Vodeni sportovi

Najjači hrvatski aduti za zlato spremni za krunu svojih mladih karijera

Piše:Josip Tolić • utorak, 24.07.2012.
Najjači hrvatski aduti za zlato spremni za krunu svojih mladih karijera

Blanke Vlašić u Londonu neće biti, no Hrvatska ima još jednog velikog aduta za najsjajnije odličje na Olimpijskim igrama. Svjetski prvaci i višestruki pobjednici utrka Svjetskog kupa spremni su napraviti najveći korak u svojim kratkim karijerama - hrvatska posada četverca na pariće juriša na zlato.

Svjetski su prvaci i dvostruki pobjednici Svjetskog kupa. Tri i pol godine rada podredili su samo jednom cilju - medalji na Olimpijskim igrama. To je hrvatski četverac na pariće u sastavu Martin Sinković, David Šain, Damir Martin i Valent Sinković.

"Hrvatsko veslanje ima medalje s olimpijskih igara - od Helsinkija 1952. preko Sydneyja 2000. do Atene 2004. - ali, izuzev braće Skelin u Ateni, nikad nije postojala ovakva sigurnost da ćemo osvojiti medalju", izjavio je za Sportske novosti uoči puta u London predsjednik Hrvatskog veslačkog saveza Zdravko Jurčec.

Hrvatima se, dakle, smiješi odličje u veslanju, no tko su zapravo momci koji bi ga trebali osigurati?

Posadu četverca na pariće, disciplinu u kojoj se natječu četiri veslača bez kormilara, svaki s dva vesla, čine zagrebačka braća Sinković, Martin i Valent, te slavonski dvojac, Vukovarac Damir Martin i Osječanin David Šain. Već četiri godine imaju status vrhunskih sportaša prve kategorije prema Hrvatskom olimpijskom odboru koji ih je 2010. proglasio najuspješnijom posadom u zemlji.

Ovaj uspješan hrvatski veslački tim 2009. godine krenuo je, potpomognut Hrvatskim veslačkim savezom i HOO-om, ostvarivati izvanredne rezultate. Popis pobjedničkih postolja zaista je brojan, no ne smije se zanemariti.

Sve je krenulo još iste godine, 2009. München je prvi put "pao" u utrci Svjetskog kupa. Uspjeh je ponovljen iduće godine, 2011. četverac je bio za stepenicu slabiji, a ove godine ponovno osvojio zlatno odličje. Najbrži na utrkama Svjetskog kupa veslači su bili i u Luzernu (2010. i 2012.), Hamburgu (2011.) i Beogradu (2012.).

Srebro na Europskom prvenstvu u Montemor-o-Velhu 2010., zlata na svjetskim prvenstvima do 23 godine u Račicama 2009. i Brestu 2010. i bronca na SP-u na Bledu prošle godine bili su najava za dosad najsjajniji rezultat - prvo mjesto na Svjetskom prvenstvu u novozelandskom Lake Karapiru 2010. Otad su ovi mladići, koji su tek u usponu snage, praktički nepobjedivi.

"S obzirom na kontinuitet rezultata i činjenicu da smo stalno prisutni u svjetskom vrhu, to nam daje za pravo da se možemo nadati dobrom rezultatu na Olimpijskim igrama. Od deset nastupa u Svjetskom kupu, osam smo puta bili prvi. Karakterno i moralno, svi su dečki - i ja s njima - dovoljno čvrsti da izdržimo sve pritiske. Hoće li to biti dovoljno za zlato u Londonu, ne znam, ali realno - možemo do njega", optimističan je u najavi veslačkih nadmetanja u Dorney Lakeu bio trener četverca na pariće, Sinjanin Nikola Bralić, komu idu zasluge za sve dosadašnje uspjehe kvarteta Sinković - Sinković - Martin - Šain.

Budući da su momci blizu svoje sportske zrelosti, u HVS-u su svjesni da se na ovaj četverac može još dugo računati. "Dečki iz četverca nisu kapital samo za London, vrijeme je na njihovoj strani i računamo na njih još na još dugo razdoblje", istaknuo je predsjednik saveza Jurčec.

3. kolovoza. Dan kada bi se "Lijepa naša" mogla slušati u Londonu. Ne želite to propustiti.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.07.2012. u 21:54
    Lijep članak o nevjerojatnim sportašima i iskonskim sportskim zvijezdama. Kada su se već nabrajali povijesni uspjesi valja navesti i dvojac s kormilarom u Moskvi 1980., a ne valja preskočiti ni zadarski osmerac potpomognut jednim milanezom iz Pariza 1924.
    Obrisan korisnik
  • tamburalo24.07.2012. u 20:04
    sretno momci!
    tamburalo
  • vanDjukooy24.07.2012. u 17:00
    sretno ljudinama!
    vanDjukooy