Košarka

Miran dan u uredu

Branimir Korać • utorak, 07.09.2010.
Miran dan u uredu

Amerikanci i Rusi čine novi četvrtfinalni par na Svjetskom prvenstvu u Turskoj. Novom Zelandu i Angoli uz malo više kvalitete nedostajao je i poneki centimetar da bi se mogli ravnopravno nositi...

Koliko god Svjetsko prvenstvo trebalo biti zanimljivo, prvi susreti nokaut faze ponekad i nisu takvi. Drugi dan u nizu sve je bilo toliko predvidljivo, favoriti su bili (pre)uvjerljivi i lako su otišli dalje.

Ovo se više odnosi na Amerikance nego na Ruse koji su prividno bili vrlo uvjerljivi iako Novi Zeland nije bio toliko podređen koliko rezultat govori. Držali su se određeno vrijeme jako dobro, ali Rusi su im napravili veliku seriju u trećoj četvrtini, u posljednjoj je krenula jurnjava ne bi li spasili što se spasiti može i samo su se dodatno "ukopali".

Problemi s osobnim pogreškama Penneya i Vukone su skupo stajali Novi Zeland koji nema tako dugačku rotaciju da bi mogao to nadoknaditi. David Blatt je odlično reagirao i Rusija je to iskoristila.

S druge strane nije bilo nikakve neizvjesnosti. Susret Amerikanaca i Angole su od početka do kraja ispratili samo oni najzagriženiji nadajući se kako će vidjeti kakav atraktivan potez. Nije niti toga bilo previše, susret je prerastao u reviju u kojoj su Amerikanci tek odradili posao.

Dvoboj Rusa i Amerikanaca će biti zasigurno barem malo zanimljiviji. Rusi su borbeni, imaju nekolicinu kvalitetnih igrača, jako dobrog izbornika i neće se samo tako predati. I za razliku od Angole imaju centre koji mogu stvoriti Amerikancima probleme.

Igrač dana

Iako statistički gledano nije bio najbolji Rus, Timofej Mozgov je u trenucima kada se Rusija odvajala dao ogroman obol. Do te treće četvrtine nije ga bilo praktički nigdje, a onda je zaigrao odlično u napadu i obrani te s velikom dozom energije povukao Ruse prema pobjedi.

Tragičar dana

Apsolutno najbolji novozelandski košarkaš Kirk Penney. Od njega se očekivalo da povuče svoju reprezentaciju i odvede je do iznenađenja, ali on je brzo skupio tri osobne pogreške, u trećoj dionici i četvrtu, a bez njega je Novi Zeland za klasu slabiji što se i vidjelo. Susret je završio s 21 poenom, ali većinu je ubacio u posljednjoj četvrtini kada je već sve bilo gotovo.

Utakmica dana

SAD - Angola je bio susret dana samo za te dvije države. Potpuno izvjesno, od početka do kraja i tek pokoja atrakcija je mogla probuditi gledatelje. S druge strane Rusi i Novozelanđani su ponudili koliko-toliko zanimljiviji susret, ozbiljniju košarku i oni odnose pobjedu.

Potez dana

Iako su Amerikanci nanizali podosta atraktivnih zakucavanja i akcija, potez dana je pokušaj zakucavanja Novozelanđanina Thomasa Abercrombieja. Abercrombie nije uspio, zaustavljen je prekršajem, ali su njegov odraz i energija bili vrlo impresivni. 195 centimetara visoki bek, koji usput fizičkom snagom ne izgleda uopće impresivno, odrazio se s mjesta i pokušao s dvije ruke zakucati, ali u posljednji trenutak su ga Rusi faulirali i lopta je iscurila. No da je izgledalo atraktivno, svakako jest.

Izjava dana

"Htjeli smo ovu pobjedu za Peru Camerona i Philla Jonesa, koji se povlače iz reprezentativne košarke. Bez njih Novi Zeland ne bi ostvario sve ono što je napravljeno proteklih godina", rekao je nakon poraza od Rusije izbornik Nenad Vučinić koji nije propustio zahvaliti dvojici legendarnih novozelandskih igrača kojima je ovo bio oproštaj od reprezentacije.

Petorka dana

Chauncey Billups (SAD, 17p, 4a), Eric Gordon (SAD, 21p), Joaquim Gomes (Angola, 21p), Andrej Voroncevič (Rusija, 18p, 11s), Timofej Mozgov (Rusija, 16p, 7s),

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SP 2010, skupina B

1SAD 50+124
2Slovenija 41+17
3Brazil 32+44
4Hrvatska 23-12
5Iran 14-66
6Tunis 05-107

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!