Nogomet

Van Marwijkov "dragulj" za budućnost

Piše:Josip Piršljin • nedjelja, 03.06.2012.
Van Marwijkov "dragulj" za budućnost
Foto: EPA

Iako u napadačkoj liniji ima i više nego dosta kvalitetnih igrača, izbornik Nizozemske Bert van Marwijk nije mogao s popisa za Euro izostaviti Luuka de Jonga, 21-godišnjaka koji nemilosrdno puni protivničke mreže igrajući za Twente. Na njega se računa kao na predvodnika budućih generacija, no "dragulj" u svlačionici Oranja mogao bi zasjati već u Ukrajini i Poljskoj.

Luuk de Jong

Aktualni klub: Twente
Dosadašnji klubovi: De Graafschap
Broj nastupa za reprezentaciju: 7
Broj golova za reprezentaciju: 1
Najveći uspjeh s reprezentacijom: plasman na Euro 2012.

S obzirom da su mu i roditelji bili profesionalni sportaši, za očekivati je bilo i od Luuka de Jonga da će krenuti u tom smjeru. Izabrao je nogomet, najpopularniji sport u Nizozemskoj, te se već nakon nekoliko godina moglo vidjeti kako nije pogriješio. Uz Luuka, trenirao je i njegov dvije godine stariji brat Siem de Jong koji također trenutno igra nogomet na visokoj razini, no u Ajaxu.

Velika prekretnica dogodila se kada su obojica nastupala u omladinskom pogonu De Graafschapa, a skauti Ajaxa već su pratili svaki njihov korak. Nakon dužeg razmatranja klub iz glavnog grada je odlučio u svoje redove dovesti samo Siema, dok je Luuk morao ostati u Doetinchemu i nadati se kako će dobiti novu priliku pokazati svima da i on zaslužuje veću pažnju.

To se dogodilo u ljeto 2009. godine kada ga je za cifru od pola milijuna eura kupio Twente iz Enschedea. De Jong je polako počeo dobivati sve veću minutažu u klubu koji je te sezone postao prvakom Nizozemske. U 12 nastupa postigao je dva pogotka, no tu brojku je već u sljedećoj sezoni povećao na 12 i pomogao svom klubu da se domogne drugog mjesta i Lige prvaka.

Sezona definitivne afirmacije u standardnog igrača i efikasnog golgetera upravo je završila. De Jong je propustio samo jednu utakmicu svog kluba u Eredivisiji i "zacementirao" mjesto u početnoj postavi, no to povjerenje trenera Stevea McClarena nije zadobio bez zasluga.

21-godišnjak je u 33 utakmice zabio impresivnih 25 golova i prvi je strijelac svog kluba, te drugi najbolji u ligi ove sezone. To sve nije moglo proći nezapaženo kod nizozemskog izbornika Berta van Marwijka koji ga je u svoju momčad odlučio uvrstiti već u kvalifikacijama za Euro, a ovaj mu se odužio pogotkom u utakmici protiv Finske kojom je Oranje osigurao plasman u Ukrajinu i Poljsku.

De Jong je primjer modernog napadača koji se može prilagoditi raznim formacijama, no zasad igra odlično u sustavu 4-3-3 kojeg preferira i Twente i nizozemska reprezentacija. Najviše mu odgovara kada igra na poziciji centralnog napadača, no jednako je efikasan i kad ga se stavi na desnu stranu u prednjoj liniji.

Steve McClaren: "De Jong je visok, jak, odličan u zračnim dvobojima i postiže golove nevjerojatnom lakoćom. On je tip "engleskog napadača" i ukoliko izabere Premiership vrlo će se brzo prilagoditi."

Sa svojih gotovo 190 centimetara visine ima vrlo dobre predispozicije za igru glavom u zračnim dvobojima i u prilikama za pogodak. Veoma je brz i sposoban je pobjeći svakoj obrani, a neugodan je za čuvanje i publiku često zna oduševiti lijepim driblinzima. Ima razoran, ali i precizan udarac, no trebao bi još malo poraditi na fizičkoj spremi i dodavanjima.

Procjenjuje se kako De Jong neće još dugo ostati u nizozemskoj ligi koju je, prema nekima, već prerastao. U medijima se sve više priča kako su za njegove usluge ozbiljno zainteresirani engleski klubovi, od kojih se ističu Liverpool i Newcastle. Cijena mu se na nogometnom tržištu kreće oko osam milijuna eura, no prema nekim navodima čelnici Redsa spremni su ponuditi i do 11 milijuna.

Za razliku od brata Siema, Luuk će otputovati u Harkiv gdje će Nizozemska odigrati sve tri utakmice u svojoj skupini na Europskom prvenstvu. Za očekivati je kako će ga Van Marwijk koristiti kao jokera s klupe pošto su u prvom planu napadači poput Van Persieja, Huntelaara i Kuyta.

Nesumnjivo je da će mlada nada nizozemskog nogometa dobiti svoju priliku predstaviti se Europi i možda na taj način povećati cijenu za prijelazni rok. U posljednja tri prijateljska susreta koje je Nizozemska odigrala Van Marwijk mu je davao dvadesetak minuta po utakmici i polako ga priprema za veće stvari. Ovo će mu biti tek prvo Europsko prvenstvo, a ukoliko održi sadašnju formu mogao bi postati predvodnikom nove generacije Oranja koja će "žariti i paliti" u Francuskoj 2016.

EP 2012. - Skupina B

1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2012. - Skupina B

1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik03.06.2012. u 22:24
    Mislim da je stvarno pravi dragulj nizozenske Kevin Strootman, a ne De Jong, al nije loš ni on :) Ovaj Strootman je kao nasljednik Van Bommela.
    Obrisan korisnik