Košarka

Nema nepobjedivih, ima nemoćnih

Lovro Štrbinić • petak, 19.11.2010.
Nema nepobjedivih, ima nemoćnih
Foto: Kristijan Komarica

Svemu dođe kraj, pa tako i hvalisanju navijača Fenerbahčea da su jedina neporažena euroligaška momčad. Francuzi su rastužili i dio hrvatske kolonije u Turskoj, nakon što su prošlog tjedna rastužili hrvatskog prvaka. A tko je još bio tužan po završetku ovotjednih utakmica vidjet ćemo u pregledu kola koji slijedi.

Pet kola je za nama, pet prilika je imao svaki klub da upiše pobjedu u Euroligi. 22 kluba su to prije ili kasnije učinila, samo su Prokom i Cibona toliko nemoćni ili toliko darežljivi da svima nakon utakmice ponavljaju izreku: "Čestitamo, bili ste bolji." Prije bismo rekli nemoćni, ali tko zna. Uglavnom, momčad koja je postigla najmanje i primila najviše poena dosad je, pretpostavljate, zagrebačka Cibona.

No, da se ne kritizira više klub kojeg bi se zapravo trebalo pohvaliti što još uvijek nastupa, napomenimo da bi Cibona u narednim kolima mogla biti motivirana barem pokušajem da tron ekipe s najlošijom koš-razlikom prepusti poljskom predstavniku, koji je tu vrlo blizu po nemoći. Ili po darežljivosti.

No, na trenutak ćemo se maknuti sa začelja i pogledati ekipe koje su dosadašnjim nastupima istakle kandidaturu za neke značajnije uloge u nastavku sezone. Prije svega to su Olympiacos i Panathinaikos, zatim Montepaschi i Fenerbahče, te na kraju Maccabi. Bio bi to kvintet klubova koji zasad igraju najbolju košarku, odnosno onakvu kakva je potrebna za dobar rezultat. Sve navedene ekipe imaju omjer 4-1, a taj omjer imaju i još dva kluba preskočena u hvalospjevima iz prethodne rečenice.

To su Žalgiris, koji vrlo dobro stoji nakon slavlja nad Himkijem, ali za kojeg će tek nastavak sezone pokazati koliko zaista vrijedi, te Union Olimpija koja se dosad specijalizirala za pobjede u rezultatski tijesnim završnicama. No, mogu li i u kolikoj mjeri Ljubljančani, uz Partizan, obraniti čast NLB ligaša vidjet ćemo kad dođu utakmice na nož, odnosno utakmice nešto većeg značaja.

ZANIMLJIVOSTI

Dimitris Diamantidis je s dvije krađe igračima Milana premašio brojku od 250 ukradenih lopti i sada ima jednu više od toga.

Mirza Teletović nije uspio produžiti niz utakmica u kojima je barem jednom pogađao tricu. Zaustavio se na brojci od 22 susreta.

Marko Tomas je i u 14. utakmici u nizu pogodio tricu.

Igor Rakočević je postao deveti igrač u povijesti Eurolige koji je ubacio više od 2000 poena u tom natjecanju.

Nikola Vujčić je kao drugi igrač ikad zabilježio 1000 euroligaških skokova. Uz to, na utakmici protiv CSKA Vujo je probio i granicu od 500 asistencija u ovom natjecanju. Šesti je igrač kojem je to pošlo za rukom.

Belgijski Charleroi je nakon skoro devet godina posta došao do nove pobjede u Euroligi.

Jedina dva double-double učinka u ovom kolu djelo su Gista (14 poena, 11 skokova) i Bourousisa (16 poena, 10 skokova).

U prethodnoj rečenici spomenut je Partizan, veliki klub koji uporno odbija pasti u kvaliteti svoje izvedbe pod svijetlima europske pozornice. U izvještajima je ponovno spomenuta čarolija Pionira, koji je i ovaj put bio šesti igrač crno-belima i time uvelike pripomogao u nadoknađivanju zaostatka od osam poena u posljednjoj četvrtini i njegovom pretvaranju u prednost, odnosno pobjedu. Pobjedu nad Cajom Laboral, kojoj nije pomogao ni odlični Stanko Barać, i definitivno isticanje kandidature za drugi krug. No, neće im biti lako jer su sve ekipe, osim vjerojatno Prokoma, spremne svakoga pobijediti kući, ali i u gostima.

Rekao je Duško Ivanović da će ovo biti najizjednačenija grupa, a možda se njegove izjava na kraju pokaže točnom. Jedini klub koji ne bi trebao strepiti do posljednjeg kola prvog kruga je Maccabi, koji se s +41 poigrao s Prokomom i otvorio si mogućnost da u sljedećem kolu domaćom pobjedom nad Cajom Laboral dođe vrlo blizu prolasku u Top 16.

No, prethodno spomenutoj vrlo izjednačenoj grupi po svojoj zanimljivosti će vjerojatno najveći konkurent biti skupina D, odnosno ona skupina u kojoj je CSKA na začelju, a Olimpija dijeli prvu poziciju s Panathinaikosom. Između njih su tri momčadi vrlo slične kvalitete, a nekako je teško vjerovati da će CSKA pasti bez ispaljenog metka i da se neće potrudit maksimalno zakomplicirati postojeću situaciju. U ovom kolu se potrudio razjasniti je Efes Pilsen, čiji je trener Velimir Perasović barem malo osvetio prošlosezonski poraz u finalu NLB lige kad je Kecman trofej donio Vujoševiću, odnosno današnjem treneru CSKA.

Ovaj put Perasova momčad se relativno lako obračunala s protivnikom, a nešto slično učinio je i Pao u Milanu gdje su Grci došli do četvrtog slavlja. Do istog broja pobjeda došla je i već spomenuta Olimpija slavljem u već spomenutoj tijesnoj završnici nad premijerno spomenutom Valencijom, koja se čini kao najrizičnija opcija prilikom oklade na prolazak u daljnji krug.

Za razliku od dvije skupine koje su zauzele prethodne paragrafe, najmanje stresa i živciranja trebalo bi biti u skupini C, gdje se nalazi i Cibona. Ovo kolo je donijela pobjedu Choleta nad Fenerom i time malu nadu Francuzima da se mogu uplesti u borbu za prve tri pozicije. Ipak, realnija je opcija da će Cholet čvrsto držati četvrto mjestu, koje mu, uz nekoliko rezultata u prilog, može ukrasti jedino Lietuvos Rytas i tamošnja euforija potpaljena povratkom Šarunasa Jasikevičiusa u matično jato.

Nažalost, euforija se dodatno proširila nakon uvjerljive pobjede nad izabranicama Zdravka Radulovića i situacije kad je čak i Jasikevičius mogao upisati povratničke minute, iako je rekao da nije očekivao ulazak u igru, koji mu je ipak omogućen visokom prednošću Litavaca u posljednjem dijelu utakmice. Ta utakmica je ujedno i definirala Cibonin status statista u daljnjem raspletu ove skupine. A u tom raspletu se očekuju Fener, Barca i Montepaschi na prve tri pozicije, samo je pitanje tko će izboriti koje startno mjesto za nastavak natjecanja.

Eto, malo po malo, došli smo do posljednje skupine u pregledu. Lider te grupacije klubova trenutno je Olympiacos, koji je uvjerljivim slavlje u Romi (+15) potvrdio da se ste pozicije ne želi, a sve se više čini da se neće ni morati maknuti. Razlog tome je svakako i poraz Reala u Belgiji, gdje se domaći Charleroi odličnom izvedbom uspio ugurati među 22 kluba spomenuta na početku teksta, ali i u posljednji vlak za borbu oko prolaska u drugi krug.

U toj borbi vrlo važnu pobjedu odnijela je Unicaja u Njemačkoj, gdje su ponovno prekratki ostali košarkaši Brose Basketsa. Očito je da im bolje leže nešto razvikanije momčadi jer nakon slavlja nad Olympiacosom i produžetaka u Madridu, ovaj put nisu imali snage ni znanja za još jedan pothvat.

Uglavnom, nakon pet odigranih kola dosta toga se zna, ali je još mnogo više nepoznanica koje će nam rasvijetliti naredni tjedni loptanja pod euroligaškim obručima.

Igrač kola

Sammy Mejia: Bek francuskog Choleta se nakon dobrog izdanja u Draženovu domu ovog tjedna još više potrudio da poboljša svoju ovosezonsku statistiku. Ovaj igrač podrijetlom iz Dominikanske republike je Fenerbahčeu ubacio više od trećine poena svoje ekipe, točnije 29. To je učinio za 30 minuta provedenih na parketu, a uspio je prikupiti i šest skokova, jednu asistencije, te dva puta ukrasti loptu protivniku. Uz ovakav učinak mogu mu se tolerirati i četiri izgubljene lopte, vjerojatno posljedica malo rizičnije igre koja se na kraju isplatila.

Hrvat kola

Roko Ukić: Iako je imao veliku konkurenciju u Vujčiću, Planiniću i pogotovo Baraću, ovotjedna titula najkorisnijeg Hrvata u najprestižnijem europskom klupskom košarkaškom natjecanju ide članu Fenerbahčea. On je za 30 minuta igre došao do brojke od 15 poena, a uz to je zabilježio šest skokova, četiri asistencije i jednu izgubljenu loptu. Ipak, njegov dobar nastup nije turskoj momčadi bio dovoljan da dođe do pobjede u Francuskoj.

Iznenađenje kola

Za najmanje očekivanu pobjedu ovog tjedna pobrinula se momčad iz Belgije, a njeno ime je Spirou Charleroi. U dvorani Spiroudome pao je Real Madrid, a to nije prvi put da španjolski velikan pognute glave napušta ovu dvoranu. Naime, ovdje su izgubili trofej ULEB kupa 2007. godine. No, to ne umanjuje značaj pobjede belgijskog kluba koji je nakon devet sušnih godina dočekao novu euroligašku pobjedu. Nakon četiri poraza na otvaranju europske sezone malo tko je očekivao da prekid tog niza mogu očekivati baš protiv Reala, iako ni oni ove sezone ne briljiraju. Unatoč podcjenjivanju kladionica i košarkaških stručnjaka Charleroi je s uvjerljivih 67-49 nanio klubu iz Madrida drugi ovosezonski poraz u ovom natjecanju.

Izjava kola

Šarunas Jasikevičius, igrač Lietuvos Rytasa, nakon povratničkog nastupa pred domaćom publikom: "Od sveg srca zahvaljujem našim navijačima na potpori. Ovakvi trenuci su nezaboravni i oni te tjeraju da još jače radiš na treninzima."

Najbolji pojedinci Eurolige

Poeni: Igor Rakočević (Efes Pilsen) - 18,40

Skokovi: Randal Falker (Cholet) - 8,5

Asistencije: Miloš Teodosić (Olympiacos) - 5,80

Ukupni učinak: Chuck Eidson (Maccabi) - 18,60

Euroliga

1Real Madrid 277+256
2Panathinaikos 2311+152
3Monaco 2311+95
4Olympiakos 2212+134
5Barcelona 2212+120
6Fenerbahçe 2014+143
7Maccabi Tel Aviv 2014+32
8Baskonia 1816-21
9Anadolu Efes 1717+16
10Virtus Bologna 1717-73
11Partizan 1618-15
12Armani Milano 1519+4
13Žalgiris 1420-2
14Valencia 1420-106
15Bayern 1321-116
16Crvena zvezda 1123-52
17ASVEL Lyon-Villeurbanne 925-214
18Alba Berlin 529-353

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga

1Real Madrid 277+256
2Panathinaikos 2311+152
3Monaco 2311+95
4Olympiakos 2212+134
5Barcelona 2212+120
6Fenerbahçe 2014+143
7Maccabi Tel Aviv 2014+32
8Baskonia 1816-21
9Anadolu Efes 1717+16
10Virtus Bologna 1717-73
11Partizan 1618-15
12Armani Milano 1519+4
13Žalgiris 1420-2
14Valencia 1420-106
15Bayern 1321-116
16Crvena zvezda 1123-52
17ASVEL Lyon-Villeurbanne 925-214
18Alba Berlin 529-353

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!