Košarka

Bolji su otišli dalje

Branimir Korać • nedjelja, 05.09.2010.
Bolji su otišli dalje
Foto: EPA

Prvi dan osmine finala SP-a u košarci donio je pobjede favoriziranih Srba i Španjolaca. Hrvatska i Grčka odlaze kući s manje-više gorkim okusom jer su jedni igrom, a drugi rezultatom, očekivali više od Turske...

Prvi četvrtfinalisti Svjetskog prvenstva u košarci su Srbija i Španjolska i to posve zasluženo. Možemo raspravljati o posljednjoj utakmici Srbije ili igri Španjolske tijekom prve faze SP-a, ali činjenica je da su i jedni i drugi pružili više, ukupno gledajući, nego Hrvatska i Grčka.

Srbija je u osmini finala pokazala puno previše nervoze, nisu se dobro nosili s breneom favorita, a s druge strane Hrvatska je samo pokazala kako je u krizi igre. Tijekom cijelog Prvenstva naša reprezentacija se dosta mučila, nije igrala dobro i na kraju je u svojoj najboljoj predstavi u Turskoj upisala poraz.

Ostaje žal jer smo poraženi zbog prekršaja u posljednjoj sekundi susreta, da nije bilo njega otišlo bi se u produžetak. No pitanje je kako bi se situacija razvila u dodatnih pet minuta, Hrvatska je igrala s malim brojem igrača, osobne pogreške su polako nagrizale momčad, a umor je bio očigledan.

S druge strane Španjolska je bila uvjerljivija od Srbije. Protiv Grčke su pobjegli u posljednjih pet minuta i nisu protivniku pružili poraz. Ovo je za Grke svojevrsna kazna za kalkuliranje u posljednjem kolu u skupini kada su "gađali" Francusku u osmini finala, a krajnjim raspletom su dobili one od kojih su bježali - Španjolce.

Pokazalo se kako Španjolska ima bolju i širu momčad nego Grčka. Ponovno je odlučio dio susreta u kojem su do izražaja došli sjajni individualci u sastavu Sergija Scariola. Grčka nema tako jake individualce, bolja je kao momčad, ali niti u tom smislu nije izdržala na najvišoj razini 40 minuta.

Igrač dana

U dvojbi između Juana Carlosa Navarra i Aleksandra Rašića, odluka je pala na Rašića. Rašić je bio taj koji je izravno donio pobjedu Srbiji i spasio je u susretu s Hrvatskom. On je postigao posljednjih pet poena od čega i onaj sekundu prije kraja susreta koji je Srbiju izravno odveo u osminu finala. Susret je završio s 15 poena kao drugi strijelac Srbije iza Nenada Krstića.

Tragičar dana

Na našu žalost i tragičar dana dolazi sa susreta Hrvatska - Srbija. Ulogu tragičara dana zajedno nose Davor Kus i Josip Vranković. Kus je napravio taj kobni prekršaj u posljednjoj sekundi koji je na kraju Srbiji donio pobjedu, a Vranković je utoliko kriv što je igrača koji je na parketu proveo prije toga svega tri minute stavio u igru u ovakvoj završnici. To je teret trenera, nekada si s takvim potezom junak, a nekada tragičar, na žalost, sada je bio tragičar.

Utakmica dana

Kako su igrane svega dvije utakmice, izbor je lagan. Hrvatska i Srbija su odigrali dramatičnu utakmicu, ali kvalitetom lošu. S druge strane Grci i Španjolci su odigrali nešto manje neizvjesnu utakmicu, ali puno kvalitetniju i bez obzira na sve što se događalo u prvom susretu osmine finala, njima ide pobjeda.

Potez dana

Primanje lopte i prodor Rašića obilježili su prvi dan nokaut faze. Krenuo je Rašić na koš, nesretno mu se na putu našao Kus, dobio je slobodna bacanja i odveo Srbiju dalje. Inteligentno je namjerno promašio drugo slobodno bacanje i Hrvatska nije dobila nikakvu priliku za "kecmanovski" šut.

Izjava dana

Nakon poraza Hrvatske, nikome od naših navijača, a kamoli igrača nije bilo lako. Tu spada i novinar HTV-a Viki Ivanović čije je prvo pitanje Marku Popoviću nakon teške bitke i nesretnog poraza glasilo: "Prema vašem izrazu lica da se zaključiti da baš i niste zadovoljni." Pitanje samo govori sve, Popovićev izraz lica nakon što je čuo pitanje još je više rekao.

Petorka dana

Marko Popović (Hrvatska, 21p, 5s, 5a), Aleksandar Rašić (Srbija, 15p, 3a), Juan Carlos Navarro (Španjolska, 22p), Antonis Fotsis (Grčka, 12p, 7s), Nenad Krstić (Srbija, 16p).

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!