Nogomet

Uporan, beskompromisan i nepokolebljiv vođa obrane

Marko Domljanović • ponedjeljak, 28.05.2012.
Uporan, beskompromisan i nepokolebljiv vođa obrane
Foto: EPA

Stup obrane Liverpoola bit će jedna od najvažnijih karika danske nogometne reprezentacije na predstojećem Euru. S obzirom na protivnike koji Dance čekaju u vrlo teškoj skupini B, ovog odličnog stopera očekuje puno posla i samo uz njegove kvalitetne predstave se Danska može nadati prolasku u četvrtfinale.

Daniel Munthe Agger

Aktualni klub: Liverpool
Dosadašnji klubovi: Rosenhoj, Brondby
Broj nastupa za reprezentaciju: 44
Broj golova za reprezentaciju: 4
Najveći uspjeh s reprezentacijom: plasman na SP 2010.

U reprezentaciji kao što je ona danska nekih svjetskih megazvijezda baš i nema. Momčad je vrlo dobro izbalansirana i uigrana, svatko zna svoja zaduženja, a uz kvalitetu su glavna mjerila ozbiljnost i predanost poslu. Upravo te karakteristike krase Daniela Aggera, braniča kojeg ni mnogobrojne ozljede nisu uspjele spriječiti da postane ljubimac Liverpoolovih navijača.

Agger je profesionalnu karijeru započeo 2004. godine u danskom Brondbyju, klubu u kojem je proveo punih 12 godina, a imao je sreću da mu je partner u obrani bio kapetan i legenda kluba Per Nielsen uz kojeg je strašno napredovao. Već nakon svoje prve sezone mladi je branič imao osvojen i svoj prvi trofej jer se Brondby okitio naslovom prvaka, a nova stepenica u karijeri bila je reprezentacija za koju je debitirao na utakmici protiv Finske tog ljeta. Nešto kasnije odlično se suprotstavio i engleskim napadačima u prijateljskoj utakmici u kojoj je Danska bila bolja 4:1.

Usprkos ozljedi koju je zaradio u rujnu, već početkom 2006. u svoje redove ga dovodi Liverpool uz odštetu od šest milijuna funti što je do danas u Danskoj najveći transfer svih vremena. Ipak, prva polusezona bila je prošarana ozljedama pa je Danac na proljeće prikupio tek četiri nastupa. Međutim, početkom iduće sezone stvari se mijenjaju i Agger u osvajanju Community Shielda sudjeluje svih 90 minuta, a kasnije se polako potvrđuje kao jedno od najboljih rješenja u obrani. Liverpool je u toj sezoni dogurao do finala Lige prvaka, a u drugom polufinalnom dvoboju protiv Chelseaja upravo je Aggerov pogodak odveo utakmicu do izvođenja kaznenih udaraca.

Uslijedila je nova neugodna ozljeda stopala koja mu je kompromitirala cijelu iduću sezonu, a problema sa zdravljem imao je i nakon toga, sve do ove sezone. Jednom kada su ga teže ozljede napustile, Agger je pokazao koliko zaista vrijedi i zajedno s Martinom Škrtelom stvorio jedan od najboljih obrambenih parova u cijelom Premiershipu. Njegovu predanost i kvalitetu prepoznali su i Liverpoolovi navijači koji su mu posvetili nekoliko pjesama i vrlo brzo ga uvrstili među svoje najomiljenije igrače.

U nacionalnoj vrsti postao je jednako pouzdan, a zbog svog velikog iskustva nerijetko ponese i kapetansku traku. Ovo će mu biti tek drugo veliko natjecanje s reprezentacijom za koju je dosad zabio četiri gola. Zaobiđu li ga ozljede, Danska će u njemu imati moćno oružje s kojim će se sasvim sigurno moći suprotstaviti nizozemskim, njemačkim i portugalskim napadačima.

EP 2012. - Skupina B

1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

EP 2012. - Skupina B

1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • IanZG28.05.2012. u 22:11
    Nevjerojatno borben na terenu, savršeno miran izvan njega, fantastičan obramben igrač, jedan od boljih stopera kada odluči potegnuti naprijed, pravi vođa, šteta što ima toliko problema sa ozljedama, nadam se da će ih imati što je moguće manje u budućnosti. Torres se i dalje oporavlja od onog... [više na forumu]
    IanZG
  • Obrisan korisnik28.05.2012. u 21:58
    igracina 1 od malobrojnih koja zasluzuje liverpoolov dres trenutno
    Obrisan korisnik