Košarka

Muke neutralnog promatrača

Borna Rupnik • ponedjeljak, 06.09.2010.
Muke neutralnog promatrača
Foto: EPA

Za razliku od, primjerice, okršaja Hrvatske i Srbije u osmini finala, kojega se svi još uvijek jako dobro sjećamo, ogledi Turske te Slovenije u istoj fazi natjecanja obradovali su njihove navijače jednim ugodnim, po živce štedljivim i nadasve uspješnim košarkaškim danom...

U nedjelju nije bilo lako biti neutralni pratitelj Svjetskog prvenstva u košarci. Od neizvjesnosti nije bilo ni "n" pa je najbolje bilo pokušati prikloniti se jednom od sudionika osmine finala, a ni tada niste dobro prošli ako ste odabrali Australiju ili Francusku jer je vrlo rano postalo jasno da će upravo oni krenuti kućama.

Naime, odličnim su predstavama za koje zaslužuju uistinu sve pohvale, Turci i Slovenci uklonili bilo kakve naznake drame te osigurali međusobni ogled u četvrtfinalu. Australci nisu pronašli lijeka za čvrstu obranu naših susjeda, kao ni za njihov precizan dalekometni šut te brojna dodavanja, a ni francuski otpor domaćinu nije izgledao znatno bolje.

O dizanju tenzija u Turskoj ne treba trošiti mnogo riječi. Do toliko željenog polufinala dijeli ih samo jedna pobjeda, a u kakvom bi transu mogli ući u borbu za medalje nije teško zamisliti. S druge strane, Slovenija upravo zato ima ogroman motiv za veliki skalp.

No, vratimo se još jednom nedjeljnim dvobojima.

Igrač dana

25 minuta na terenu, 20 koševa, četiri trice, šut iz igre 60%, bez promašaja s linije slobodnih bacanja, četiri skoka, tri asistencije i jedna blokada, sve to u pobjedničkom raspoloženju. Naravno, radi se o Hidayetu Turkogluu, jednom od glavnih nositelja turske reprezentacije koji je dao najveći obol izbacivanju Francuske u osmini finala Svjetskog prvenstva.

Tragičar dana

Moglo bi se reći svatko tko je pratio dva spomenuta ogleda u nadi da će vidjeti ravnopravne suparnike, no iz sportske perspektive to bi bio Boris Diaw, koji je odigrao vrlo dobru utakmicu protiv domaće momčadi, a četvrtfinalu nije ni primirisao.

Utakmica dana

Po kriteriju efikasnosti i bolje atmosfere u dvorani pobjedu odnosi dvoboj Turske i Francuske. Sve ostalo bilo je manje-više izjednačeno.

Potez dana

Nagrada u ovoj kategoriji u nedjelju ide cjelokupnoj slovenskoj obrani, koja je Australcima prvi koš dopustila tek nakon punih šest i pol minuta igre (i samo 21 u cijelom prvom poluvremenu). Uvodna serija 12:0 odličan je put prema konačnoj pobjedi, zaključili su izabranici Memija Bečiroviča, mahnuli Australiji i našli se u četvrtfinalu.

Izjava dana

"Mi smo bili grozni. Mislim da inače nismo daleko od razine slovenske kvalitete, iako danas takva rečenica vjerojatno zvuči smiješno", poručio je australski reprezentativac Matthew Nielsen nakon što on i njegovi suigrači niti u jednom trenutku nisu uspjeli ugroziti pobjedu Slovenije.

Petorka dana

Jaka Lakovič (Slovenija, 19 koševa, 5 trica), Nando de Colo (Francuska, 15 koševa, 3 skoka), Sinan Guler (Turska, 17 koševa, 7/7 za dvicu), Hidayet Turkoglu (Turska, 20 koševa, 4 skoka, 3 asistencije), Boris Diaw (Francuska, 21 koš, 5 skokova, 4 asistencije).

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!