Nogomet

Novi dragulj iz Ajaxove škole i najveća danska nada

Marko Domljanović • nedjelja, 01.04.2012.
Novi dragulj iz Ajaxove škole i najveća danska nada
Foto: Kristijan Komarica

Veljača je godine Gospodnje 1992. Krvavi rat na području bivše Jugoslavije već se u potpunosti rasplamsao, a nogometna reprezentacija bivše države izbačena je s nadolazećeg Europskog prvenstva. Nekih 1600 kilometara dalje, u danskom gradiću zvanom Middelfart na svijet je točno 14. veljače došao mali Christian Dannemann Eriksen.

Christian Dannemann Eriksen

Aktualni klub: Ajax
Dosadašnji klubovi: Middelfart, Odense
Broj nastupa za reprezentaciju: 21
Broj golova za reprezentaciju: 2
Najveći uspjeh s reprezentacijom: plasman na SP u Južnu Afriku

Ta je godina, dakle, od iznimne važnosti za danski nogomet. Četiri mjeseca nakon dječakovog rođenja, Danci su senzacionalno u Göteborgu podigli pehar namijenjen europskom nogometnom prvaku nakon što su u polufinalu izbacili Van Bastenovu Nizozemsku, a zatim u finalu svladali i Nijemce. Sve je to omogućio već spomenuti rat jer je Danska u kvalifikacijama za to prvenstvo završila iza Jugoslavije, a Schmeichel i društvo već su kupili najbolje televizore i postavili ih u dnevne boravke.

Možda je i taj uspjeh danske reprezentacije potakao malog Christiana da počne demonstrirati svoj talent i ljubav za nogometom jer je dječak trčao za loptom prije nego li je ovladao materinjim jezikom i već prije trećeg rođendana roditelji ga upisuju u lokalni klub. Njegove vještine nastavile su se razvijati i 2005. prelazi u Odense s kojim iste godine igra polufinale danskog prvenstva u mlađim kategorijama i osvaja nagradu za tehnički najpotkovanijeg igrača na turniru. Iduće godine Odense odnosi naslov, a jedini strijelac u finalnoj utakmici bio je upravo Eriksen.

Naravno, tako nadareni mladić nije mogao promaknuti skautima europskih velikana pa je Eriksen uskoro završio na probama u Milanu, Chelseaju i Barceloni koji su bili prvi u redu zainteresiranih za usluge mladog Danca. Međutim, Eriksen tada vuče potez koji je mnogim ovdašnjim menadžerima i roditeljima potpuno nezamisliv i odbacuje silne milijune i najjače lige svijeta zbog - napredovanja. Njegova nova destinacija bio je amsterdamski Ajax, a koliko su mladić i njegova okolina imali zdravo razmišljanje svjedoči i ova izjava koju je po dolasku dao nizozemskim medijima: "Znao sam da moj prvi korak ne smije biti prevelik, a igranje u Nizozemskoj će biti izvrsno za moj razvoj. U Ajax sam došao učiti."

Odšteta Odenseu iznosila je okruglih milijun eura, a nakon nešto više od godine dana, u siječnju 2010., Eriksen je dobio priliku i u prvoj momčadi. Prvi pogodak u dresu Ajaxa stigao je dva mjeseca kasnije, a u travnju je stigao i prvi trofej - nizozemski kup. Nagrada za veliki napredak stigla je u obliku poziva na Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi, a tamo je Eriksen odigrao utakmice protiv Nizozemske i Japana te je tako postao najmlađi sudionik tog natjecanja.

Iduća sezona donijela je strelovit uspon mladog nogometaša koji je vrlo brzo počeo zabijati, a u prosincu je primio i nagradu za najveću nadu danskog nogometa. O kakvom se talentu radi osobno su se imali prilike uvjeriti i igrači zagrebačkog Dinama kojem je zabio drugi gol u pobjedi Ajaxa na Maksimiru od 0:2 prošle jeseni.

Mladi Eriksen igrač je na kojem počiva budućnost danskog nogometa, a dosad su ga već hvalili mnogi. Od Jola do Cruyffa, svi ga uspoređuju s Michaelom Laudrupom, ali i igračima poput Sneijdera i Van der Vaarta. Iskustvo s velikih natjecanja već ima i ako Danska bude napravila nekakvo iznenađenje u skupini B, ovaj mladić će sigurno imati prste u tome.

EP 2012. - Skupina B

1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2012. - Skupina B

1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Izdvojeno

  • Nebo i zemlja

    Piše: Branimir Korać

    Nebo i zemlja

    Bayern je neviđenom lakoćom utrpao Dinamu devet golova, a mogao je mirne duše još barem pet-šest. Katastrofa Dinama, najružniji poraz u...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.06.2012. u 21:23
    A Bendtner ?? xD xD
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.06.2012. u 18:06
    igracina i pol
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.06.2012. u 17:44
    Kakav uvod u članak :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik24.05.2012. u 19:45
    epskost na djelu! :D
    Obrisan korisnik