je sve, a za pozitivnu ocjenu trebat će odličan nastup protiv Srbije.

Obrana ne funkcionira još od priprema, nijednu utakmicu nije bila na vrhunskoj razini i taj se problem trebao detektirati ranije. Postoji jedan trener koji je "doktorirao" obranu, koji bi svakako mogao pomoći savjetom i nije trebalo nikome biti ispod časti okrenuti njegov istanbulski broj i priupitati ga za savjet. Uostalom, vodio je nekolicinu igrača koji su u reprezentaciji i poznate su mu njihove mogućnosti.

Sada je za to kasno, vremena za uigravanje i smišljanje posebnih varijanti više nema, što imamo - imamo. Jedino što je preostalo je dati sve od sebe, baciti se za baš svakom loptom, ubiti se na terenu. Ne kao protiv Brazila ubiti se u nervozi i raditi gluposti, već se ubiti u sportskom smislu i protivniku onemogućiti lagana poentiranja.

Susret s Brazilom je otkrio sve loše točke i treba ga zabilježiti u arhivi reprezentaciji. Čisto da se igračima može pokazivati što i kako se ne smije raditi. Srbija je još jači i discipliniraniji protivnik od Brazila i takve pogreške će biti još grublje kažnjavane.

Ipak, vjera ostaje. Svi su svjesni kako nije bilo dobro, Krešo Lončar je to najbolje rekao u kamere HTV-a nakon susreta i to je ono pozitivno. Svjesni su i igrači i nadajmo se kako će znati ispraviti minuse iz ovog susreta.

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.09.2010. u 18:31
    Americki kosarkaski reprezentativac Deni Grendzer napisao je na drustvenoj mrezi twitter -umirem ovde.Kako je moguce da Evropljani ne koriste dezodoranse?Smrde kao crknuti magarci.Ne salim se. Nezna se na koga se ovo odnosilo,da li na Turke domacine,ili mozda Hrvate ili Slovence sa kojima je u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.09.2010. u 18:13
    Srbija trenutno ima spremniju i bolje ukomponovanu ekipu od Hrvatske. Ipak, sve utakmice sa Hrvatskom su po pravilu neizvesne jer tu pored trenutne forme igraju i emocije, koje mogu da prevagnu na stranu jednih ili drugih... Naravno, voleo bih (kao Srbin) da Srbija pobedi, ali definitivno nece biti... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • irilov03.09.2010. u 13:17
    meni je jasnoi da igraci "moraju" mislit da mogu pobijedit, al dajte mi recite na temelju cega bi mi navijaci uopce mMOGLI misdlit da oni mogu dobit. lose, lose, lose, lose, i sad bi nekom carolijom trebalo postat dobro?! iskreno, porazi nisu lipi i niko ih ne voli, al nisu problem... [više na forumu]
    irilov
  • The_Killer_000703.09.2010. u 13:15
    nadam se daje ovo bilo puštanje jer ipak mi bolje poznajemo srbiju od argentine a brazil bolje argentinu od srbije
    The_Killer_0007
  • Kracho03.09.2010. u 12:28
    dok je trener Joke Vranković nemamo se ćemu nadat,a od onog Danka Radića mi se sere...,od kad je on na čelu hks-a naša repka ima katastrofalne rezultate
    Kracho