Nogomet

Stare navike teško umiru

Piše:Borna Rupnik • četvrtak, 14.06.2012.
Stare navike teško umiru
Foto: EPA

Nogometna reprezentacija Njemačke u prve dvije utakmice na europskoj smotri nije pokazala svu dinamičnost i lepršavost koje su joj zaradile brojne simpatije tijekom nekoliko proteklih godina. Međutim, Njemačka uspješno preskače prepreke...

Njemačka na mahove djeluje nešto manje britka nego što je to bila na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici. Djeluje i malo umornije, što i nije pretjerano iznenađujuće - premda se umor prije svega pripisivao Španjolskoj - jer u prvoj postavi Elfa nastupa sedam igrača finalista Lige prvaka, Bayerna. Nije možda ni savršeno definiranog stila, strpljivog čekanja protunapada ili pokušaja dominacije nad suparnikom.

No, Njemačka ponovno zna kako do važnih pobjeda.

Nogometaši Joachima Löwa uoči su Europskog prvenstva u šarenom sastavu pružili još šareniju pripremnu partiju protiv Švicaraca i primili pet pogodaka. Konkretnija postava protiv Izraela također nije briljirala, ali već je "odradila posao" i zabilježila ugodnih 2:0. Imala je problema s Portugalcima pa su opet tri boda sjela na njezin konto. Njemačke pobjedničke navike, pokazuju Mario Gomez i društvo, ne umiru lako, bez obzira na pojedine bolje ili lošije izvedbe.

"Znali smo da Nizozemska ima problema u prostoru između stopera i bekova, odlučili smo tu stvarati priliku za pogodak", smireno je prokomentirao izbornik Löw poslije utakmice.

Njemačka ne igra u punom sjaju, što je podatak koji može zabrinuti njihove buduće protivnike. Djeluje kao da se još uvijek zagrijava i da može biti još bolja, a velik je dio posla već odradila, s dvije početne pobjede protiv nominalno najjačih protivnika u skupini. I takva Njemačka, koja još nije potpuno podmazana kao što se zna da može biti, uspjela je u većem djelu utakmice ukrotiti nizozemske prijetnje; prijetnje koje nisu nužno momčadske, ali treba znati zaustavljati i pojedince.

Što Nizozemcima nije pošlo za rukom.

Mario Gomez još je jedna stavka u prilog teoriji kako učinkovitost u danom trenutku može biti od ključne važnosti. On je svoje dvije (polu)prilike maksimalno iskoristio i doveo Nizozemce u situaciju da moraju loviti 0:2, a svojima je ponudio novi mir u igri. Isto je mogao s druge strane učiniti Robin van Persie i tada je ishod susreta mogao biti znatno drugačiji, ali Arsenalov napadač svoje prve dvije šanse - nije realizirao.

Pokazao je da nije zaboravio zabijati, no ostaje pitanje je li to došlo prekasno, nakon propusta i protiv Danske i protiv Njemačke. Iza Gomeza, koji ne zabija prekasno, nego baš na vrijeme, odlična je sezona i u Bundesligi i u Ligi prvaka, koju je Nijemac uspio samo nastaviti te njegovi lijepi i vrlo spretni pogoci nisu veliko iznenađenje, a Van Persieja je uhvatila kriza, možda i samo kratkotrajna, kada je Nizozemskoj najmanje trebalo.

Oranje su, između ostalog, ostali i bez izrazito važnog doprinosa Marka van Bommela i Nigela de Jonga u srcu sredine terena, što je bio jedan od ključnih čimbenika na njihovom putu do finala Svjetskog prvenstva 2010. godine. Ono što su oni radili u Južnoafričkoj Republici, s nepopustljivom defenzivom i kretanjem prema naprijed omogućavalo je više ofenzivnih opcija i prigoda za klasne individualce, a u prve dvije utakmice spomenuti dvojac nije uspio ponoviti takve izvedbe.

Kakve je za Njemačku pružio Bastian Schweinsteiger.

U paru sa Samijem Khedirom, Bayernov adut Schweini mora neumorno odrađivati trkačke zadatke kako bi dovoljno prostora za kreaciju imali Mesut Özil, Thomas Müller i Lukas Podolski, ali pritom je stigao i sam sudjelovati u izgradnji te oba puta asistirati dvostrukom strijelcu Gomezu, odličnim, preciznim loptama koje je njegov suigrač još boljim reakcijama pretvorio u pogodak.

Löwa može radovati i činjenica da se i njegov stoper Mats Hummels u izrađenoj akciji uspio naći pred protivničkim vratarom, kao i požrtvovni, borbeni element Njemačke koji se uvelike utjelovio u izvrsnom bloku Jeromea Boatenga na opasan udarac Nizozemaca u drugom poluvremenu susreta.

Ovoga puta za sve to možda neće biti nagrađeni sveopćim komplimentima za umjetnički dojam, ali sinoć su u Harkivu nagradili sami sebe jednom "privatnom" zadovoljštinom - barem su dodatno otežali život Nizozemcima.

EP 2012. - Skupina B

1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2012. - Skupina B

1Njemačka 35:2+39
2Portugal 35:4+16
3Danska 34:5-13
4Nizozemska 32:5-30

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik14.06.2012. u 14:20
    Schweinsteigera treba pohvalit. O njemu se nikad ne priča puno jer se uzima pod normalno da pruža odlične partije. Motor Njemačke i Bayerna, sigurno je zadnje 2 godine među 5 najboljih veznih igrača svijeta. Nadam se da će Njemci poboljšat igru u idućim utakmicama jer ostali su nam svima dužni po... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.06.2012. u 13:57
    Hummels je sjajan, stvarno moderan branič koji može prema naprijed i ima jako dobar pregled igre, ali mislim da su prije tjedan-dva produžili ugovor s njim. Tak da teško da će baš ovo ljeto ići nekud, iako sjećam se da je BCN između ostalog bila zainteresirana
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.06.2012. u 13:12
    Znan samo da ko god ovo lito iskesira svotu koja ce prisilit Dortmund da proda Hummelsa, dobija stopera svjetske klase za iducih 10 godina
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik14.06.2012. u 13:01
    nisu ni elf ni furija sjajile dosad,samo spanjolci su odigrali jednu utakmicu a veceras ce vjerojatno igra bit na razini kakvoj i triba...vidicemo ih u finalu,ako elf dode do finala..
    Obrisan korisnik
  • satarash14.06.2012. u 12:58
    i prije prvenstva su mi bili favoriti njemci, sada pogotovo. s druge strane nizozemci su prije 2 godine do finala došli igrajući dobru obranu, što im inače nije odlika. sad im je opet obrana nikakva, napad slab i nema rada. treba smijeniti trenera i vratiti se poznatoj nizozemskoj igri sa ubojitim... [više na forumu]
    satarash