Ostali sportovi

Snooker u kazalištu snova

Pripremio:Bojan Meštrović • petak, 20.04.2012.
Snooker  u kazalištu snova

U godini ispunjenoj velikim sportskim natjecanjima, kraj mjeseca travnja i početak svibnja već su po tradiciji rezervirani za svjetsko prvenstvo u igri taktike, preciznosti, strpljenja i izdržljivosti. Jednom riječju – snooker. Valja se opremiti grickalicama i ostalim potrepštinama jer u sljedećih 17 dana najbolji "ubacivači kugli" na planeti će odigrati stotine frameova, promašivati nemoguće, pogađati još nevjerojatnije, a na kraju će od 32 igrača, od kojih gotovo polovica ima razloga razmišljati o naslovu, slaviti samo jedan...

Dobrodošli u Sheffield. Za neke "Grad čelika", za neke druge sinonim za najveću pozornicu na svijetu. Naravno, riječ je o snooker pozornici i legendarnom kazalištu The Crucible, gdje se od 1977. svake godine održava prvenstvo svijeta. Tako će biti i ovoga puta, od 21. travnja do 7. svibnja 32 igrača borit će se za prestižnu titulu, a da bi do iste i došli, morat će u dugotrajnim mečevima svladati petoricu protivnika.

Prva kola igraju se po principu prvi do deset frameova, u osmini finala i četvrtfinalu bit će potrebno tri pobjede više, dok se taj broj u polufinalu i finalu penje na iscrpljujućih 17, odnosno 18 osvojenih frameova. Ždrijeb održan prije nekoliko dana sugerira da će budući pobjednik više od dva tjedna morati biti na vrhuncu svoje igre, jer će bilo kakva vrsta opuštanja vrlo vjerojatno značiti i gubitak meča odnosno ispraćaj sa smotre najboljih.

Kakav je ono čudan biljar?

Ali, krenimo od početka. Na našim prostorima snooker je još uvijek prilično nepoznat sport. Radi se o igri vrlo sličnoj biljaru, ali s nekoliko bitnih razlika. Stolovi su veći (357 cm x 178 cm) u odnosu na biljarskih 254 cm x 127 cm, a kugle su manje (5,25 cm za snooker, a 5,7 cm za biljar). Na početku igre, na stolu se nalazi 15 crvenih kugli, žuta, zelena, smeđa, plava, roza te crna kugla.

Bodovanje

Crvena – 1
Žuta – 2
Zelena – 3
Smeđa – 4
Plava – 5
Roza – 6
Crna – 7

Cilj je, naravno, pobijediti u meču, odnosno prvi doći do zadanog broja osvojenih frameova. To se postiže skupljanjem bodova putem ubacivanja kugli ili nakon pogreške protivnika. Ukoliko se na stolu nalazi barem jedna crvena kugla, igrač mora prvo gađati crvenu, a zatim, u slučaju ubacivanja, prelazi na bilo koju kuglu koja nije crvene boje. Tada se ponovno vraća na crvenu i tako sve dok na stolu više nema crvenih kugli. Kada se to dogodi, pravila nalažu da se kugle ubacuju po veličini, tj. po broju bodova koje nose.

Sam termin snooker odnosi se na situaciju u kojoj igrač koji je na potezu ne može direktno vidjeti kuglu koja je na redu, odnosno put do iste mu je prepriječen nekom drugom kuglom. Ukoliko igrač ne uspije pogoditi kuglu, napravio je prekršaj i protivniku su dodijeljeni bodovi. Za svaki prekršaj dodjeljuje se četiri boda, osim ako je na redu bila plava, roza ili crna kugla. U tom slučaju protivnik dobiva onoliko bodova kolika je vrijednost kugle.

Ovo su, naravno, samo osnovna pravila koja potencijalnim novim zaljubljenicima u sport trebaju približiti igru.

Ono što snooker čini uzbudljivim je mnoštvo faktora koji mogu odlučiti pobjednika. Forma, brzina stola, temperatura u prostoriji, umor, strpljivost samo su neki od mogućih presudnih čimbenika. Tu se svakako mora uvrstiti i publika, koja se od stola nalazi na udaljenosti od samo nekoliko metara i uvelike može omesti koncentraciju igrača. Savršen primjer za to dogodio se prije dva mjeseca u četvrtfinalu Welsh Opena kada je Stephen Lee bio nadomak pobjede nad Dingom Junhuijem. Na stolu je preostalo pet laganih kugli, Lee je gađao zelenu i u trenutku kad je zamahnuo, zazvonio je mobitel, zbog čega je Englez promašio udarac i potom izgubio meč.

Iako se nekome može činiti da je svaki meč isti, takav zaključak je potpuno pogrešan. Dovoljno govori činjenica da je najkraći frame ikada trajao samo tri minute, a odigran je u sklopu meča između Tony Draga i Danny Fowlera 1988. godine. Šest godina kasnije, Cliff Thorburn i Stephen O'Connor pune 93 minute pokušavali osvojiti najduži frame u povijesti.

Pogled unatrag

Prošle godine svjedočili smo jednom od najuzbudljivijih turnira u posljednjih desetak godina. Do tada trostruki svjetski prvak John Higgins se kroz cijeli turnir provlačio neuvjerljivom igrom, a onda je u finalu "na iskustvo" pobijedio Judda Trumpa, koji je senzacionalnom igrom kroz dva tjedna zaslužio titulu nasljednika Ronnieja O'Sullivana. Higgins je u 33. frameu finala savršeno odigrao snooker kada su na stolu preostale samo dvije kugle, a nakon što je njegov protivnik promašio rozu, Škot ju je od mantinele ubacio u suprotnu srednju rupu i došao do četvrtog naslova svjetskog prvaka u karijeri.

Higgins se time popeo na četvrto mjesto po uspješnosti u modernoj eri snookera, a ispred njega su Ray Reardon i Steve Davis, svaki sa po šest naslova te nenadmašni Stephen Hendry s jednim više. Najuspješniji u povijesti je Joe Davis koji je svojih 15 titula osvojio između 1927. i 1946. godine. Za početak moderne ere uzima se 1969. godina kada je prvenstvo prvi put odigrano po knock-out pravilima.

Ždrijeb 2012.

Prvih 16 igrača svijeta direktno se plasiralo na turnir, dok su ostali morali prolaziti kroz mukotrpne kvalifikacije. Igralo se pet pretkola, u svakom od kojih su igrači za pobjedu trebali ostvariti deset frameova. U predzadnjoj kvalifikacijskoj rundi izbačene su legende sporta, Steve Davis i Jimmy White, a najveći pothvat je napravio 17-godišnji Belgijanac Luca Brecel koji je prošao izuzetno zahtjevan ždrijeb svladavši McCullocha, Pinchesa, Holta i Kinga, te je tako srušio rekord Stephena Hendryja i postao najmlađi sudionik završnice svjetskog prvenstva u povijesti.

Gornji dio ždrijeba:

Higgins – Wenbo
Bingham – Hendry
Dott – Perry
Maguire – Brecel

Murphy – Jones
Lee – Higginson
Carter – Davis
Trump – Dale

Donji dio ždrijeba:

Williams – Chuang
O'Sullivan – Ebdon
Gould – Gilbert
Robertson – Doherty

Junhui – Day
Allen – Yupeng
Stevens – Fu
Selby – Hawkins

Sportnetov odabir

Samim pogledom na ždrijeb jasno je da je nakon prvog kola teško bilo što prognozirati. Sigurno je samo da se neće ponoviti prošlogodišnje finale, jer su i Higgins i Trump smješteni u gornji dio ždrijeba. U nastavku Sportnet donosi pregled potencijalnih prvaka.

John Higgins

Država: Škotska
Nadimak: The Wizard of Wishaw
Godina rođenja: 1975.
Svjetska pozicija: 6.
Renking titule: 24
Najveći uspjeh na svjetskom prvenstvu: osvajač (1998., 2007., 2009., 2011.)

Odmah nakon osvajanja četvrte titule, Higgins je izjavio da mu je cilj dostići Hendryjev rekord i osvojiti još tri naslova. S nepunih 37 godina čini se da bi to mogla biti previsoko postavljena ambicija, no s tri titule u posljednjih pet godina, Higgins je dokazao izvrsnu konzistentnost u svojoj igri. Branitelj naslova otvara turnir protiv Kineza Wenba u subotu u 11 sati. Iako je ove sezone ostvario samo jedan značajniji rezultat (polufinale Mastersa), prvak u meč ulazi kao veliki favorit. Ždrijeb mu je naklonjen u prva dva kola, dok je kasnije nemoguće procijeniti s kime bi se mogao susresti.

Mark Selby

Država: Engleska
Nadimak: The Jester from Leicester
Godina rođenja: 1983.
Svjetska pozicija: 1.
Renking titule: 2
Najveći uspjeh na svjetskom prvenstvu: finale (2007.)

Ako govorimo o konzistentnosti, Selby je u posljednje dvije godine postao sinonim za tu riječ. Iako je u ovom periodu osvojio samo jedan turnir (Shanghai Masters), ostvario je još tri finala i četiri polufinala te se tako zasluženo probio do prvog mjesta na svjetskoj ljestvici. Osim uspjeha u snookeru, 2006. godine bio je i prvak svijeta u biljaru osmici. Prije nešto manje od mjesec dana se zbog ozljede leđa morao povući s China Opena, ali na prvenstvo bi trebao doći potpuno spreman.

Judd Trump

Država: Engleska
Nadimak: The Ace
Godina rođenja: 1989.
Svjetska pozicija: 2.
Renking titule: 2
Najveći uspjeh na svjetskom prvenstvu: finale (2011.)

Prošlogodišnja senzacija se vraća u Sheffield kao drugi igrač svijeta. Na početku sezone, prema mnogima budući svjetski prvak (prije ili kasnije), odličnom je igrom osvojio UK Championship, ali u nastavku sezone je pao u formi. Mladog Engleza očekuje vrlo težak ždrijeb te će za osvajanje titule svakako morati biti najbolji igrač na turniru. U prvom kolu ga očekuje vrlo opasni Dominic Dale. Iako velik broj susreta zvuči vrlo atraktivno, potencijalno finale protiv Robertsona, s kojim Trump ima nerazriješenih računa iz prošlosti, bilo bi zasigurno fenomenalno.

Neil Robertson

Država: Australija
Nadimak: The Thunder from Down Under
Godina rođenja: 1982.
Svjetska pozicija: 3.
Renking titule: 6
Najveći uspjeh na svjetskom prvenstvu: osvajač (2010.)

Upravo je australski čarobnjak, svjetski prvak iz 2010., imao vrlo dobru sezonu u kojoj je došao do jednog finala i dva polufinala na većim natjecanjima. Kao i Higgins, u prva dva kola ima prilično dobar ždrijeb i za očekivati je da ćemo ga u najmanju ruku gledati u četvrtfinalu. Preferira sporiju igru, što bi moglo biti vrlo frustrirajuće za njegove protivnike.

Ronnie O'Sullivan

Država: Engleska
Nadimak: The Rocket
Godina rođenja: 1975.
Svjetska pozicija: 13.
Renking titule: 23
Najveći uspjeh na svjetskom prvenstvu: osvajač (2001., 2004., 2008.)

Takvih problema mogao bi imati i O'Sullivan, koji se u prvom kolu susreće s Peterom Ebdonom. 41-godišnji ćelavac se praktički nakon dvije godine pojavio niotkuda i prije dvadesetak dana osvojio China Open, pobijedivši pritom pet igrača iz samog vrha snookera. Ebdonova usporenost mogla bi vrlo brzo dosaditi Raketi. No, da možda tome neće biti tako, prirodno najtalentiraniji igrač u povijesti sporta, O'Sullivan, dao je nagovijestiti osvajanjem German Mastersa i plasmanom u polufinale Welsh Opena u veljači. Kod Ronnieja je presudna motivacija, ako ona bude na vrhuncu, bit će i ovaj genijalni Englez. Jedini igrač koji može igrati s obje ruke na istoj razini.

Mark Williams

Država: Wales
Nadimak: Welsh Potting Machine
Godina rođenja: 1975.
Svjetska pozicija: 4.
Renking titule: 18
Najveći uspjeh na svjetskom prvenstvu: osvajač (2000., 2003.)

Dvostruki svjetski prvak nije odigrao sezonu za pamćenje, ali poznat je kao igrač kojem forma raste kako turnir ide naprijed. Postavljen je za trećeg nositelja i ima solidan ždrijeb. Prvo kolo bi trebao proći bez problema, a nakon toga bi se mogao susresti sa O'Sullivanom. Ronnie ga je porazio u posljednjih osam susreta i sigurno je da ukoliko se taj meč dogodi, Williamsu neće nedostajati motivacije.

Ding Junhui

Država: Kina
Nadimak: The Chinese Sensation
Godina rođenja: 1987.
Svjetska pozicija: 10.
Renking titule: 5
Najveći uspjeh na svjetskom prvenstvu: polufinale (2011.)

Kinez je vrlo loše ušao u sezonu, ali s vremenom je počeo dizati formu te je osvojio Welsh Open, a na domaćem terenu na China Openu došao do polufinala. Na Dinga se već godinama gleda kao potencijalnog osvajača, ali još uvijek nije uspio svoje vještine pretvoriti u konačnu pobjedu u Sheffieldu. Ima težak ždrijeb, ali moguće da je baš ovo njegova godina.

Stephen Maguire

Država: Škotska
Nadimak: Livewire
Godina rođenja: 1981.
Svjetska pozicija: 7.
Renking titule: 4
Najveći uspjeh na svjetskom prvenstvu: polufinale (2007.)

Još jedan igrač koji diže formu kako se sezona bliži kraju. Dospio je do finala na German Mastersu i China Openu i njegova igra izgleda vrlo dobro. Na putu do finala mogao bi naići na Higginsa i Trumpa, ali ukoliko ponovi igre s prije spomenutih natjecanja, Maguire će imati vrlo dobre šanse za pobjedu.

Stephen Hendry

Država: Škotska
Nadimak: The Golden Boy
Godina rođenja: 1969.
Svjetska pozicija: 23.
Renking titule: 36
Najveći uspjeh na svjetskom prvenstvu: osvajač (1990., 1992., 1993., 1994., 1995., 1996., 1999.)

Iako Stephen Hendry gotovo sasvim sigurno neće osvojiti svoju osmu titulu, najveći igrač u povijesti igre ipak mora biti spomenut na jednom ovako širokom popisu. Hendry je pobjedom protiv Kineza Delua u posljednjoj rundi kvalifikacija osigurao 27. uzastopni nastup u Sheffieldu. Da mu njegov sretni štap, s kojim je osvojio sve svoje titule, nije slomljen za vrijeme jednog avionskog leta 2003. godine, Hendry bi vrlo vjerojatno imao i veći broj osvojenih naslova. U prvom kolu se susreće sa Stuartom Binghamom, a iako je njegov protivnik postavljeni igrač, Hendry u susret ulazi kao blagi favorit.

Još malo vremena je ostalo do početka, pripremite se za spektakl...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.04.2012. u 10:47
    Frame dostojan finala.
    Obrisan korisnik
  • bubici21.04.2012. u 19:19
    Hendry 147 protiv Binghama :)
    bubici
  • terryboy21.04.2012. u 15:54
    Čestitke na članku. Ima nas koji snooker pratimo od vremena kada su Hendry i Ronni radili po 147 u frejmu, ali vremena su se promjenila, dolaze mladi lavovi. Trump i posebno u zadnje vrijeme u odlicnoj formi Allen. Naravno jos je uvik najveci gust gledati Ronnia kad igra
    terryboy
  • signum_temporis21.04.2012. u 15:26
    Odličan članak o odličnom sportu, kojeg bi trebalo više popularizirati i kod nas, osobito kod mladih. Za snooker sam prvi put čuo prije neke 3-4 godine, kada sam ga prvi put vidio na Eurosportu. Osvojio me na prvu. To nije puko ubacivanje kuglice u rupu, već je potrebno mnogo razmišljanja, taktike... [više na forumu]
    signum_temporis
  • bubici21.04.2012. u 08:18
    Bug.
    bubici