Nogomet

Van Bastenov nasljednik u životnoj formi

Piše:Josip Piršljin • nedjelja, 27.05.2012.
Van Bastenov nasljednik u životnoj formi
Foto: EPA

Prošlo je 24 godine otkad je Nizozemska posljednji, ali i jedini put podigla trofej najbolje momčadi europskog kontinenta. Do tog povijesnog uspjeha narančaste je predvodio legendarni Marco van Basten koji je s pet pogodaka bio najbolji strijelac turnira premda je sezonu uoči Eura uglavnom provodio kod liječnika. Od Robina van Persieja, kojeg se označilo njegovim nasljednikom, očekuju se slična dostignuća, no on u Ukrajinu i Poljsku odlazi kao najbolji strijelac najjače europske lige.

Robin van Persie

Aktualni klub: Arsenal
Dosadašnji klubovi: Feyenoord
Broj nastupa za reprezentaciju: 62
Broj golova za reprezentaciju: 25
Najveći uspjeh s reprezentacijom: finale Svjetskog prvenstva 2010.

Kada je Robin van Persie u ljeto 2004. godine došao u Arsenal iz Feyenoorda, klub s Highburyja je upravo postao prvakom Engleske bez ijednog poraza u čitavoj sezoni. Thierry Henry je zabijao kao od šale, no Arsene Wenger je ipak tražio nova rješenja u napadačkoj liniji pošto se i karijeri Dennisa Bergkampa bližio kraj.

U Engleskoj je malo tko tada znao za Van Persieja. U profesionalnoj karijeri odigrao je samo tri sezone u Feyenoordu prije nego što je preselio u London, a posljednju polusezonu uglavnom je proveo na klupi zbog neslaganja s klupskom upravom koja ga je htjela dugoročno vezati ugovorom.

Unatoč tome što je znao da ima problema s disciplinom, Wenger ga je ipak doveo u svoje redove. U tom je trenutku Van Persie igrao na poziciji lijevog krila, a francuski stručnjak je procijenio kako mu puno više od koristi može biti ako ga transformira u klasičnog napadača. Rezultati su se kasnije pokazali impresivnima.

Nizozemac je postao pravi "stroj za golove", a ubrzo je osigurao mjesto i u nacionalnoj vrsti. Van Persie je danas primjer pravog, modernog napadača koji jednim svojim potezom može odlučiti utakmicu, a to je više puta viđeno kada je bio presudni faktor u pobjedama Arsenala. U sportskom je smislu (vjerojatno i u pravom) drzak i ne boji se probati ono što se naizgled čini nemogućim.

Arsene Wenger: "Van Persie je vrlo inteligentan i talentiran, ali prije svega on pokazuje nevjerojatnu strast igrajući nogomet. U početku sam mu postavio Dennisa Bergkampa kao uzor i on se potpuno uživio u tu ulogu. Postao je poput njega jako dobar u asistencijama, čak i postiže više golova. Jako ga je respektirao i pozorno je slušao njegove savjete."

Krase ga odlične tehničke mogućnosti i često ga je užitak gledati s loptom. Njegovi su golovi plod vrlo dobre fizičke pripremljenosti i taktičkih sposobnosti. Na terenu ima viziju kako "otključati" protivničku obranu i vrlo ga je teško čuvati jer je nepredvidljiv.

Uz sve te vrline, teško mu je pronaći pokoju manu, no niti on nije savršen. Imao je dosta problema s ozljedama u dosadašnjem dijelu karijere, a zbog jedne nije mogao trčati travnjacima čak pet mjeseci. Van Persie se uspješno oporavio, no sputava ga činjenica kako vrlo lako može obnoviti ozljedu koja bi ga odmaknula od nogometa, a to mu izuzetno teško pada.

Engleski mediji su mu često predbacivali da previše komplicira u igri čak i kad se pojedina situacija može riješiti na vrlo jednostavan način, a bio je prozivan i zbog sebičnosti. Wengeru su dolazile upute da mora s njim poraditi na igri glavom, a posebno na disciplini budući da je svima vrlo dobro poznat njegov temperament.

Usprkos tome, Van Persie će biti od velikog značaja za Nizozemsku na Europskom prvenstvu. Njegovi će golovi biti prijeko potrebni Oranjeu kako bi prošli vrlo tešku grupu u kojoj su Njemačka, Portugal i Danska. On nije jedan od onih igrača koji pružaju sjajne predstave u klubu, dok su u reprezentaciji ispod svih očekivanja.

Osim u Arsenalu, Van Persie redovito zabija i za sastav Berta van Marwijka, a u dosadašnjih 62 nastupa postigao je 25 pogodaka. U kvalifikacijama za Euro protivničke mreže je tresao šest puta i pokazao je kako odlično surađuje s reprezentativnim kolegama.

Yossi Benayoun: Imao sam sreće da sam mogao igrati s nekim od najvećih napadača, a Van Persie je trenutno jedan od najboljih na svijetu. Kad igraš s njim znaš da mu moraš davati prave lopte i on će zabiti, to radi cijelu sezonu. Mislim kako je iznad svih igrača u Premiershipu. Puno zabija, puno asistira i definitivno je glavni igrač Arsenala."

Očekuje se da će Nizozemska igrati sustavom 4-3-3, a u toj formaciji Van Persieja će se vjerojatno koristiti u prednjoj liniji na lijevoj strani. Napad je najjače "oružje" narančastih, a igrač Arsenala će suradnjom s Klaas-Jan Huntelaarom i Dirkom Kuytom pokušati barem ponoviti uspjeh s prošlog Svjetskog prvenstva kad im je naslov izmaknuo u produžecima finala.

Nizozemska javnost puno očekuje od Van Persieja koji je upravo odigrao sezonu života u Arsenalu. Nastupio je u svakoj utakmici svog kluba u Premiershipu ove sezone, a pritom je zabio impresivnih 30 pogodaka čime drži prvo mjesto na listi najboljih strijelaca lige. Ima i dva hat-tricka, od toga jedan Chelseaju, a postigao je i pet golova u Ligi prvaka.

Njegov je doprinos Arsenalu nemjerljiv, što pogocima, što asistencijama kojih je u sezoni skupio 13. On je jedan od najvećih razloga zbog kojih je londonski klub unatoč prosječnoj sezoni zadržao treće mjesto u prvenstvu i zato se od njega puno očekuje na Euru. Pritisak je ogroman, skupina u kojoj je Nizozemska je možda i najjača, no sve to trebalo bi još više motivirati Van Persieja na dojmljiv nastup pred očima cijele Europe.

EP 2012. - Skupina B

1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2012. - Skupina B

1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik27.05.2012. u 23:06
    najbolji napadac ove godine sigurno
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.05.2012. u 20:22
    Još dugo će se čekati da se pojavi napadač koji s Van Bastenom može stati u istu rečenicu. Dvije utakmice u karijeri je izgubio a da je u njima postigao gol.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.05.2012. u 17:19
    Kakva je to strašna njihova grupa-NJemačka Nizozemska Portugal i Danska alaj če tu biti klanja- iz te grupe čak svaka reprezentacija može biti i konačni pobjednik turnira
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.05.2012. u 17:12
    sjajan napadač-spada u najuži krug svjetskih napadača
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik27.05.2012. u 14:51
    He scores when he wants,,,RVP
    Obrisan korisnik