Nogomet

Wunderkind Götze kao adut iz rukava

Piše:Damir Žbulj • četvrtak, 24.05.2012.
Wunderkind Götze kao adut iz rukava
Foto: EPA

Njemačka nogometna reprezentacija na ovogodišnje Europsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini dolazi kao veliki favorit, no samo laganim pogledom na ekipu koju je izabrao Joachim Löw, kao glavna poveznica čitave momčadi ističe se njihova mladost...

Mario Götze

Aktualni klub: Borussia Dortmund
Dosadašnji klubovi: Borussia Dortmund
Broj nastupa za reprezentaciju: 12
Broj golova za reprezentaciju: 2
Najveći uspjeh s reprezentacijom: -|-

Od 27 igrača s prvotnog popisa, samo devet ih je starije od 25 godina, od čega su dva vratara, dva braniča, dva vezna igrača te sva tri napadača. No, daleko od toga da njegovim izabranicima nedostaje reprezentativnog iskustva. Većina igrača koji će činiti okosnicu reprezentacije na Euru zajedno je prošla kroz mlađe dobne kategorije, dominantno osvojila europsku U-21 titulu prije tri godine, izuzetno rano se priključila seniorima te je sada spremno za vrh kontinentalnog, ali vjerojatno i svjetskog nogometa kroz narednih nekoliko godina.

U tu priču o sustavno pomlađivanju njemačke nogometne reprezentacije, uvođenju mladih talenata među veliko seniorsko društvo savršeno se uklapa jedan od najatraktivnijih mladih igrača današnjice, jedan od nositelja igre dortmundske Borussije kroz posljednje dvije godine, kojeg je jedino ozljeda koja ga je okupirala posljednjih mjeseci zaustavila da i ove sezone ne bude jedna od glavnih tema naslovnica pred nadolazeći Euro. Iako trenutno nije najmlađi kandidat na širem izbornikovu popisu, samo 18-godišnji Schalkeov Draxler ima manje godina na leđima, ali još nije niti debitirao za nacionalnu selekciju i vrlo vjerojatno se može dogoditi da niti ne vidi niti Poljsku, a još manje Ukrajinu, njemački wunderkind ili njemački Messi kako ga vole nazivati, spreman je da preuzme jednu od glavnih reprezentativnih uloga.

Najavio je i to i njemački izbornik koji i od njega i od njegova budućeg suigrača u Dortmundu Marca Reusa očekuje veliki doprinos. "On je s nama oko godine dana, a igra kao da je oduvijek dio reprezentacije, dok Reus nije često igrao za reprezentacije, ali za mene je on jedan od dobitnika ove bundesligaške sezone. Njih dvojicu na Europskom prvenstvu čekaju značajnije uloge od onih odličnih pričuva s klupe", najavio je Löw. Ovogodišnja ozljeda stvar je prošlosti, trener Klopp polako ga je u završnici sezone vraćao u sastav, dozirao minutažu te bi za Euro trebao biti u potpunosti spreman, ali i željan igre, kao i dokazivanja na velikoj sceni.

Pretpostavljamo kako svi znate o kome je riječ. Mario Götze predodređen je za velike stvari, kako i na klupskom, tako i na reprezentativnom planu. Sigurno je jedan od najperspektivnijih svjetskih mladih nogometaša. Trenutno 19-godišnjak, koji će 3. lipnja napuniti okruglih 20, bit će i dalje jedan od najmlađih sudionika završnog natjecanja. Problemi s ozljedom ove sezone sigurno su ga udaljili od prave forme, ali poznavajući njemačku organiziranost sustavnost i pedantnost, vjerojatno ništa nisu prepustili slučaju. Pametnim i umjerenim povratkom u klupskoj završnici sezone u Dortmundu, polagano se vraćao u natjecateljski ritam te bi vrhunac njegove sezone mogao biti baš na Euru. što bi mogla biti velika njegova prednost, kao i dodatan adut njemačke nogometne reprezentacije.

Nedavno je ovaj veliki talenat produljio vjernost dortmundskoj Borussiji do 2016. godine, s kojom je osvojio dva uzastopna naslova prvaka. Naravno, zbog ozljede kuka, koja ga je s travnjaka udaljila kroz početnih nekoliko ovogodišnjih mjeseci, njegov ovosezonski doprinos od šest golova i pet asistencija sigurno nije bio toliko značajan za titulu, no, u naslovu prvaka 2011. godine, uz Sahina, bio je najznačajniji igrač dortmundskog sastava sa šest golova i čak 15 asistencija suigračima.

Mario Götze produkt je Borussijine nogometne škole u koju je stigao kada je imao samo osam godina starosti. U prvoj ekipi debitirao je sa 17 godina, u studenom 2009. protiv Mainza, da bi ga ubrzo trener Klopp, koji je prepoznao veliki talenat ovog ofenzivnog veznog igrača, i službeno priključio seniorskom sastavu.

Uz njegovu nevjerojatnu brzinu, dinamiku i kontrolu lopte, glavni aduti su mu i odlično tehničko umijeće, ali i njegova kreativnost te sposobnost pronalaska fantastičnih i inteligentnih rješenja na terenu i asistiranje svojim suigračima. Iako, naravno da se 176 centimetara visoki Götze još ne može uspoređivati s argentinskim čarobnjakom Messijem, ima nešto u ovom momku iz Memmingena, u njegovu stilu igre i kretnjama na travnjaku, čime ga se može povezati s Barceloninom zvijezdom.

Njegova reprezentativna seniorska karijera započela je u studenome 2010. godine u prijateljskoj utakmici protiv Švedske, kada je kao zamjena ušao u završnici dvoboja, čime je uz Schürrlea postao prvi igrač koji je zaigrao za nogometnu reprezentaciju, a da je rođen nakon ujedinjenja Njemačke. Svoj doprinos mlađim kategorijama dao je za U-17 reprezentaciju, dok je za U-21 selekciju odigrao samo dvije utakmice, dobivši odmah priliku među Löwovim velikim dečkima.

Ukupno je za A-reprezentaciju odigrao 12 susreta, što prijateljskih, što u kvalifikacijama, zabio je dva pogotka. Austriji u kvalifikacijskoj uvjerljivoj pobjedi 6:2 u studenom prošle godine, a svoj prvijenac upisao je prošlog kolovoza, i to u kakvoj utakmici? U velikoj njemačkoj 3:2 pobjedi nad Brazilom, čime je postao jedan od najmlađih strijelaca u povijesti njemačke nogometne reprezentacije. Sretan sam što imam kadar s toliko mogućnosti, a Mario Götze ima izvanredan osjećaj za prostor. Uvijek pronađe rješenje. To su male stvari koje ga čine iznimno jakim", bile su izbornikove riječi nakon slavlja nad Brazilom, čime je još jedom potvrdio kako od Götzea očekuje velike stvari.

Kada bivši njemački nogometni reprezentativac, ali i legendarni igrač dortmundske Borussije Matthias Sammer biranim riječima govori o ovom igraču, stavljajući naglasak na njegovu kreativnost, tehničku potkovanost, ali i brzinu, to sigurno ima težinu. "On je najveći talenat kojeg je njemački nogomet imao, ikada," naglasio je Sammer. Kada se talenat spoji s životnim motom mladog Götzea kako Uvijek treba učiniti više od drugih, koji krasi njegovu internetsku stranicu, može se slobodno zaključiti kako će ovaj mladić sigurno obilježiti njemački, europski, ali svjetski nogomet u narednim godinama.

EP 2012. - Skupina B

1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2012. - Skupina B

1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.05.2012. u 18:45
    dario-- dosadan si vise s ovim ispravcima i svrsavanjem na njemacke talente...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.05.2012. u 17:31
    Jedna velika gređška Schurrle i Gotze nisu debitirali u 11mj. 2011 ili da budem precizan da svi razumiju na čistom Hrvatskom u Novembru 2011 :)!!Nego u istom mjesecu 2010 su debitirali,kad je može se reći B Njemačka odigrala 0:0 sa Šveđanima!!
    Obrisan korisnik
  • ElKun1024.05.2012. u 15:10
    Odlična ideja za seriju članaka o mladim nadama EURA.
    ElKun10
  • Obrisan korisnik24.05.2012. u 14:33
    jos samo dvije godine pa pocinje financijski fair-play...tada ce njemacka liga, njemacki nogomet i njihova filozofija pocet osvajat sve po vrsti..
    Obrisan korisnik
  • danchy24.05.2012. u 14:26
    ovaj dečko je budućnost nogometa
    danchy