Ostali sportovi

Hrvatske košarkašice podsjetile na Barcelonu: Spusti se, Luce!

Pripremio:Damir Žbulj • nedjelja, 29.07.2012.
Hrvatske košarkašice podsjetile na Barcelonu:  Spusti se, Luce!
Foto: FaH

Nakon sjajnog, veličanstvenog otvaranja Olimpijskih igara u petak, već je u subotu trebalo zaboraviti na tulum i zabavu te se posvetiti onome zbog čega su se i svi najbolji svjetski sportaši okupili na jednom mjestu. Što se tiče hrvatskih olimpijaca, Igre nisu otvorene idealno, no, tek je zaključen prvi dan sportskih nadmetanja i sigurno će biti i previše prilike za slavlje vrhunskih uspjeha...

Već u prvim satima olimpijskih natjecanja na borilišta su izašli hrvatski nositelji medalja s prošlih igara u Pekingu, brončana Snježana Pejčić te srebrni Filip Ude. Iako su očekivanja od njihovih londonskih nastupa bila velika, nisu izborili priliku da u finalnim borbama brane uspjeh ostvaren prije četiri godine.

Ude je u svojoj disciplini, konju s hvataljkama, bez finala ostao zbog pogreške napravljene u sredini nastupa, kada je izgubio ravnotežu i pao sa sprave. Iako je u nastavku vježbe popravio dojam, nije to bilo dovoljno za ulazak u završnicu olimpijskog natjecanja. "Naravno, razočaran sam. Ali, mogu biti sretan što sam uopće stigao ovdje. Požurio sam se na tom elementu, a sam sebi sam govorio da se ne trebam žuriti, da treba polako i baš 'kontru' napravim. Vratit ću se još jači," kazao je Ude za kamere HRT-a, a mi možemo samo potvrditi kako smo apsolutno sigurni u te njegove riječi.

Snježana Pejčić također je ostala bez prilike za obranu medalje, no, imat će priliku za popravak dojma iduće subote, kada će najbolja hrvatska streljačica nastupit će i u disciplini MK puška 3x20 (trostav). "Bez obzira na rezultat nisam nezadovoljna svojim nastupom. Naravno da rezultat nije po željama, ali dobro sam odradila svoj posao i napravila sam samo jednu veću pogrešku," izjavila je Pejčić za Hrvatsku radioteleviziju.

Za prve rezultatski ugodnije vijesti pobrinuli su se hrvatski veslači. Hrvatski četverac na pariće lakoćom se probio do polufinala, koje je na rasporedu u srijedu 1. kolovoza. No, na regatnu stazu izašao je i Mario Vekić, koji je u utrci samaca izravno izborio četvrtinu finala, izbjegao repasaž i tako osigurao dulji odmor za one najvažnije utrke.

Hrvatice dana

Titula zasluženo ide hrvatskim košarkašicama, koje su se hrabro i bez kompleksa suprotstavile favoriziranim Amerikankama. Posebno se mogu izdvojiti Vrsaljko te Ivezić, čija je trica također Hrvatice držala u rezultatskoj prednosti (26:23), no, junakinja dana je Luca Ivanković, koja je ubačajem za 23:21 Hrvatskoj osigurala povijesno vodstvo protiv ženskog WNBA Dream Teama.

Svi oni koji su gledali košarkašku utakmicu između Hrvatica i Amerikanki na otvaranju olimpijskog turnira vjerojatno su se sjetili legendarnog zakucavanja Franje Arapovića Dream Teamu u Barceloni 1992. godine, za prvo i jedino vodstvo Hrvatske na utakmici.

Slično je bilo i u ovog subotnjeg londonskog popodneva, kada su mnogi uz uzviknuli: "Spusti se, Luce", u trenutku kada je ženske košarkaška reprezentacija povela protiv favoriziranih zvijezda WNBA-a. Iako Luca Ivanković nije zakucala poput Franje Arapovića, lijep je to bio trenutak današnjeg olimpijskog dana.

Košarkašice su debitantice na Igrama, što se vidjelo u otvaranju utakmice kada su šutirale 0-14, no hrabre i uporne djevojke ubrzo su se riješile treme, stigle su početnu prednost protivnica, drugu četvrtinu dobile u svoju korist, vodile 23:21 i 26:23 (trica Ivezić) i ravnopravno sudjelovale u utakmici sve do posljednje četvrtine.

Slika 1 od 1.
Foto: FaH

Konačni rezultat u porazu ionako nije bitan, ali raduje način na koji su se košarkašice premijerno prikazale na olimpijskom turniru i to u dvoboju s protivnicama za koje stručnjaci tvrde da su u ženskoj konkurencije dominantnije nego što je to muška košarkaška selekcija u svom djelu natjecanja te kako su američke reprezentativke sigurne osvajačice najsjajnijeg odličja.

Iako se nije naigrala, Antonija Mišura, bila je ponosno i na sebe, ali i na sve ostale djevojke koje su se našle u Londonu: "Ne mogu se opisati naši osjećaji. Jednostavno bih svakom poželjela da nešto ovakvo doživi," govorila je Mišura za HRT o dojmovima s otvaranja Igara. "Ponosna sam i na sebe i na svoje suigračice s onim što smo prikazale protiv Amerikanki," kazala je Šibenčanka i bila je u potpunosti u pravu.

Za razliku od košarkašica, iako su također doživjele poraz, rukometašice se nisu proslavile niti dojmom kojeg su prikazale u svom debitantskom nastupu na Olimpijskim igrama. Previše tehničkih pogrešaka i promašenih zicera u napadu obrana nije mogla nadoknaditi i Brazilke su na kraju slavile svoje prve bodove na ovim IGrama. No, nije sve za rukometašice izgubljeno, ima još dovoljno vremena ne samo za popravak dojma, nego čak i za ozbiljan rezultat.

Slika 2 od 2.
Foto: FaH

"Ono što me najviše iznenadilo je ogroman broj gledatelja u dvorani, to nisam očekivala na rukometnoj utakmici u Londonu," rekla je nakon utakmice Dijana Jovetić, ponajbolja hrvatska igračica u dvoboju s Brazilkama. No, djevojke bi se trebale što prije naviknuti na puno gledalište, jer prema najavama organizatora, bez obzira kakvo mišljenje rukometašice imaju o britanskoj rukometnoj publici, očekuju se i dalje pune tribine, koliko god da im to čudno bilo.

U tenisu i stolnom tenisu nije bilo izneađenja. Ivan Dodig bez pravog je otpora na wimbledonskoj travi poražen od Juana Martina del Potra, dok su u subotnjem programu na borilište izašle stolnotenisačice Cornelia Molnar, koja je poražena u drugom kolu i Yuan Tian, koja je osigurala nedjeljni dvoboj drugog kola i priliku za nastavak natjecanja.

Nastupili su i hrvatski biciklisti Radoslav Rogina i Kristijan Đurasek, koji je u London došao kao zamjena za Roberta Kišerlovskog, a na cilj su stigli sa zaostatkom od 40 sekundi za pobjednikom Kazahstancem Aleksandrom Vinokurovim...

Najbrži, najviši, najjači

...koji je pred kraj svoje bogate biciklističke karijere ostvario i najviši mogući cilj, osvojivši zlatnu olimpijsku medalju i tako ugasivši velike britanske nade za medaljama u ovoj utrci.

S velikim nestrpljenjem iščekivao se i veliki plivački dvoboj titana Ryana Lochtea i Michaela Phelpsa na 400 metara mješovito, no, daleko je to bilo od pravog plivačkog obračuna. Lochte je pomeo konkurenciju i uzeo prvu zlatnu medalju. Vjerojatno neće biti jedina?

Sportaš dana

Američki plivač Ryana Lochte pomeo je konkurenciju na 400 metara mješovito, među kojom je bio i njegov veliki rival Michael Phelps, čime je najavio žetvu medalja i na ovim Olimpijskim igrama.

"Bila je to loša utrka. Dobro sam se osjećao prvih 200 metara i ne znam što se nakon toga dogodilo. Otplivali su bolje od mene, bili su pametniji od mene i jednostavno spremniji za ovu utrku. Zato su i zasluženo na podiju", govorio je razočarani Phelps, dok je olimpijski pobjednik otkrio koji ga je motiv vodio prema uspjehu: "Četiri godine sam čekao na osvetu, dugo je to za čekati. Sve sam uložio u to, znao sam da je došlo moje vrijeme i da sam spreman.

No, bilo je još plivačkih uzbuđenja u londonskim bazenima. Pao je i novi svjetski rekord, dominirali su plivači i plivačice iz Kine, ali štafetna zlatna medalja u 4×100 slobodno za plivačice otišla je u Australiju.

Osim što je Dodig ispao već prvog dana Igara, bilo je zanimljivo na otvaranju teniskog olimpijskog turnira u All England Clubu. Na putu valjda prema jedinoj stvari koja mu nedostaje u kolekciji uspjeha, zlatnoj olimpijskoj medalji u pojedinačnoj konkurenciji, Švicarac Roger Federer, pomalo i teže od očekivanog, nastavio je natjecanje, dok je u ženskoj konkurenciji Serena Williams deklasirala Srpkinju Jelenu Janković.

Osim već spomenutih sportova, olimpijci su s natjecanjima prvog dana krenuli i badmintonu, odbojci na pijesku, boksu i konjičkom sportu. Započeo je i ženski odbojkaški turnir.

Događaj dana

Olimpijske igre pišu nevjerojatne priče. Prvi svjetski rekord u Londonu srušio je južnokorejski streličar Im Dong-Hyun, koji je u kvalifikacijama popravio vlastiti najbolji svjetski rezultat. No, ono što je fantastično u čitavoj priči je kako je on gotovo slijep na oba oka.

U nekim sportovima i disciplinama već su također podijeljeni i prvi kompleti odličja. Olimpijske pobjednike, odnosno, pobjednice dobili smo u judu, streličarstvu, dizanju utega, a posebno je bilo i u ženskom floretu, gdje su sve tri medalje otišle u ruke Talijanki.

Na ljestvici osvojenih odličja tako je na prvom mjestu Kina sa šest medalja, od čega su čak četiri zlatne dok su dvije brončane. Italija je prvog dana osvojila dvije zlatne, dvije srebrne i jednu brončanu, dok se trećem mejstu nalaze SAD, koje su na otvaranju Igara uzele jedno zlato, dva srebra i dvije bronce. U listu su se upisali još i Brazil te Južna Koreja s po tri osvojena odličja, sva tri različitog sjaja, ali i Kazakhstan, Rusija, Japan, Kolumbija, Srbija (bronca u streljaštvu, zračni pištolj).

Čini se kako će London svjedočiti još jednim Igrama za pamćenje, a ništa manje uzbudljivije neće biti u nedjelju kada nas očekuje bogat sportski, olimpijski dan.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!