Rukomet

Obradovao nas Štrlek

Pripremili:Ivana Strahija, Damir Žbulj, Zvonka Keliš • ponedjeljak, 31.10.2011.
Obradovao nas Štrlek
Foto: Dario Dodić

U rukometnom Kockastom kutku donosimo vam pregled tjedna iza 25 naših rukometaša, koji su u svojim klubovima mahom glavne karike na parketu.

Hrvatski rukometni reprezentativci, sadašnji i bivši, odradili su sa svojim momčadima utakmice domaćih prvenstava i Regionalne lige, pa su se sada ili priključili reprezentaciji u Slavonskom Brodu ili pak uhvatili vremena za liječenje ozljeda. Oči većine ljubitelja rukometa bile su uprte u Gorana Šprema i Gummersbach, kamo je naš rukometaš konačno dospio nakon duge stanke zbog teške ozljede. Šprem nije zabijao, ali je svakako pozitivna vijest da se vratio pravom rukometu.

Igrač vikenda

Manuel Štrlek: Iznenadio nas je i obradovao povratak Manuela Štrleka na parket u petak u dvoboju Regionalne lige. Izgleda kako je ozljeda pubične kosti sanirana, Izviđač je bio protivnik po mjeri za dobrih 20-ak minuta nastupa, čak se nakon dugo vremena upisao i u listu strijelaca. Važno je sad dozirati njegove nastupe, da ga se postepeno uvodi u ritam utakmica, kako bi ga se na optimalan način vratilo u reprezentativnu formu.

Ugodno iznenađenje

Željko Musa: Nominalno treći pivot reprezentacije stožerni je član slovenskog doprvaka Gorenja, ali i trenutno drugoplasirane momčadi slovenskog rukometnog prvenstva. Stup je njihove obrane, ali i u napadu doprinese s nekoliko pogodaka po svakom susretu. U posljednjem prvenstvenom dvoboju postigao je tri gola, iz isto toliko pokušaja.

Jakov Gojun: Zahvalno je u ekipi imati igrače poput Gojuna. Dobar posao u obrani obavlja iz tjedan u tjedan, na temelju toga postao je i Golužin standardni član reprezentacije, a da možda dobije i koju minutu više u napadu, možda bi imao prilike skupiti toliko potrebno samopouzdanje i dobiti mogućnost da pomogne ekipi još i više, kao u drugom poluvremenu utakmice s Izviđačem gdje je protivničku mrežu tresao tri puta.

Zlatko Horvat: Kapetan Zagrebaša odlično je otvorio ovu sezonu, nakon što se skoro čitave prošle oporavljao od teške ozljede koljena. Gotovo je redovito najbolji strijelac ekipe, sigurni je izvođač sedmeraca, uz visoki postotak realizacije iz igre, u posljednjem susretu Lige prvaka Barceloni je 'utrpao' deset komada. Njegov povratak puno znači CO Zagrebu, ali i reprezentaciji, jer je Ivan Čupić trenutno izvan stroja.

Forma u usponu

Marin Šego: Prvi vratar Croatia osiguranja, ali i jedan od četvorice golmana koji su pozvani za predstojeće reprezentativne akcije na prijateljskom turniru u Srbiji. U sve je boljoj vratarskoj formi, proteklog tjedna s 11 obrana pomogao je u slavlju nad Vardarom, dok je u drugom prošlotjednom susretu regionalne SEHA lige protiv Izviđača dobio zasluženi odmor te se u petak nije niti našao u zapisniku.

Kockasti kutak

U Kockastom kutku pratit ćemo aktualne reprezentativce i one koji se nalaze u širem kadru, kao i najbolje pojedince koji iz nekog razloga (oproštaj, neslaganje s izbornikom...) trenutno ne konkuriraju. Popis od 25 imena osvježavat ćemo periodično ovisno o aktualnim događanjima na parketu, pa će možda dolazak na Sportnetov popis nekome olakšati dolazak i na izbornikov...

Drago Vuković sa sedam je pogodaka predvodio Lübbecke do pobjede nad Hüttenbergom, a isto toliko golova postigao je i u prethodnom kolu Bundeslige kada je njegova momčad poražena od Flensburga.

Marino Marić: Uz nekoliko zamjerki na njegovu igru na samom otvaranju sezone Marić se popravio u posljednjim tjednima. Napadačka forma i realizacija nisu bili nikad upitni, ali za njegov pravi igrački napredak morat će još popraviti igru u obrani.

Tonči Valčić: Mučio se s lakšim povredama i bolestima početkom sezone, a polako se vraća u pravi natjecateljski ritam. Ostao je bez poziva Goluže za turnir u Srbiji, ali i prema trenutnim izdanjima za njega u ovom času među reprezentativcima nema mjesta. Svi znamo koje su njegove mogućnosti, i u napadu, ali pogotovo u obrani te će mu serija utakmica u regionalnoj ligi sigurno pomoći da se vrati u staru formu.

Na standardnoj razini

Petar Metličić: Pero svoje igračke dane provodi u Celju. Standardni je član, redovito u početnom sastavu. Proteklog vikenda njegova ekipa, koja je i vodeća momčad slovenskog prvenstva, nadvisila je aktualne prvake Cimos iz Kopra, a Metličić je, uz solidnu igru, u pobjedi sudjelovao s dva postignuta pogotka.

Igor Vori bio je dobar u devetom kolu Bundeslige, točnije u pobjedi Hamburga nad Balingenom, naime, postigao je pet pogodaka, dok je kolo prije zabio četiri gola. U Ligi prvaka, proteklog je vikenda, u teško izborenoj pobjedi nad Cimosom, postigao jedan gol te je zaradio jedno isključenje.

Blaženko Lacković zabio je, u devetom kolu Bundeslige, četiri gola u pobjedi HSV-a nad Balingenom. U osmom kolu Lacković se iskazao sa šest pogodaka u pobjedi nad Hannoverom, dok je u Ligi prvaka bio najefikasniji strijelac svoje momčadi u pobjedi nad Cimosom iz Kopra s pet golova.

Venio Losert je u osmom kolu Asobala u momčadi Ademar Leona sakupio osam obrana. Iako je kolo prije toga sakupio tek tri obrane, odličan je bio u šestom kolu s 11 obrana. Trenutno se nalazi u standardnoj formi koja podosta ovisi o minutaži koju dobiva od trenera Isidora Martineza. U osmom je kolu branio do 24. minute susreta, a u igru se ponovno vratio u 43. minuti.

Denis Špoljarić u redovima berlinskih Lisica obavlja prvenstveno obrambenu ulogu, uostalom nije svojevremeno bez razloga bio ministar obrane u reprezentaciji Hrvatske. S obzirom na njegov dobar rad u obrani ne čudi što se u posljednja dva kola u njemačkom rukometnom prvenstvu nije upisao u strijelce. Međutim, u Ligi prvaka Špoljarić je zabio jedan pogodak španjolskom Atletico de Madridu.

Denis Buntić: Prošlog je vikenda Buntić oduševio, postigavši čak devet golova za svoj Vive Targi Kielce protiv Bjerringbro-Silkeborga, dok je u nedjelju protiv Glogowa u domaćem prvenstvu postigao četiri gola u lakoj pobjedi od 37:29.

Marko Kopljar: Oko Kopljara se i dalje lome koplja. Vidljiv je napredak u njegovoj igri u odnosu na prošlu sezonu, ali još uvijek se postavlja pitanje je li Marko igrač za velike utakmice ili ne? U Švicarskoj protiv Schaffhausena bio je ključni igrač pobjede, no, dosadašnju sezonu, navijači gledaju kroz prizmu onih posljednjih 15-ak sekundi utakmice protiv aktualnih europskih prvaka Barcelone, što možda i nije realno. U regionalnoj SEHA ligi redovito je među najboljim strijelcima, ali još uvijek postotak realizacije nije na najvišem nivou, što je pokazao i u posljednjem susretu protiv Izviđača u petak, kada je zabio osam golova, ali je uputio previše nerezonskih šuteva te je nekoliko lopti bacio u bunar. Bez obzira na sav pritisak koji se stvara oko njega i njegove igre, Kopljaru će ovo biti ključna sezona gdje će morati pokazati svoje prave rukometne vrijednosti.

Damir Bičanić: Francuzi su pokazali koliko cijene našeg rukometaša, koji je sa svojih 79 pogodaka u nacionalnom prvenstvu prošle sezone bio jedna od ključnih karika uspjeha Chamberyja, kad su mu ponudili ugovor do 2015. godine. Ove sezone Bičanić je već upisao 28 golova u prvenstvu, a odigrao je svih sedam utakmica. U utakmici u Saint Raphaelu je Bičanić doprinio pobjedi svoje ekipe s tri gola, a Chambery ove sezone u Francuskoj nije poražen. Još bolje partije pruža Bičanić u Ligi prvaka, pamti se njegovih osam golova u utakmici protiv Barcelone u prvom kolu euro-natjecanja, a prošlog je vikenda švicarskom Schaffhausenu zabio sedam.

Ivan Ninčević u redovima Füchse Berlina ovoga je vikenda pretrpio minimalan poraz od Kiela u kojemu je sudjelovao s četiri pogotka. Budući da je u prošlom kolu, u remiju s Gummersbachom postigao pet, a u Ligi prvaka, u porazu od Atletico de Madrida, četiri gola čini se kako je Ninčević ulovio određeni ritam.

Mirko Alilović: U Mađarskoj je Aliloviću, po svemu sudeći, sasvim dobro, a ovog je vikenda u porazu svoje momčadi na gostovanju kod Pick Szegeda, obranio 13 šuteva od 37 upućenih na njegov gol. U prvom je dijelu susreta svojim obranama otvorio dosta prilika suigraćima u MKB Veszpremu za kontre, pa je njegova momčad i vodila.

Mate Šunjić: Nexeov vratar Šunjić odradio je dobru rolu protiv Vardara na gostovanju u osmom kolu Regionalne lige, a upisao je devet obrana. Njegovi dobri nastupi ove sezone, posebno u uvodnom remiju s Croatia osiguranjem, kad je u 30 uvodnih minuta imao 13 obrana, 'zaradili' su mu poziv na okupljanje reprezentacije u Slavonskom Brodu. Nada se minutaži u susretima Kupa četiri nacije u Srbiji.

Forma u padu

Ivano Balić: Ivano još uvijek nije onaj pravi, na kojeg smo navikli i to pogotovo kroz čitavu utakmicu. Možda je i bolje da njegova forma bude na visini početkom iduće godine, kada i reprezentaciju, ali CO Zagreb očekuju odlučujuće utakmice. Prošlog tjedna, u drugom poluvremenu susreta s Vardarom, njegova dobra igra prelomila je susret na stranu Zagrebaša, i protiv Barcelone je u nekoliko navrata, fantastičnim potezima pokazao kakav je još uvijek majstor, dok su protiv Izviđača i bez njega suigrači dobro odradili posao.

Vedran Zrnić u devetom je kolu rukometne Bundeslige slavio sa svojim Gummersbachom nad Eintracht Hildesheimom. U pobjedi je sudjelovao s tri pogotka, dok sa sedam metara nije uspio postići pogodak. Ovoga je vikenda zaradio i jedno isključenje. U prethodnom kolu Zrnić je također zabio tri gola, no u važnom remiju s momčadi Füchse Berlina obilježio ga je zarađeni crveni karton.

Domagoj Duvnjak u redovima Hamburga posljednjih nekoliko kola nije pretjerano realizatorski uspješan. Naime, Duvnjak je ovoga vikenda u pobjedi svoje momčadi nad Balingenom postigao tri pogotka te je zaradio i jedno isključenje, dok se u osmom kolu Bundeslige tek jednom upisao u strijelce. S druge strane, u Ligi prvaka je u minimalnoj pobjedi nad Cimosom zabio tri gola.

Renato Sulić: S tri je pogotka Sulić sudjelovao u porazu svoje ekipe protiv Pick Szegeda, dok je u pobjedi protiv Čehovskih Medvjeda u Ligi prvaka tjedan dana ranije postigao jedan pogodak.

Klupa, tribina, doktori

Goran Šprem tek je potpisao ugovor s Gummersbachom te se vratio u Njemačku, a već je imao prilike nastupiti u susretu s Eintracht Hildesheimom, međutim, Šprem se nije upisao u strijelce u pobjedi svoje momčadi.

Ivan Čupić tijekom priprema za novu bundesligašku sezonu na pripremnom je treningu ozlijedio desno rame te je pregled pokazao kako se radi o istegnuću ligamenata te povredi zglobne čahure zbog čega je podvrgnut operativnom zahvatu te su prognoze istaknule kako će s rukometnih terena izbivati oko četiri mjeseca.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.11.2011. u 15:58
    i mene je kopljar nervirao, pogotovo u napadu,  ali da si ga malo pratio sad u LP vidio bi da je jako napredovao. više nema straha pucati sa 9 metara niti probiti se između protivničkih igraća, te je počeo koristiti visinu!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik02.11.2011. u 11:14
    ako vi nazivate forma u usponu valčića koji je šetuckao se tijekom utakmice s barcelonom, gdje je imao mizran šut i ispadao u obrani, onda stvarno neznam kaj da velim. Valčič konstantno igra loše već zadnjih godinu dana i loš je u obrani.
    Obrisan korisnik
  • damac01.11.2011. u 03:57
    igro bi ja s 3 ljevaka na vanjskim linijama, samo ako to znači da kopljar ne igra
    damac
  • Obrisan korisnik01.11.2011. u 00:23
    nove kolumne za repke - odlična ideja
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik31.10.2011. u 21:42
    treba bičaniću davati veču minutaži i po mogučnosti igrati s tri dešnjaka na vanjskim linijama kao što igraju francuzi odlično več dugi niz godina.Nadam se zlatu u Srbiji.
    Obrisan korisnik