Nogomet

Realova desetka spremna odvesti Nijemce na tron

Piše:Damir Žbulj • nedjelja, 03.06.2012.
Realova desetka spremna odvesti Nijemce na tron
Foto: Davor Sajko

Njemačka nogometna reprezentacija dolazi na Euro u Ukrajinu i Poljsku kao jedan od glavnih favorita natjecanja. Možda kao rijetko kada u povijesti na neko natjecanje Elf dolazi s tako izjednačenom i tako kvalitetnom skupinom igrača, no, kao jedna od glavnih karika koja bi ih trebala odvesti do samog europskog trona ističe se 23-godišnji Mesut Özil, desetka madridskog Reala, već proglašen legitimnim nasljednikom Zidanea u kraljevskom klubu...

Mesut Özil

Aktualni klub: Real Madrid
Dosadašnji klubovi: Schalke, Werder
Broj nastupa za reprezentaciju: 31
Broj golova za reprezentaciju: 8
Najveći uspjeh s reprezentacijom: Europski prvak U-21

Odlaskom dugogodišnjeg kapetana, vođe na terenu, vjerojatno i jedine istinske zvijezde njemačkog nogometa kroz posljednjih desetak godina, Michaela Ballacka iz nogometne reprezentacije, na pomalo gorak način, otpisom sadašnjeg izbornika Joachima Löwa, otvorilo se mjesto koje će zauzeti jedan od mladih lavova nove generacije njemačkih nogometaša.

Iako su godinama, kao i reprezentativnim iskustvom pa čak i kapetanskom trakom, po statusu u reprezentaciji ispred njega i polivalentni bek Philipp Lahm, ali neumorna radilica i nepoderivi njemački motor u sredini terena Bastian Schweinsteiger, Özil se svojim igrama, kroz posljednje dvije godine prometnuo u glavnu pokretačku snagu nove njemačke nogometne reprezentacije.

Nije mu Mourinho bez vraga dodijelio desetku madridskog Reala: "Özil svojom vizijom nogometa na travnjaku nevjerojatno olakšava posao i meni, ali i svojim suigračima. Donositi važne odluke na terenu u djeliću sekunde najteža je stvar u nogometu, a on to radi s lakoćom, tako jednostavno."

Rođen u Gelsenkirchenu 15. listopada, prije 23 godine, kao imigrantsko dijete. Njegovo tursko porijeklo valjda još jedino u Hrvatskoj tema koja se spominje uz njegovo ime i njemačku nogometnu reprezentaciju. Od roditelja rođenih u Turskoj, no, odraslih u Njemačkoj, odgojen je kao Nijemac, svjestan svojih korijena. "Moj otac od malih nogu je ovdje, odrastao je u Njemačkoj. Turska će uvijek biti posebna zemlja za mene, ali nisam imao dvojbi oko moje odluke za koju reprezentaciju ću nastupati, ali baš nikada," iako je bio siguran kako ga u njemačkom dresu očekuje stalno dokazivanje te kako će put do pozicije jednog glavnih igrača jedne od najsnažnijih svjetskih reprezentacija biti izuzetno težak.

Njegova reprezentativna karijera krenula mu je tik prije 18. rođendana, 2006. godine, kada je obukao njemački U-19 dres, dok je tri godine kasnije predvodio mladi Elf na putu do europskog U-21 naslova. U finalnom ogledu demolirali su vječite rivale Engleze 4:0, a igračem finalne utakmice, uz asistenciju i pogodak, proglašen je naravno - Mesut Özil. Manuel Neuer, Sami Khedira, Benedikt Höwedes, Marko Marin, Jerome Boateng, Mats Hummels, Dennis Aogo, Marcel Schmelzer... svi su oni bili dio njemačke švedske zlatne generacije, a danas su sastavni dio A reprezentacije koja s pravom cilja na ponavljanje uspjeha, no ove godine među seniorskom konkurencijom 'velikih dečki'.

Odrastao u Gelsenkirchenu, u četvrti Bismarck, koja je poznata po velikoj useljeničkoj populaciji, kroz nogomet je lakše stjecao prijatelje, ali kroz nogomet je rušio granice predrasuda o samo još jednom turskom imigrantskom djetetu u Njemačkoj. Karijera mu je od samih početaka krenula strelovitim uzletom. Dijete Schalkea, gdje je već u ranoj mladosti okusio nastupe u Ligi prvaka, nogometna Njemačka, ali i Europa upoznala je dobro u zelenom dresu Werdera, s kojim je stigao do finala Europske lige, ali i naslova u njemačkom DFB Kupu. No, tek su mu majstorije i odlične izvedbe na Svjetskom prvenstvu 2010. godine osigurale transfer u Real, na izričitu želju i zapovijed Mourinha. Trebao je u početku biti zamjena Kaki, stasati uz velikog brazilskog veznjaka, upijati iskustvo, ali što zbog njegovih ozljeda, a što zbog fantastičnih partija Özila, Kaka je taj koji trenutno u Realu većinu utakmica promatra s klupe.

"Moja tehnika i osjećaj za loptu turski dio mojih kvaliteta, dok su požrtvovnost, disciplina i pobjednički stav te kako uvijek treba dati sve od sebe moje njemačke osobine," jednom prilikom je na fantastičan način Özil opisao svoj nogometni talenat.

Dvije godine kasnije, u fantastičnom duetu s Cristianom Ronaldom, gdje jedan asistira suigračima, a drugi trpa i zabija, vratili su naslov u Madrid, nakon četiri godine suše, prekinuvši dominaciju Barce, uz posebno dojmljiv travanjski nastup u El Clasicu i odlučujuće fantastično dodavanje za pobjedu. "Mesut me čini boljim. Ako igraš s odličnim igračima i tvoja igra postaje bolja. Özil je fantastičan, savršeno 'čita' igru i zna kada treba dodati, a kada krenuti u dribling. Odlično surađujemo, a on još uvijek napreduje. baš volim igrati s njim, fantastičan je," nahvalila ga je poslovično egocentrična glavna udarna igla madridskog Reala.

Njemačka nogometna reprezentacija oduvijek je smatrana dobro podmazanom i uhodanom mašinom, koja bez previše kreativnosti, ali s izuzetnom fizičkom moći i dominacijom, ali i već poslovičnom upornošću, kao i pobjedničkim mentalitetom dolazi do uspjeha. No, upravo je Mesut Özil pronađena karika koja nedostaje. Kreativac, igrač s idejom, koji može jednim nogometnim potezom, jednom majstorijom riješiti susret. On je igrač koji ovoj novoj, mladoj, ali i uspjeha gladnoj reprezentaciji daje jednu sasvim novu igraču dimenziju. Jer, iako ima 'samo' 23 godine, iskustva igranja na velikoj sceni mu ne nedostaje te je već na proteklom Svjetskom prvenstvu u sjenu bacio mnoge razvikane kolege iz suparničkih reprezentacija.

Özil je nevjerojatno pokretljiv, ali kreativan i inteligentan igrač. Službeno desetka, koja bi trebala igrati povučeno iza napadača, međutim, njegov slobodan radijus kretanja, neprestana izmjena pozicija, mogućnost utjecaja na igru između linija protivničkih momčadi, a pogotovo izvlačenjem na krilnu poziciju, iznimne su njegove prednosti. Naravno, uz brzinu, bez koje nema kvalitetne igre u današnjem modernom nogometu, odličan je i u kontroli lopte, a što je posebno važno, osim 'lucidnih' dodavanja suigračima i sam je redovito opasan po protivnička vrata te ima i izniman udarac iz daljine.

Prije dvije godine bio je 'samo' mlada nada, danas je Özil lider njemačke nogometne reprezentacije kroz savršeno odrađene kvalifikacije za Euro, ali i dirigent fenomenalno odrađene sezone Kraljevskog klub. Nakon dvoboja kod Athletica u Bilbau, gdje je Mourinhov Real pobjedom napokon prekinuo trogodišnju dominaciju Barcelone u Primeri i tako osigurao 32. naslov španjolskog prvaka. Özil je u šampionsku sezonu ugradio svoja dva pogotka, ali je sa 17 asistencija prvi dodavač svoje momčadi, no, što je važnije na vodećem je mjestu čitave Primere, ispred Messija, ali i suigrača Cristiana Ronalda i Di Marije.

U posljednjem kvalifikacijskom ciklusu za odlazak na Euro ovaj 182 centimetra visoki veznjak diktirao je tempo igre njemačke nogometne reprezentacije. U devet nastupa, uz 788 minuta provedenih na terenu u pet se navrata upisao u listu strijelaca, zabio je čak i svojoj Turskoj, ali ponovno se istaknuo asistencijama za suigrače. Prikupio ih je sedam, čime si je osigurao titulu najboljeg dodavača kvalifikacija.

Prije četiri godine u velikom europskom finalu u Beču njemačkoj nogometnoj reprezentaciji nedostajao je igrač poput Özila kako bi se tada suprotstavila Španjolcima. "Bili smo jako blizu na posljednjim natjecanjima pa se nadamo kako ćemo do kraja otići ove godine. Naš cilj je osvojiti naslov i uvjereni smo kako to možemo i ostvariti," tipično njemački samouvjeren je u svoje, ali i kvalitete njegove nacionalne nogometne reprezentacije Mesut Özil, čime je svjesno svoju reprezentaciju postavio u ulogu favorita. Njegov doprinos na putu do tog cilja bit će ključan.

EP 2012. - Skupina B

1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2012. - Skupina B

1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Vugi703.06.2012. u 23:04
    Mislim da je malo reć samo dobar. Sa 23 godine je glavni playmaker jednog Reala u kojemu igraju igrači svjetske klase. Uspio je svojim igrama izbaciti Kaku iz početnog sastava, a u 2 sezone u Realu je zabilježio više asistencija nego Xavi i Iniesta zajedno. To nije slučajno i nije mala... [više na forumu]
    Vugi7
  • Obrisan korisnik03.06.2012. u 21:56
    Dobar, ali nije svjetska klasa ko Rakitić. Čitao sam malo Xavijeve izjave, pa ja malo u njegovu stilu :D
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.06.2012. u 19:23
    ruzan jest...ali koliko para moze rijesiti trebu koju hoce :D sto nebi bas rekao u tvom i mom slucaju makar bili ljepsi od njega haha
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.06.2012. u 16:49
    kako je ružan
    Obrisan korisnik
  • Ronaldo903.06.2012. u 16:34
    najbolji Njemački igrač ustvari Turčin, a najbolji naš Brazilac, a našlo bi se i još nekoliko primjera
    Ronaldo9